Lipšic zrušil rozhodnutie, ktorým bol Fico opäť obvinený za výrok, že Mazurek povedal o cigánoch to, čo si myslí takmer celý národ

09.04.2021 | 16:45
  44
V súčasnosti nezaradený poslanec Milan Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry pred niekoľkými dňami opäť obvinil šéfa Smeru-SD Roberta Fica z podpory extrémizmu. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic však tento týždeň obvinenie zrušil. Znova išlo o známy prípad, kedy sa Fico zastal Milana Mazureka po jeho odsúdení za extrémistické vyjadrenia. Informuje portál Aktuality.sk podľa ktorého mal šéf Smeru-SD Robert Fico opäť nakrátko čeliť obvineniu. TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Na prípad upozornil aj Denník N.

"Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic toto obvinenie z úradnej moci ako nezákonné zrušil (...) s tým, že v danej veci vykonal úkon podriadeného dozorového prokurátora v zmysle zákona o prokuratúre," spresnil Skladan.

Doplnil, že k obvineniu Fica došlo na rovnakom skutkovom základe ako v decembri 2019, a to uznesením vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry.

Aj predchádzajúci špeciálny prokurátor obvinenie zrušil.

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR vtedy prišiel aj o poslanecký mandát.

Prečítajte si Mazurekov predmetný výrok:

„150 miliónov eur sa ide použiť na domy pre ľudí z cigánskych komunít. To jest pre ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štát, nič neurobili, práve naopak, rozhodli sa žiť asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém. My, ktorí žijeme slušným životom a pracujeme, tak na nás štát úplne kašle, zatiaľ čo týmto asociálom dá zadarmo úplne všetko.“

„My nepotrebujeme nalievať 300 miliónov eur za nejakých 7 – 8 rokov do jednej komunity, stavať im v cigánskych osadách ihriská, ktoré rozbijú, škôlky, ktoré rozbijú, nepotrebujeme ich učiť narábať s počítačom, tancovať. Potrebujeme im dať prácu.“

„…veď sa pozrime, povedzme na prípad v Kolíne nad Rýnom na Silvestra, kde boli stovky bielych žien znásilnených týmito imigrantmi.“

Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ.

Tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

„Ak má byť rozsudok najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať,“ povedal Fico.

„To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v rómskych osadách, ako to bolo v Moldave nad Bodvou? To sa mám báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?“ spýtal sa predseda Smeru vo svojom videoblogu.

Zdroj: trend.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti