Macron takmer mesiac po útoku na Sýriu povedal, že nie je intervencionista

07.05.2018 | 12:10
  0
Šéf Elyzejského paláca si stáýle myslí, že raketový útok bol legitímny.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Vladimíra Putina presvedčil o tom, že nie je „intervencionista ani neokonzervatívec“. Dodal, že nedávny raketový útok na Sýriu bol len legitímnou odpoveďou na prekročenie červenej čiary.

„Vladimír Putin pochopil, že nie som nekonzervatívec ani intervencionista. Pre zmenu sýrského režimu nechcem vojnu a nikdy by som nezasahoval do situácie Iraku a v Líbyii bez diplomatického úsilia,“ povedal Macron pre francúzsky týždenník Le Journal du Dimanche. Šéf Elyzejského paláca v tejto súvislosti poukázal na rozhovor, ktorý s ruským prezidentom viedol minulý rok vo Versailles.

Bol to však práve Macron, ktorý sa pochválil, že amerického prezidenta Donalda Trumpa presvedčil o potrebe raketového útoku na Sýriu. USA, Francúzsko a Veľká Británia vypustili v apríli viac 100 raktiet na sýrske ciele. Francúzsky prezident sa pri tejto príležitosti vyslovil za dlhodobú angažovanosť spojencov v Sýrii.

„Ak má byť Francúzsko v tomto regióne rešpektované, musíme vedieť komunikovať so všetkými, ale musíme byť schopní konať aj pri prekročení červených čiar. Je to nevyhnutný prvok v rámci dôveryhodnosti, pretože keby Američania neurobili nič, my by sme sa vzdali a ostali tak bezmocní,“ poznamenal francúzsky líder.

Odhodlanie obísť pri útoku na Sýriu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN však pripomína podobnú stratégiu neokonzervatívcov, ktorú pred vojnou v Iraku zvoli vtedajší americký prezident George W. Bush.

Neschválenie ruského návrhu rezolúcie bolo podľa Macrona znakom toho, že raketový útok je legitímny. Bez toho, aby sa počkalo na výsledky inšpekcie odborníkov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

„V deň útoku som volal Putinovi, že máme dôkaz o chemickom útoku. On však začal hluchý dialóg o pripravovanej inšpekcii OPCW. Preto som mu pripomenul o podobnom kontrolnom mechanizme zo strany OSN a OPCW, ktorý bol odmienutý vetovaním zo strany Ruska. Hovorím teda, že viem, že on vie, že ja viem o nepochybnom vyústení toho, čo pokladám za svoju povinnosť,“ upozornil Macron.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti