Lipšic nebude kandidovať na funkciu generálneho prokurátora

25.09.2020 | 10:27
  7
Svoje poslanie vidím skôr v právnej praxi – pri výsluchoch, rekonštrukciách, v pojednávacích miestnostiach – teda v nastoľovaní Spravodlivosti, uviedol advokát Daniel Lipšic.

Advokát Daniel Lipšic nebude kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora. Pôsobiť chce skôr v právnej praxi. Uviedol to v piatok na sociálnej sieti.

„Slovensko stojí pred historickou šancou zatočiť so zločinom, ktorého chápadlá prerástli mnohé zložky štátu. Posledné mesiace naznačujú, že sa to dá. Polícia má rozviazané ruky a mnohí vplyvní ľudia, ktorí dlhé roky žili s pocitom nedotknuteľnosti, sú za závažné zločiny trestne stíhaní.

Je to nádejné, ale ešte nie vyhraté. Ako bývalý minister vnútra a spravodlivosti si pamätám obdobia, kedy išla polícia mafii a oligarchom po krku, ale vždy sa na prokuratúre našiel niekto, kto napokon vybavil, že sa skutok „nestal“.

Symbolom takéhoto paktovania so zločincami sa stali bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka či zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý.
Pri nastoľovaní spravodlivosti je preto kľúčové presadiť zmeny aj na prokuratúre.

V prvom kroku na generálnej prokuratúre. Generálny prokurátor je v systéme spravodlivosti ten, kto má ostatným prokurátorom vytvárať podmienky a priestor na to, aby sa nebáli postaviť pred súd kohokoľvek, kto porušuje zákony. Je to teda najmä manažérska a administratívna úloha.

Svoje poslanie dnes vidím skôr v právnej praxi – pri výsluchoch, rekonštrukciách na mieste činu, v pojednávacích miestnostiach – teda v nastoľovaní Spravodlivosti v skutočnej aréne.

Skutočná aréne boja proti zločinu by mi vo funkcii generálneho prokurátora chýbala. Som presvedčený, že som dnes užitočnejší v prvej línii, teda pri každodennom riešení konkrétnych prípadov a káuz, ktoré sú „na stole“ a ktoré – pevne verím – ešte pred súd dostaneme. A to je dôvod, pre ktorý nebudem kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora,“ vysvetlil Lipšic

"Slovensku želám odhodlaného a rozhodného generálneho prokurátora," doplnil. Vzísť by mal podľa Lipšica z najtransparentnejšej súťaže v histórii.

Poslanci Národnej rady SR majú voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Návrhy na kandidátov možno podávať do 9. októbra do 16.00 h.

Zdroj: cas.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti