Macron: Stojím si za vyhláseniami o mozgovej smrti NATO, bol to budíček

29.11.2019 | 13:15
  1
Šéf Elyzejského paláca na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO obhajoval svoje tvrdenie o Aliancii.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po štvrtkových rozhovoroch s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Paríži obhajoval svoje vyhlásenie, že Severoatlantická aliancia zažíva "mozgovú smrť".

Spolupráca členov NATO vo viacerých kľúčových otázkach podľa neho totiž neprebieha strategickým spôsobom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Absolútne si stojím za vyslovením týchto pochybností, keďže som presvedčený, že bolo nezodpovedné pokračovať v rozhovoroch o finančných a technických záležitostiach vzhľadom na riziká, ktorým v súčasnosti čelíme," povedal Macron s tým, že "potrebný bol budíček".

Macron sa v tejto súvislosti vtedy posťažoval na nedostatočnú koordináciu medzi Európou a Spojenými štátmi a na agresívne kroky v Sýrii podnikané Tureckom ako kľúčovým členom vojenskej aliancie. "To, čo v súčasnosti zažívame, je mozgová smrť NATO," uviedol francúzsky prezident začiatkom novembra.

"Neexistuje vôbec žiadna koordinácia v strategickom rozhodovacom procese medzi USA a ich spojencami v NATO. Dokonca nemá ani stratégiu pre predchádzanie konfliktom. Existuje len nekoordinované agresívne konanie jedného člena NATO, Turecka, a to v oblasti, kde sú v hre naše záujmy," dodal francúzsky líder.

A hoci NATO dobre funguje v komunikovaní medzi armádami a riadiacimi operáciami, "musíme uznať, že po strategickej a politickej stránke máme problém", pokračoval Macron.

Francúzsky prezident ďalej vyhlásil, že štáty Európskej únie by mali byť súčasťou akýchkoľvek rozhovorov medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktoré sa budú týkať novej dohody o obmedzení jadrových rakiet stredného doletu.

"Nemôžeme sa uspokojiť s bilaterálnymi zmluvami," vyhlásil a upozornil, že ide o otázku bezpečnosti v Európe. Macron na tlačovej konferencii v Elyzejskom paláci vyzval na dialóg s Ruskom.

Macron podľa agentúry Reuters uviedol, že Francúzsko neakceptuje moratórium týkajúce sa rakiet stredného a kratšieho doletu, ktoré navrhlo Rusko po tom, ako USA a Rusko v tomto roku odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987.

Zdroj: glob.zoznam.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti