Majitelia palacinkárne v Humennom sa odmietajú podriadiť nátlaku a vydieraniu zo strany štátu. Svoju prevádzku nechali pre ľudí otvorenú

06.11.2021 | 09:15
  34
Vlastník gastro prevádzky Slavomír Kopil sa pýta, z čoho majú žiť a pripomína základné práva a slobody vyplývajúce z Ústavy SR.

Na kontrolu zo strany štátnych orgánov sú majitelia palacinkárne, ktorá je v Humennom otvorená aj napriek zaradeniu okresu do čiernej farby COVID automatu, pripravení. Svoje rozhodnutie porušiť protipandemické opatrenia odôvodňujú zúfalstvom, chcú upozorniť na nedostatočnú podporou zo strany štátu. Úrad verejného zdravotníctva SR pripomína, že za takéto konanie hrozia pokuty.

"Ostatné prevádzky, ako supermarkety, kde je denne množstvo ľudí, nadnárodné spoločnosti, automobilky, chemické závody, priemyselná výroba, kde sú tisíce ľudí spoločne, fungujú," uviedla Tatiana Kopilová s tým, že na pravidlá COVID automatu doplácajú najmä "malí" podnikatelia z oblasti stravovania, hotelierstva a starostlivosti o ľudské telo.

Udržať prevádzku rentabilnú pri "okienkovom" predaji je podľa nej nereálne a preplácanie 80 percent mzdových nákladov na zamestnancov ako pomoc od štátu nedostatočná. Jej manžel Slavomír Kopil sa pýta, z čoho majú žiť a pripomína základné práva a slobody vyplývajúce z Ústavy SR.

Ani odklad splátok úverov bankám nepovažujú manželia za dostatočnú pomoc, keďže podnikatelia ich budú musieť splatiť. Kedy budú môcť začať znova plnohodnotne podnikať, pritom nevedia. Podľa Kopila je takmer po dvoch rokoch trvania pandémie mnoho podnikateľov v gastrosektore nútených brať nové úvery na to, aby mohli splácať podlžnosti voči štátu.

"A to len preto, že ich štát zatvoril," podotkol s tým, že spätná pomoc dosiaľ neprišla v adekvátnej podobe. Tá by podľa Kopilovej mohla predstavovať preplácanie 70 percent priemeru príjmov v období pred pandémiou. "Alebo nech nás nechajú pracovať ako obchodné reťazce alebo nadnárodné spoločnosti," uzavrela.

Ako uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková, za porušenie opatrení v súvislosti s COVID automatom a otvorenie gastroprevádzky v jeho čiernej fáze môže regionálny úrad verejného zdravotníctva v správnom konaní uložiť pokutu vo výške od 150 do 20.000 eur. Pri stanovení výšky pokuty sa podľa jej slov prihliada na viaceré okolnosti.

"Rozhodnutie opakovane nerešpektovať platné opatrenia môže viesť v tejto súvislosti k početným správnym konaniam a konečná suma uložených sankcií sa môže stále viac zvyšovať," doplnila.

Zdroj: hornyzemplin.korzar.sme.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti