Maďarský parlament schválil zákon Stop Sorosovi

20.06.2018 | 16:41
  0
Maďarský parlament schválil balík zákonov namierených proti migrácii a mimovládnym organizáciám.

Maďarský parlament dnes schválil balík protiimigračných zákonov zavádzajúcich okrem iného tresty za akékoľvek podporovanie nelegálnej migrácie, informovala agentúra Reuters.

Nová právna úprava označovaná ako Stop Soros, ktorú kritizovala napríklad Rada Európy, umožní postihovať mimovládne organizácie pomáhajúce migrantom bez práva na azyl. Parlament ovládaný stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána schválil aj ústavný dodatok brániaci príslušníkom "cudzích populácií" usadiť sa v Maďarsku.

Kritizovaný zákon je namierený najmä proti organizáciám, ktoré podporuje americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Ten sa stal hlavným terčom Orbánových výpadov v jarnej predvolebnej kampani. Premiér ho viní z aktívnej podpory masovej imigrácie do Európy a zasahovania do maďarskej politiky.

Zákon okrem iného uvaľuje zvláštnu 25-percentnú daň na organizácie, ktoré podporujú migráciu.

Okrem mimovládnych organizácií kritizovali normu napríklad Rada Európy a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, podľa ktorých kriminalizuje činnosti, ktoré sú úplne legitímne.

Orbán patrí k najhlasnejším odporcom systému prerozdeľovania migrantov medzi krajiny Európskej únie, ku ktorému sa Maďarsko rovnako ako Poľsko či Česko odmietlo pripojiť.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti