Mariana Kočnera obvinili z vraždy Kuciaka

14.03.2019 | 12:43
  3
Dozorujúci prokurátor zdôraznil, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané na základe objektívnych dôkazov, ktoré nie je možné špecifikovať, a nie na základe spoločenskej objednávky či mediálneho tlaku.

Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky NAKA obvinil Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Dôvodom činu bola práca novinára, potvrdil Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Obvinenie voči Kočnerovi bolo vznesené 8. marca. Dozorujúci prokurátor zdôraznil, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané na základe objektívnych dôkazov, ktoré nie je možné špecifikovať, a nie na základe spoločenskej objednávky či mediálneho tlaku. Kočnerovi bolo doručené v priebehu štvrtka. Následne bude vykonaný jeho výsluch, ale aj výsluchy ďalších osôb. Trestné stíhanie Kočnera bude vykonávané spoločne v jednej trestnej veci spolu s doteraz známymi štyrmi páchateľmi, ktorí sa na dvojnásobnej vražde mali podieľať.

Na otázku, prečo prišlo obvinenie Kočnera až teraz, prokurátor odvetil, že nemali také penzum poznatkov, ako majú v súčasnosti. „Úlohou prokurátora je vykonávať trestné stíhanie osôb, ak spáchajú trestný čin, ale pri vznesení obvinenia musí skúmať, či je dôvodné. Vyšetrovateľ ho vzniesol až potom, keď sme o tom boli všetci presvedčení,“ poznamenal dozorujúci prokurátor.

Vyšetrovanie sa obvinením Kočnera predĺži, keďže výpovede sa budú musieť zopakovať. Preto bol ešte 11. marca predložený návrh na predĺženie ich väzby o maximálne sedem mesiacov. Predpoklad, že sa na vražde zúčastnil niekto z Talianska, sa nepotvrdil. Spolupráca s Europolom, ktorý pomohol najmä s analýzou množstva zaistených dát, však pokračuje.

Voči pätici obvinených sa zatiaľ nepostupuje ako proti organizovanej skupine, zatiaľ je to skupina páchateľov. Či sa to zmení, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Vyšetrovanie tzv. motákov, ktoré mal Kočner z väzby posielať, sa vedie samostatne. Ale podieľajú sa na ňom aj ľudia z tímu Kuciak.

Či je teda vražda novinára a jeho snúbenice definitívne objasnená, nie je jasné, aj keď sú prokurátori ÚŠP v tejto fáze v tom, že našli objednávateľa. Nie je však vylúčené, že dôjde k obvineniu ďalších osôb. Či bol ešte niekto nad Kočnerom, prokurátor nepovedal.

Strelnú zbraň, ktorou zavraždili novinára a jeho snúbenicu, v súčasnosti vyšetrovatelia nemajú. Prokuratúra však vie, akým spôsobom a kto ju zabezpečil spolu so strelivom. Má dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, o akú zbraň išlo aj kto ju upravoval.

Prokurátor pripomenul, že k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018 o 21. hodine. Vykonal ju jeden páchateľ, ďalší mu poskytol odvoz, tretí bol sprostredkovateľ a štvrtá si to objednala.

Vyšetrovací spis má 40 zväzkov a 15-tisíc strán. Doteraz bolo vykonaných osem výsluchov obvinených, šesť výsluchov poškodených, vypočutých bolo 17 podozrivých, 225 svedkov, bola vykonaná jedna konfrontácia, dva rekognície, dva vyšetrovacie pokusy, jedna previerka na mieste, 41 prehliadok tela, 34 prehliadok iných priestorov alebo pozemkov, 53 domových prehliadok, 12 ohliadok miest vrátane miesta činu, informoval prokurátor.

V rámci akcie News 1 a News bolo zaistených 2 790 stôp, 96 mobilov a tabletov, 108 USB alebo pamäťových kariet, 13 pevných diskov, 26 počítačov alebo notebookov, 6 áut a ďalšie množstvo stôp, ktoré išli na expertízu.

Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur. Obvinené boli dosiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Sú vo väzbe.

Saková: Obvinenie ukazuje, že sa prípad nezametie pod koberec

Obvinenie z objednávky vraždy novinára a jeho snúbenice znamená, že polícia a prokuratúra naďalej usilovne pracujú a dosahujú pozitívne výsledky. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

„Zároveň sa ukazujú ako nesprávne všetky názory, podľa ktorých sa tento prípad nikdy nemal vyšetriť, či dokonca sa mal zamiesť pod koberec,“ dodala. Saková je podľa svojich slov rada, že znova a znova dostáva príležitosť poďakovať polícii a prokuratúre za ich prácu. Obvinenie označila za „výrazný posun vo vyšetrovaní“.

Lipšic: Dnešok je jedným z najvýznamnejších od začatia vyšetrovania

Dnešný deň je jedným z najvýznamnejších od začatia vyšetrovania. V reakcii na obvinenie Kočenra to pre TASR uviedol advokát Kuciakovcov Daniel Lipšic. Poďakoval sa vyšetrovaciemu tímu aj dozorujúcim prokurátorom.

„Dnešné rozhodnutie o vznesení obvinenia považujem za veľmi významný prielom vo vyšetrovaní. Ako som už na začiatku hovoril, kľúčové a najdôležitejšie bude identifikovať, obviniť a postaviť pred súd objednávateľa alebo objednávateľov vraždy, pretože tí sú tí najhorší. Títo ľudia si vždy nájdu osoby, ktoré niekedy aj za niekoľko desiatok tisíc eur spáchajú takýto hrozný čin, urobia rozhodnutie od stola s pohárom koňaku v ruke, preto sú tieto osoby najhoršie a najnebezpečnejšie,“ uviedol.

Lipšic zároveň verí, že po tomto kroku budú nasledovať ďalšie „dôležité a významné rozhodnutia“.

Za slušné Slovensko oceňuje prácu polície

„Oceňujeme prácu polície, vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí robia všetko pre to, aby vrahovia a aj objednávatelia boli postavení pred spravodlivosť,“ uviedli za iniciatívu Juraj Šeliga a Karolína Farská.

K posunu vo vyšetrovaní podľa nich pomohli aj práca investigatívnych novinárov a tlak občianskej verejnosti na námestiach. Iniciatíva verí, že s vyšetrovaním vraždy sa posunie aj vyšetrovanie všetkých ďalších káuz, ktoré sa týkajú Mariana Kočnera a jemu blízkych ľudí.

„Nebudeme spokojní, kým sa vražda Jána a Martiny, ako aj tieto kauzy nevyšetria,“ uviedla iniciatíva s tým, že všetci poctiví vyšetrovatelia majú podporu občianskej verejnosti, ktorá stojí v snahe o vyvodenie spravodlivosti pevne za nimi.

Advokát Kušnírovej hovorí o novej ére

Obvinením podnikateľa Mariana Kočnera nastala podľa advokáta matky zavraždenej Romana Kvasnicu nová etapa vo vyšetrovaní. Uviedol to pre TASR s tým, že v tejto fáze bude potrebné, aby bola zákonným spôsobom obvineným preukázaná aj vina. Vyzýva preto, aby dovtedy bola rešpektovaná prezumpcia neviny u Mariana Kočnera i ostatných obvinených v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Matka zavraždenej Martiny – Zlatica, má podľa Kvasnicu záujem na tom, aby boli pred súd postavení nielen vrahovia, ale aj všetci objednávatelia, bez ktorých by sa pravdepodobne minuloročná vražda nestala. „Pani Kušnírová má zároveň záujem na tom, aby boli verejne pomenovaní všetci tí, ktorí priamo alebo nepriamo vytvorili podmienky na spáchanie tohto zločinu,“ podotkol pre TASR. Po štvrtku podľa advokáta nastáva vo vyšetrovaní nová etapa a v nej bude potrebné, aby bola jednotlivými vyšetrovacími úkonmi zákonne preukázaná obvineným aj vina. „Aby tu boli k dispozícii dôkazy, ktoré potvrdia zákonnosť vznesenia obvinenia, a teda postavenie týchto osôb aj pred súd,“ skonštatoval Kvasnica.

Ako tvrdí, Zlatica Kušnírová naďalej dôveruje vyšetrovaciemu tímu. Vidí totiž, že prípad smeruje k postaveniu osôb, ktoré pravdepodobne vraždili alebo objednali si túto vraždu, pred súd. „Dôvera pretrváva. Netreba si to však zamieňať s dôverou k vedeniu Policajného zboru SR, prípadne ministerstva vnútra,“ poznamenal Kvasnica.

Kiska ďakuje vyšetrovateľom

„Od začiatku som bol presvedčený o tom, že sme na to dali najlepších ľudí, a výsledky sa ukázali,“ povedal Kiska, ktorý ďakuje vyšetrovateľom za ich prácu. Všetci podľa neho očakávajú, že vinník bude potrestaný.

Prezidenta mrzí, že konať sa voči Marianovi Kočnerovi začalo až po tom, čo zavraždili dvojicu mladých ľudí. Kiska pripomína, že podnikateľ bol útočný a vyhrážal sa novinárom. Vyzýva, aby sme veľmi poctivo zvažovali, keď počujeme vyhrážky či vydieranie. „Zakročme, aby nedochádzalo až k takejto tragédii,“ doplnila hlava štátu.

Polícia na Kočnera už upozornila

Polícia na sociálnej sieti už skôr informovala, že vo vyšetrovaní nastal zásadný posun. Pri fotografii uviedla, že ide o ilustračnú snímku. Zábery však pochádzajú z policajnej akcie, pri ktorej prehľadávali nehnuteľnosti Mariana Kočnera.

Kočner je obvinený aj v kauze televíznych zmeniek a nachádza sa v sprísnenej kolúznej väzbe v Leopoldove.

Polícia na Kočnera nepriamo upozornila, aj keď zverejnila video pri spomienke na rok od brutálnej vraždy. To sa končilo pohľadom na rozrastrovaného Kočnera.

O Kuciakovi bolo známe, že mal s podnikateľom viaceré konflikty, keďže pravidelne písal o jeho kauzách. Kočner sa novinárovi v septembri 2017, niekoľko mesiacov pred vraždou, do telefónu vyhrážal, že bude zbierať špinu naňho a na jeho rodinu a že „skončí s písaním“. Kuciak podal trestné oznámenie pre podozrenie z nebezpečného vyhrážania, polícia ho odmietla bez toho, aby Kočnera vôbec vypočula. Opätovné preverenie trestného oznámenia nariadil po vražde generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Podnikateľ tentoraz vypočutý bol, polícia trestné oznámenie opäť odmietla. Kočner po vražde popieral, že by mal so zločinom niečo spoločné.

Podozrenia zosilneli koncom septembra, keď polícia zadržala a z vraždy obvinila štyri osoby. Boli to údajný strelec Tomáš Sz., jeho komplic Miroslav M., údajná objednávateľka Alena Zs. a Zoltán A., ktorý mal vraždu sprostredkovať. Práve on mal ako jediný spolupracovať s políciou a zároveň vypovedať, že vraždu si objednal Kočner. Údajne mu to povedala Alena Zs., tá to však podľa dostupných informácií polícii nepotvrdila. Žena obvinená z objednávky vraždy mala s Kočnerom blízky vzťah, jej dcéra ho údajne oslovovala krstný otec, podnikateľ im mal tiež dávať peniaze.

Zdroj: pravda.sk / ta3.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti