Lipšic napriek disciplinárke naďalej robí vo svojom úrade politiku a obhajuje podozrivých prokurátorov a operatívcov NAKA

22.08.2021 | 10:50
  6
Generálny prokurátor Maroš Žilinka podal 13. augusta návrh na začatie disciplinárneho konania proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi.

Disciplinárny návrh, o ktorom cez víkend informovala Generálna prokuratúra SR, špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi do dnešného dňa nedoručili. Svoje vyjadrenia z konca júla však považuje „za pravdivé a primerané situácii“.

Lipšic uviedol, že tieto vyjadrenia padli v čase, keď boli v médiách opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej „manipulácii" pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz, a to aj zo strany niektorých verejných funkcionárov.

„Považoval som teda za svoju povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov vo veciach, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry pod mojím vedením," povedal s dôvetkom, že jeho vyjadrenia boli vecné, konkrétne, zdržanlivé a nikdy sa v nich neznížil k osobným útokom.

Poukázal na to, že ide o druhý prípad na prokuratúre, keď je vedené disciplinárne stíhanie za verejné vyjadrenia vo veci verejného záujmu. Prvým bolo disciplinárne stíhanie špeciálneho prokurátora Vasila Špirka, ktoré inicioval bývalý špeciálny prokurátor Dušan K., ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný.

Lipšic zdôraznil, že v trestnom stíhaní najzávažnejších káuz sa bude pokračovať ďalej. „Pôjdeme tam, kde nás privedú dôkazy. Bez ohľadu na intenzitu útokov, a bez ohľadu na stupňujúce sa tlaky zvonku či zvnútra," prízvukoval. Dodal, že sa bude naďalej snažiť chrániť vyšetrovateľov a kolegov prokurátorov, ktorí sú a budú neprávom napádaní a škandalizovaní podozrivými, obvinenými a im spriaznenými osobami.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka podal návrh na začatie disciplinárneho konania proti Lipšicovi 13. augusta.

Disciplinárneho previnenia sa mal Lipšic dopustiť tým, že 28. júla bez znalosti spisu verejne špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. A to potom, ako dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava, ako aj sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III, ktorá vzala obvineného Cs. D. do väzby, konštatovali dôvodnosť a zákonnosť vzneseného obvinenia.

Zdroj: spravy.rtvs.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti