Macron: NATO je oslabené a nachádza sa v stave mozgovej smrti

07.11.2019 | 15:38
  1
Francúzsky prezident upozornil, že medzi USA a ich spojencami v NATO neexistuje žiadna koordinácia v strategickom rozhodovaní.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že podľa jeho názoru sa NATO nachádza v stave "mozgovej smrti". Macron to povedal v interview zverejnenom vo štvrtok, keď sa sťažoval na nedostatočnú koordináciu medzi Európou a Spojenými štátmi a na agresívne kroky v Sýrii podnikané Tureckom ako kľúčovým členom vojenskej aliancie.

"To, čo v súčasnosti zažívame, je mozgová smrť NATO," uviedol francúzsky prezident v rozhovore pre týždenník Economist. Z jeho anglického prekladu citovala Macrona tlačová agentúra AFP.

"Neexistuje vôbec žiadna koordinácia v strategickom rozhodovacom procese medzi USA a ich spojencami v NATO. Dokonca nemá ani stratégiu pre predchádzanie konfliktom. Existuje len nekoordinované agresívne konanie jedného člena NATO, Turecka, a to v oblasti, kde sú v hre naše záujmy," dodal francúzsky líder.

A hoci NATO dobre funguje v komunikovaní medzi armádami a riadiacimi operáciami, "musíme uznať, že po strategickej a politickej stránke máme problém", pokračoval Macron.

Macronove vyjadrenia spochybňujúce efektívnosť NATO zrejme vyvolajú vlnu šoku v tejto vojenskej aliancii, ktorej summit sa má konať na budúci mesiac v Británii.

NATO je oslabované najnovšou vojenskou operáciou Turecka proti kurdským milíciám v severnej Sýrii - proti ktorej sa dôrazne postavili niektorí členovia NATO ako Francúzsko, a tiež slabým nadšením amerického prezidenta Donalda Trumpa pre túto organizáciu.

Podľa Macrona sa krajiny EÚ po nástupe prezidenta Donalda Trumpa k moci už nemôžu plne spoliehať na Spojené štáty a musia posilniť vlastnú obranyschopnosť nezávisle na NATO. Zároveň je podľa neho potrebné znovu začať strategický dialóg s Ruskom. K rokovaniam s Moskvou musia pritom EÚ pristupovať bez naivity a uvedomiť si musí aj to, že zbližovanie bude nejaký čas trvať, poznamenal prezident.

V rozhovore Macron kritizoval aj amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa neho Severoatlantickú alianciu vníma ako „ekonomický projekt“. „Podľa neho je to projekt, kde Spojené štáty zabezpečia akúsi formu geopolitického dáždnika, na oplátku ale požadujú hospodársku výlučnosť,“ povedal Macron. „K tomuto sa Francúzsko nezaviazalo,“ dodal.

"Mali by sme prehodnotiť, čo NATO znamená pre USA z hľadiska ich povinností," zdôraznil Marcon. Dodal: "Podľa môjho názoru Európa má kapacitu ubrániť samu seba."

Macron použil argument, že Európa by to mohla dokázať a aj robiť, keby "zrýchlila rozvoj európskej obrany".

Budúci summit Severoatlantickej aliancie sa uskutoční 3. a 4. decembra v Londýne.

Zdroj: info.sk / ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti