Macron chce na Sýriu zaútočiť, ak sa potvrdia správy o použití chemických zbraní

14.02.2018 | 11:40
  0
Šéf Elyzejského paláca však priznal, že hodnoverné dôkazy Francúzsku stále chýbajú.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že ak sa objavia nejaké dôkazy o použití chemických zbrani proti civilistom sýrskym režimom, jeho krajina proti Sýrii zasiahne. Dodal však, že francúzske spravodajské služby nemajú dôkazy, ktoré by podobné obvinenia potvrdili.

„Ohľadne chemických zbraní som vytýčil červenú líniu a túto potvrdzujem aj naďalej,“ vyhlásil Macron.

Dodal, že v prípade nájdenia akéhokoľvek dôkazu, Francúzsko zaútočí na miesta, odkiaľ zásielka chemických zbraní prišla. Francúzsky prezident tiež pripomenul vzájomný telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, ktorý sa uskutočnil minulý piatok.

„Opäť som to zopakoval prezidentovi Putinovi a požiadal ho, aby sýrskemu režimu objasnil, že chemické zbrane nemôže používať… ,“ povedal Macron.

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová minulý týždeň oznámila, že Francúzsko nemá žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, že by sýrska armáda pri svojich útokoch použila chlór, preto nie je dôvod hovoriť o prekročení červenej čiary.

„Máme určité náznaky možného použitia chlóru v Sýrii, ale nemáme to potvrdené. Takže spolu s ostatnými pracujeme na tom, aby sme to potvrdili, pretože potrebujeme k tomu fakty,“ vyhlásila Parlyová.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian pripustil, že sýrska armáda pri najnovších útokoch na pozície protivládnych povstalcov použila zrejme chlór. Vyzval však na opatrnosť, nakoľko priznal, že neboli zhromaždené potrebné dôkazy.

S obvineniami o možnom použití chlóru prišli v januári tohto roku kontroverzné zdroje z prostredia militantov, ako aj neslávne známe Biele Helmy a tiež Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Zdroj: rt.com




Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti