Macron odmietol vyhovieť žiadosti Zelenského, aby bolo Rusko označené za štát sponzorujúci terorizmus

29.06.2022 | 12:57
  1
Francúzsky prezident Emmanuel Macron zároveň po skončení summitu siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta (G7) vyhlásil, že Rusko „nemôže a nesmie vyhrať" vojnu na Ukrajine.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nepodporil návrh svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského označiť Rusko za "sponzora terorizmu" a vysvetlil, že Paríž nepotrebuje žiadne "definície" na uvaľovanie protiruských sankcií alebo odsúdenie údajných "vojnových zločinov".

Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že "ruský štát sa stal najväčšou teroristickou organizáciou na svete". "A to musí byť právna skutočnosť,“ napísal ukrajinský prezident na Telegrame.

Macron v utorok na tlačovej konferencii komentoval Zelenského vyhlásenie a uviedol, že jeho krajina sa takouto "metodikou" neriadi a k ruským "vojnovým zločinom" pristupuje dôsledne.

S odkazom na údajné vraždenie civilistov v meste Buča ruskými vojakmi, (čo Moskva vehementne popiera) Macron uviedol, že "ide o vojnové zločiny". Zdôraznil, že Paríž ich odsudzuje a podporuje vyšetrovanie, ktoré napokon postaví osoby zodpovedné za tieto zverstvá pred "ukrajinskú a medzinárodnú spravodlivosť".

Francúzsko navyše nepotrebuje žiadne súdne rozhodnutie na sankcionovanie Ruska, tvrdí Macron.

"Sankcionujeme Rusko a na vykonanie týchto sankcií nepotrebujeme žiadne definície," povedal francúzsky líder.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po skončení summitu siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta (G7) vyhlásil, že Rusko „nemôže a nesmie vyhrať" vojnu na Ukrajine. Francúzsko a jeho spojenci budú podľa neho pokračovať v uvalení samkcií na Moskvu a v ekonomickej i vojenskej podpore Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné. Podľa Macrona je cieľom zabezpečiť, aby Kyjev mohol rokovať s Ruskom "za svojich podmienok a v čase, ktorý si sám zvolí".

Macron dôsledne odmieta používať právne termíny na opis situácie na Ukrajine. V apríli povedal, že na definíciu správania sa Ruska na Ukrajine nepoužije slovo "genocída", a vysvetlil, že "slovo 'genocída' musia kvalifikovať právnici, nie politici".

Zelenskyj medzitým vyhlásil, že každý vo svete by mal vedieť, že "kupovať alebo prepravovať ruskú ropu, udržiavať kontakty s ruskými bankami, platiť dane a clá ruskému štátu znamená dávať peniaze teroristom".

Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine sa Moskva a Kyjev navzájom obviňujú z útokov na civilistov a páchania ďalších vojnových zločinov. V pondelok Ukrajina vyhlásila, že Rusko zaútočilo na nákupné centrum v meste Kremenčuk, pričom zabilo a zranilo mnoho civilistov. Ruská armáda odpovedala, že sa zamerala na sklad západných zbraní, ale že výbuch munície spôsobil škody na neďalekom nákupnom centre, ktoré bolo podľa Moskvy nefunkčné.

Rusko zaútočilo na susedný štát koncom februára po tom, ako Ukrajina neplnila podmienky minských dohôd, ktoré boli prvýkrát podpísané v roku 2014, a Moskva nakoniec uznala nezávislosť separatistických republík DĽR a LĽR na Donbase.

Cieľom protokolov sprostredkovaných Nemeckom a Francúzskom bolo poskytnúť separatistickým regiónom osobitný štatút v rámci ukrajinského štátu. Kremeľ odvtedy požaduje, aby sa Ukrajina oficiálne vyhlásila za neutrálnu krajinu, ktorá nikdy nevstúpi do vojenského bloku NATO pod vedením USA.

Súčasný režim v Kyjeve trvá na tom, že ruská ofenzíva nebola vyprovokovaná, a odmietol tvrdenia, že plánoval opätovne získať obe republiky vojenskou silou.

Západ reagoval na ruskú ofenzívu na Ukrajine tvrdými sankciami, ktoré sa vzťahujú na rôzne odvetvia ruskej ekonomiky. Moskva považuje tieto opatrenia za "nepriateľské kroky" a odpovedala protiopatreniami.

Zdroj: rt.com
Preklad: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti