Macronov režim sa pomstí generálom a vojakom za ich otvorené listy vyjadrujúce nespokojnosť so smerovaním Francúzska

14.06.2021 | 13:39
  5
Ministerstvo obrany oznámilo, že šesť generálov vo výslužbe – signatári listu, budú armádnymi orgánmi predvolaní pre „porušenie povinnosti zachovávať politickú neutralitu“.

Francúzska administratíva, ktorú na najväčšiu možnú mieru rozhorčili otvorené listy generálov a dôstojníkov, kritizujúce katastrofálnu situáciu ohľadom multikulturalizmu vo Francúzsku a ich varovania pred možnou občianskou vojnou, spustila mašinériu pomsty. Najprv chvíľu počkala, kým sa médiami preženú nejaké ďalšie škandály, či obligátne pandemicko-ekologické verbálne vodopády, a roztočila mlyn.

Ministerstvo obrany oznámilo, že šesť generálov vo výslužbe – signatári listu, budú armádnymi orgánmi predvolaní pre „porušenie povinnosti zachovávať politickú neutralitu“. Hrozia im konkrétne sankcie, ktoré môžu podľa náčelníka generálneho štábu francúzskej armády Francoisa Lecointra, vyústiť až do vylúčenia z armády. To sa týka aj penzionovaných dôstojníkov, pretože sú stále súčasťou rezervných síl. Ako informuje denník Ouest France, ministerka obrany Florence Parlyová potvrdila, že „proces bol začatý“ a výsluchy signatárov sú už naplánované.

Šiesti generáli dostali ešte 25. mája predvolanie na výsluch, podpísané ministerkou Parlyovou. Je formulované v obviňujúcom tóne a kritizuje „nehorázny a kontroverzný tón otvorených listov“, ktoré „kazia imidž armády“. V predvolaní sa dokonca od signatárov vyžaduje, aby oficiálne potvrdili, či listy podpísali. Jeden z predvolaných, generál Emmanuel de Richoufftz (bývalý poradca predsedu vlády Pierra Mauroyho na začiatku 80. rokov) už naznačil, že na toto predvolanie nebude reagovať.

Otvorené listy zverejnili 21. apríla a vyjadrili v nich znepokojenie nad smerovaním Francúzska a varovali pred občianskou vojnou. Panika, ktorú tieto listy v liberálnych politických elitách vyvolali, viedla k masívnemu nátlaku na signatárov, z ktorých sa 18 neskôr od listu „dištancovalo“. Sankcie proti nim by mali byť miernejšie.

Konečné riešenie tejto trápnosti prischne prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý stojí pred dilemou, ako potrestať dôstojníkov verejne hovoriacich pravdu, s ktorými navyše podľa prieskumov sympatizuje okolo 70 % obyvateľstva. To bude, po odčítaní moslimov a minorít asi väčšina pôvodných Francúzov.

Macronova popularita klesá raketovou rýchlosťou a pokiaľ by ešte potrestal signatárov, tak by jeho kariéra nového Napoleona (ktorú mu, zrejme v stave nepríčetnosti, prorokoval jeden významný slovenský kaviarenský mysliteľ) definitívne skončila. Na druhej strane by sa mu však možno otvorila kariéra Talleyranda. Alebo možno dokonca Fouchého?

Zdroj: pch24.pl
Preklad: christianitas.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti