Lipšic bude kandidovať na post špeciálneho prokurátora. Kyselina, ktorá zničí posledné zvyšky nezávislosti na prokuratúre, reaguje Blaha

17.12.2020 | 09:59
  24
Podpredseda Smeru-SD Luboš Blaha prirovnal advokáta Daniela Lipšica ku komunistickému prokurátorovi Jozefovi Urválkovi a dodal, že aj jeho úlohou bude kriminalizovať opozíciu, tak ako tomu bolo v 50. rokoch.

Advokát a exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic bude kandidovať na post špeciálneho prokurátora. Potvrdil to pre TASR, upozornil na to Denník N. Šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) majú poslanci Národnej rady (NR) SR voliť na schôdzi, ktorá sa začína 26. januára 2021. Nominácie sa môžu podávať do 8. januára. Eviduje ich parlamentný ústavnoprávny výbor. Jeho šéf Milan Vetrák (OĽANO) pre TASR uviedol, že zatiaľ im neprišla žiadna nominácia.

Lipšicova kandidatúra nie je prekvapením a je to legitímny krok, reagovala na informáciu ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "Myslím si, že doktor Lipšic vie ukázať veľmi veľa svojich kvalít ako potenciálny budúci špeciálny prokurátor," povedala novinárom po rokovaní vlády. Verí, že sa do voľby prihlási ešte veľa ďalších kandidátov.

Lipšic informoval o svojej kandidatúre aj na sociálnej sieti. Hovorí o jedinečnej šanci "vyčistiť Augiášov chliev v našom štáte". "Teraz je čas vrátiť dôveru ľudí v právny štát a jeho základné princípy. K základným princípom právneho štátu patrí rovnosť pred zákonom. Ak ktokoľvek a akokoľvek vplyvný alebo akokoľvek bohatý spácha trestný čin, musí niesť trestnú zodpovednosť. Idem do tejto voľby s nadhľadom, pokorou a slobodou," napísal.

Lipšic očakáva, že oznámením kandidatúry sa začne ťažký boj. "Tí, ktorí sa dlhé roky domnievali, že stoja nad zákonom (a viacerí z nich sú dnes väzobne stíhaní), sa len tak nevzdajú. Dlhé roky investovali milióny do mojej diskreditácie, sledovania, odpočúvania, kriminalizácie – do snahy ma akýmkoľvek spôsobom odstrániť (nielen) z verejného života," skonštatoval.

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.

Kandidáti budú musieť prejsť verejným híringom v parlamentnom ústavnoprávnom výbore. NR SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

Lipšica na šéfa Úrad Špeciálneho prokurátora nominuje dekan Právnickej fakulty UK Burda

Advokáta a exministra vnútra a spravodlivosti Daniela Lipšica navrhne do funkcie špeciálneho prokurátora dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Eduard Burda. TASR to potvrdil Burda s tým, že návrh do Národnej rady (NR) SR plánuje doručiť v piatok (18. 12.).

Burda pre TASR uviedol, že sa pri rozhodovaní o nominovaní Lipšica zaoberal dvoma zásadnými otázkami. Jednou z nich bolo, či má byť na tomto poste prokurátor alebo neprokurátor.

"Ak to má byť neprokurátor, tak potom Daniel Lipšic, pretože vďaka jeho politickej a právotvornej činnosti v minulosti boli do právneho poriadku uvedené viaceré inštitúty, ktoré sa úspešne používajú v boji proti organizovanému zločinu vrátane inštitútu Špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry," priblížil Burda. "Aj napriek tomu, že je advokát, spôsob jeho myslenia, ktoré je aj verejne prezentované, skôr v mnohých oblastiach pripomína myslenie orgánov činných v trestnom konaní," doplnil.

Burda sa zaoberal aj tým, či bude Lipšic naozaj nezávislý vzhľadom na to, že bol donedávna politicky činný. "Odpoveď, ktorú mi dal, ma presvedčila, že áno," poznamenal.

Kandidatúru Lipšica podporil podľa Burdu aj prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Čentéš, ktorý sa uchádzal v nedávnej voľbe o post šéfa GP. Čentéš, ktorý pôsobí aj na fakulte ako vedúci katedry trestného práva, kriminológie a kriminalistiky, zároveň podľa dekana kandidovať do funkcie špeciálneho prokurátora nebude.

Lipšic – kyselina, ktorá zničí posledné zvyšky nezávislosti na prokuratúre

Podpredseda Smeru-SD Luboš Blaha prirovnal advokáta Daniela Lipšica ku komunistickému prokurátorovi Jozefovi Urválkovi a dodal, že aj jeho úlohou bude kriminalizovať opozíciu, tak ako tomu bolo v 50. rokoch:

A je to tu. Presne pred týmto sme varovali. Matovič si ide na špeciálneho prokurátora pretlačiť Daniela Lipšica, svojho nabudeného urválka.

1. Lipšic dnes potvrdil svoju kandidatúru. 95 pročkov poslušne stlačí v parlamente gombík a bude. Ešte si aj zatlieskajú, že zavraždia spravodlivosť na Slovensku.

2. Lebo presne to je Lipšic - kyselina, ktorá zničí posledné zvyšky nezávislosti na prokuratúre.

3. Je jedno, čo si kto o Lipšicovi myslí, ale takéto sú objektívne fakty:

4. Lipšic je politik. Nenávistný pravicový politik, ktorý roky jednostranne kope do Smeru. Bol v spoločnom hnutí s Matovičom, predtým v KDH.
Je fyzikálne nemožné, aby bol Lipšic nezávislý.

5. Lipšic nie je prokurátor. V živote nerobil na prokuratúre a ak tam niekedy vôbec bol, tak maximálne na toalete. To už tam mohli dosadiť rovno telocvikára Pročka.

6. Lipšic je vo výkone trestu. Zabil človeka na priechode pre chodcov. Bude to jediný šéf špeciálnej prokuratúry na svete, ktorý sa bude hlásiť pravidelne u kurátora. Šialené.

7. Lipšic robí advokáta Penty. A kedysi posielal na protestujúcich proti Gorile ergo Pente vodné delá. Je tu vážna obava, že bude zastupovať korporátne záujmy proti bežným ľuďom.

8. Lipšic sa motá okolo každého politicky citlivého prípadu. Markíza a zmenky. Vražda Ernesta Valka. Vražda Jana Kuciaka. Atď. Mimochodom, z mnohých týchto prípadov unikajú informácie do Denníku N. Just saying.

9. Má pochybný titul aj justičné skúšky. A je veľká otázka, komu slúži. Celkom isto nie Slovensku. Ak ovládne prokuratúru, bude to definitívny koniec demokracie a právneho štátu.

10. Ako môže robiť špeciálneho prokurátora človek, ktorý je priam stelesnený konflikt záujmov? Jeho jedinou úlohou bude kriminalizovať opozíciu - presne ako Urválek v 50. rokoch.

Zlo prichádza...

Zdroj: kosicednes.sk / cas.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti