Lipšic pokračuje v politizácii špeciálnej prokuratúry a útočí na generálneho prokurátora obviňovaním Žilinku zo spáchania trestného činu

07.09.2021 | 20:59
  5
Šéf špeciálnej prokuratúry, politik a bývalý advokát Daniel Lipšic reagoval zrušenie obvinení voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi.

V zrušení rozhodnutia o obvinení Jaroslava Haščáka vo veci obchodovania s Gorilou, sa generálny prokurátor Maroš Žilinka zaoberal aj možnosťou zničenia samotnej nahrávky. 

Vyjadril sa tak k argumentom obhajoby o tom, že nahrávka bola získaná nelegálne a tak nemala byť využitá ako dôkaz.

K tomuto rozhodnutiu pripravil Úrad špeciálnej prokuratúry pod vedením Daniela Lipšica niekoľkostranovú analýzu.

Jej výsledok je jasný. "Domnievame sa, že likvidácia tohto kľúčového dôkazu by hraničila s trestným činom marenia spravodlivosti," povedal dnes na brífingu Lipšic.

Špeciálny prokurátor tvrdí, že rozhodnutia Ústavného súdu či Európskeho súdu pre ľudské práva o porušení práva obvineného automaticky neznamenajú, že sa dôkaz nemôže použiť. 

"V tejto analýze sme rozviedli, prečo si myslíme, že ani rozhodnutia Ústavného súdu ani Európskeho súdu nás nezaväzujú k tomu, aby sme dôkazy zničili," vysvetlil.

Viac vo videu:

Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť.

Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra.

Zdroj: hnonline.sk / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti