Martin Daňo prehovoril prvýkrát od prepustenia z väzby o svojom pobyte za mrežami

12.02.2020 | 14:37
  2
O väzobnom stíhaní Martina Daňa a Rudolfa Vaského rozhodol sudca OS Bratislava I koncom minulého roku, a to z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti.

Dnes (10. februára) je tomu 20 dní, čo som bol prepustený z väzby... Tam som sa cítil ako v kozmickej rakete - 15hodín denne (od 5:45 do 21:45), bez pohybu v malej cele s neustálym svetlom, kde sa iba tri razy denne otvorí malé okienko s jedlom. Potom hodina vychádzky v betónovej klietke, 2x do týždňa sprcha, raz týždenne výmena prádla, sem tam nejaké oživenie dňa prehliadkou cely, či návštevou lekára, či stretnutím s advokátom.

Umožnené telefonáty 3 určeným advokátom a 5 iným osobám denne v rozsahu 20 minút spolu pod holým nebom v teplákach občas aj v mínusových teplotách (neskôr mi povolili dva razy do týždńa v mimoriadnyhc situáciach z vnútra). Sviatky a víkendy bolo pre mňa "týranie" na maximum - nedialo sa takmer nič... a potom sa to dobiehalalo v prvý pracovný deň - všetko čo vidíte v médiach je úplne iné ako skutočnosť...

Čítal som novinové články, že sme mali spoločné sledovanie TV programu, či prskavky alebo vianočné posedenie - pekne to znie, ale vo väzbe nebolo nič - režim ako bežný deň. Po prepustení z väzby doteraz ešte dobieham zameškané - ešte ani jeden deń som sa odvtedy poriadne nevyspal, robím 20h/denne - je toho toľko, že som ešte ani nestihol napísať svojim spoluväzňom (v cele sa vystriedali dvaja - obaja údajní násilníci na ženách, to ešte popíšem inokedy o čo išlo), nestihol som sa ešte poďakovať ani členom justičnej a väzenskej stráže či samotnému vedeniu väznice, že som tam 37 dní (+4 dni v CPZ - cela predbežného zadržania) strávil bez ujmy a v poriadku.

Vo väznici prežije každý, kto pochopí, že existujú len dobrí a ešte lepší justičáci a bude doržiavať ústavný poriadok.. a tých lepších si určite zapamätám v dobrom navždy... poznám ich podľa čísla a pamätám si tváre - vo väzenskom svete sa totiž mená nepoužívajú - je tam len referent, veliteľ, práporčík, poručík a pod...

Po niekoľkých dňoch som mnohých poznal už len podĺa zvuku ako prichádzajú k dverám - človek sa v tomto stave stane citlivejši aj na tie najmenšie detaily (o tom ešte bude reč)....

Nepotreboval som túto skúsenosť, ale keď ju už mám za sebou - tak ju využijem naplno. A keď uvažujeme hlbšie - tak konštatujem, že som znova predbehol všetkých tých "novinárov", ktorí sa účastnia návštevy väznice len ak tam ide minister či prezident a všetko je tip-top.. ja som si to zažil -naplno so všetkým - vrátane pravých emócií, ktoré k obmedzeniu slobody patria... a ešte mám aj mimoriadny bonus - odvolací Krajský súd ma označil za "novinára" za čo ďakujem trom ženám - sudkyniam Krajského súdu Bratislava. To preto teraz všetci tí - čo môjmu uväzneniu tlieskali - mlčia .

Prosím, vydržte.. začnem zverejňovať svoj denník, ktorý som písal každý deň tam strávený...Možno popis aký píšem znie tvrdo - ale úlohou väzby nie je chrániť obvineného ale spoločnosť proti páchateľom, hoc len podozrivým - hoc nejeden obvinený sa môže neskôr ukázať ako nevinný... (počas 20 dní som nenapísal nič - aby som si overil, či správne vnímam rozsudok - teraz už môžem, a keď budem písať, budem mimoriadne slušný, aby som neporušil nič zo stanovených obmedzení....)

Sudca vzal Daňa a Vaského do väzby pred Vianocami

Minulý mesiac neúspešného prezidentského kandidáta Martina Daňa a aktivistu Rudolfa Vaského prepustil súd na slobodu. Obvineným nariadil probačný dohľad. Zároveň im zakázal zverejňovať a podieľať sa na tvorbe audiovizuálnych diel.

"KS v Bratislave 22. januára 2020 na neverejnom zasadnutí senátu rozhodol tak, že zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu Bratislava I zo 16. decembra 2019 v celom rozsahu," hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak

Väzbu súd nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a obvinených prepustil na slobodu. Zároveň im podľa Adamčiakových slov uložil primerané povinnosti a obmedzenia.

Krajský súd dvojici uložil "zákaz uverejňovať prostredníctvom webu, televízie, prípadne akéhokoľvek iného komunikačného prostriedku, príspevky vo forme obrazových, zvukových a obrazovo-zvukových diel, ktoré sú výsledkom vlastnej tvorby obvinených, ako aj zdržať sa osobných prejavov adresovaných verejnosti". 

Okrem toho im súd zakázal tvorbu takýchto záznamov vo verejne dostupných objektoch a na verejných priestranstvách. Rovnako nesmú vedome participovať na tvorbe takýchto diel vytvorených inými subjektmi.

O väzobnom stíhaní Martina Daňa a Rudolfa Vaského rozhodol sudca OS Bratislava I koncom minulého roku, a to z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť obvinení aj prokurátor. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry oboch obvinil z opakujúceho sa pokračovacieho prečinu výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách.

Voči Daňovi bolo vznesené aj obvinenie ako voči samostatnému páchateľovi. "V prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj z prečinu podnecovania," podotkla polícia. Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom internetu. NAKA oboch obvinených zadržala 13. decembra. Daňo čelí tiež obvineniu zo spáchania daňového podvodu.

Zdroj: Facebook Martin Daňo / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti