Lučanský o svojom obvinení: Nikdy som od tých zmrdov nemal dôvod ani motív brať peniaze. Je smutné, že ja musím dokazovať svoju nevinu a nie naopak, že by mne bola dokázaná nejaká vina

04.01.2021 | 11:11
  2
Tretieho decembra sedel generál Lučanský v priestoroch NAKA v Bratislave a čítal si obsah obvinenia.

Výpoveď Milana Lučanského potvrdzuje, že nerezignoval a proti obvineniam sa chcel aktívne brániť. Generál navyše preukázal, že úplatky neprijímal, ale peniaze daroval, uvádza portál noviny.sk.

Tretieho decembra sedel generál Lučanský v priestoroch NAKA v Bratislave a čítal si obsah obvinenia. Vyšetrovateľ mu kládol za vinu, že si na výpalnom od pochybných podnikateľov zarobil 510 000 eur. „Nikdy som od tých zmrdov nemal dôvod ani motív brať peniaze,“ uviedol do zápisnice Lučanský.

Milan Lučanský bojoval na všetkých frontoch. Ako sa dodatočne ukazuje aj s médiami takzvaného hlavného prúdu. Vyvracal ich lži na svoju adresu, spory vyhrával a inkasoval od médií pekné sumy za publikovanie klamstiev.

Bývalý policajný prezident chcel vyšetrovateľovi dokázať, že podozrenia o braní úplatkov sú len výmysly a na zneužívanie svojho postavenia nebol odkázaný. Peňazí mal dosť a všetky získal legálne. Poukázal na to, že v roku 2019 došlo k mimosúdnemu usporiadaniu sporu s médiami, ktoré o ňom zverejnili nepravdivé články. Generál vyšetrovateľovi povedal, že z mimosúdneho vyrovnania získal 150 000 eur. Nič zo získaných peňazí si nenechal a všetky daroval na charitatívne účely.

Chorým deťom daroval cez Národný onkologický ústav detských chorôb 70 tisíc eur. Ďalšie tisícky daroval umeleckým školám. Katolíckej cirkev venoval z vysúdených peňazí 25 tisíc eur. Okrem toho zo svojich pridal 20 tisíc eur, z ktorých časť išla na pomoc obetiam padnutej bytovky v Prešove a časť pozostalým po mŕtvom policajtovi.

„Takže som pri tom, ako som dostal 150 tisíc eur, rozdal 170 tisíc eur, čo je overiteľné z bankových výpisov. Takže som nebol odkázaný na nejaké peniaze od böhmovcov alebo paksiovcov, ale bol by som si tieto peniaze nechal na svojom účte,“ uviedol vo výpovedi generál.

Peniaze z úplatkov boli podľa Lučanského len výmyslom policajtov a ďalších zadržaných a obvinených, ktorí tak mali vypovedať zo strachu pred dlhoročným väzením, a preto začali spolupracovať aj udávať ďalších údajných komplicov.

Milan Lučanský sa jednoznačne vyjadril, že sa chce obvineniam aktívne brániť. Do zápisnice o výsluchu obvineného uviedol, že žiada konfrontácie so všetkými, ktorí o ňom tvrdia, že od nich prijímal peniaze či iné nezákonné výhody.

„Na koniec ešte chcem uviesť, že nikdy som si neuvedomoval, ako je u nás postavený Trestný poriadok a Trestný zákon, ale je smutné, že ja musím dokazovať svoju nevinu a nie naopak, že by mne bola dokázaná nejaká vina,“ nadiktoval Lučanský.

Zdroj: hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti