Lipšicova sebareflexia ... alebo ako sa pozrieť na dianie na Slovensku možno inak

23.08.2019 | 10:53
  13
Judita Laššáková - asistentka europoslanca Miroslava Radačovského - o Kočnerovej komunikácii, advokátovi Lipšicovi, Gorile a základných princípoch trestného práva.

V pondelkovej debate s novinárkou Hanzelovou zaznelo z úst ex-vedúceho úradu ministerstva spravodlivosti, ex-ministra spravodlivosti (16.10.2002-8.2.2006), ex-ministra vnútra (9.7.2010-4.4.2012) a ex-poslanca Národnej rady SR v jednej osobe vyjadrenie, že štát Slovenská republika bol riadený mafiou.

Čitateľ by si mal ešte raz a pozorne prečítať predchádzajúcu vetu, aby sa utvrdil v tom, kto to povedal. Treba k tomu dodať, že to povedal ten, kto v roku 2010 ako minister vnútra povedal, že sa v parlamente kupčí s hlasmi poslancov, ak vláda stráca väčšinu v parlamente alebo ak je potrebné zahlasovať za ťažko priechodný návrh zákona. Tak funguje parlament ..., tvrdil Daniel Lipšic.

Za toto svoje vyjadrenie bol kritizovaný vtedajšími politikmi z SDKÚ, KDH, Mostu-Híd i SaS.

Mainstream to takmer prešiel mlčky.

Nič sa neudialo. Treba tiež pripomenúť, že Marián Kočner sa nenarodil v deň, keď Daniel Lipšic opustil vládu či parlament. Veď keď bol Lipšic ministrom vnútra, vtedajší predseda parlamentu čiže druhý najvyšší ústavný činiteľ SR Richard Sulík s Mariánom Kočnerom raňajkovali a bavili sa o parlamentom korumpovaní v prospech opakovaného zvolenia Dobroslava Trnku za Generálneho prokurátora. Sulík pritom nebol politicky k Lipšicovi v opozícii, ale ako vládny koaličník. To len aby sa nezabudlo...

Rovnako by sa nemalo zabudnúť na to, že sa slovenský národ v rovnakej dobe vzbúril proti Gorile a korupcii na najvyšších miestach, vtedajší minister vnútra ich pri pochode v mraze smerom na parlament dal vodným delom postriekať vodou. Áno, aj mamičky s kočíkmi. Možno to niekoho prekvapí, ale ministrom vnútra bol vtedy práve Daniel Lipšic. Možno by stálo aj za pripomienku, kto bol vtedy predsedom vlády SR. Teda, lepšie povedané predsedníčkou vlády SR! Aby sme boli presní. Má právo Daniel Lipšic na také vyjadrenia, ktorými celú Slovenskú republiku, v zhode s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom, označuje ako mafiánsky štát?! Nevraviac o tom, že svoju morálnu integritu si poškodil sám pri komunikácii s Alenou Zsuzsovou. Ak je teda pravdivá. Lebo ako sme mohli vidieť a aj počuť niekoľkokrát, táto časť tzv. uniknutej komunikácie nie je pravdivá.

Ale komunikácia medzi Kočnerom a Zsuzsovou je pravda a nič než pravda.

Osobne vidím jeden rozdiel aj po včerajšej tzv. kočneriáde s Monikou Jankovskou. Nech už písal Marián Kočner Alene Zsuzsovej čokoľvek v súvislosti s pani Jankovskou, boli to slová Kočnera adresované pani Zsuzsovej. Zatiaľ verejnosť nevidela komunikáciu Kočnera s Jankovskou. A ak by aj videla, rada by som každému!!!, naozaj každému pripomenula jednu vetu z Ústavy SR:

Čl. 50 ods. 1 



Len súd rozhoduje o vine a treste za trestné činy.

Obsahom tohto ustanovenia sú dve trestno-právne zásady.

Prvá je, že každý je nevinný, pokým sa mu nepreukáže vina, tzv. prezumpcia neviny. Toto znamená, že aj Kočner je nevinný. Jedine súd môže vysloviť a to na základe vykonaných dôkazov, že Marián Kočner je vinný. Ale k tomu treba najskôr Kočnera obžalovať. Možno niektorým uniklo z pondelňajšej tlačovky prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, že prokurátor by mal v prípade úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podať obžalobu voči štyrom osobám.

Ja som si to prehrala trikrát. Ale meno Marián Kočner medzi možnými obžalovanými zatiaľ nefigurovalo!!! Ale k tejto tlačovke sa ešte vrátime cez víkend.

Druhá trestno-právna zásada obsiahnutá v tomto ustanovení je prvá časť jednej zo základných trestnoprávnych zásad: Nullum crime sine lege, nulla poena sine lege = žiaden trestný čin bez zákona, žiaden trest bez zákona. Napriek tomu, že táto zásada je základom čl. 49 Ústavy Slovenskej republiky, aj v tomto ustanovení je jasne deklarované, že trest je možné určiť len za spáchanie trestného činu. Za nič iné. A pokiaľ mi je známe, súkromná komunikácia Kočnera so Zsuzsovou samotná nie je trestným činom.

Takže si to skúsme zhrnúť: niekoľkonásobný člen vlády a poslanec NR SR vyslovil, že Slovenská republika je riadená mafiou. Ten istý človek si vraj písal s možnou objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale táto komunikácia nie je pravdivá a len zavádza a je vlastne podvrh. Nebudem sa vyjadrovať k tomu, že tento človek na prechode pre chodcov zrazil iného človeka a spôsobil jeho smrť. Vedomie takéhoto činu je dostatočným trestom pre toho, kto to spôsobí a naozaj sa to môže stať každému. Toto vynechám.

A len pripomeniem, Marián Kočner je dodnes a dnes ešte stále a bude aj zajtra a aj pozajtra nevinný. Takže každý, kto sa s ním stretával a písal si s ním, sa stretával a písal si s nevinným človekom.

Judita L.

P.S.: A len na doplnenie ohľadom Slovenskej republiky ako mafiánskeho štátu. Máme tu ešte jedného politika, ktorý sa snaží Slovensko vykresliť takýmto spôsobom. Tento človek sa ale nemal problém stretnúť sa s právoplatne odsúdenými vrahmi Ľudmily Cervanovej.

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti