Maďarsko má záujem,aby Turecko vrátilo migrantov do Sýrie. Erdogan ďakoval Orbánovi

16.10.2019 | 10:06
  0
Budapešť sa v tejto otázke podľa šéfa maďarskej diplomacie pozerá výhradne na vlastné národné záujmy a nie na záujmy druhých.

Je v záujme Maďarska, aby Turecko vrátilo migrantov do Sýrie a neotváralo im dvere do Európy. V utorok to vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Informovala o tom agentúra AP.

Šéf maďarskej diplomacie pre miestne štátne médiá uviedol, že "Maďarsko sa v tejto otázke pozerá výhradne na vlastné národné záujmy a nie na záujmy druhých".

Szijjártó v tejto súvislosti ďalej zdôraznil, že Budapešť chce pomôcť migrantom s ich návratom domov "mierumilovným, pokojným a bezpečným spôsobom".

Minulý týždeň Szijjártó priznal, že Maďarsko "dlhý čas" bránilo EÚ v zverejnení vyhlásenia, podľa ktorého môže turecká vojenská operácia na severe Sýrie vyvolať ďalšiu migračnú vlnu.

Opozičná maďarská strana Demokratická koalícia (DK) v utorok popoludní vydala vyhlásenie, ktorým protestovala proti tomu, že Orbán otvorene podporuje "krutého diktátora, ktorý svojimi vojnovými opatreniami nesie zodpovednosť za smrť ľudí".

Erdogan vyjadril Orbánovi vďaku za to, že podporuje Turecko

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok v Baku vyjadril vďaku maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi za to, že podporuje Turecko, informovala v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Orbán zdôraznil, že s veľkým očakávaním sa pripravuje na maďarsko-turecký vládny summit, ktorý sa bude konať 7. novembra v Budapešti. Turecký líder by mal 7. novembra navštíviť Budapešť v rámci maďarsko-tureckého vládneho summitu.

Politici sa na dvojstrannom rokovaní stretli v rámci regionálnej konferencie krajín s turkickou identitou v azerbajdžanskom hlavnom meste.

Turecký prezident sa Orbánovi poďakoval za to, že sa Turecka zastáva na medzinárodnej scéne, ako aj za to, že v Budapešti otvorili zastupiteľskú kanceláriu Turkickej rady. Jej členmi sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko a Turecko.

Erdogan naznačil, že jeho armáda je pripravená začať útok na sýrske mesto Manbidž. V utorok vyhlásil, že turecká vojenská operácia proti kurdským milíciám v severnej Sýrii bude trvať dovtedy, kým budú „dosiahnuté ciele Turecka“, informovala agentúra AFP.

Opozičná maďarská strana Demokratická koalícia (DK) v utorok popoludní vydala vyhlásenie, ktorým protestovala proti tomu, že Orbán otvorene podporuje „krutého diktátora, ktorý svojimi vojnovými opatreniami nesie zodpovednosť za smrť ľudí“.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti