Lipšic ako generálny prokurátor? Podľa Sulíka jedno z kvalitných mien

04.05.2020 | 09:49
  8
Portál Eurorešpekt ešte vo februári upozornil na trestné konania vedené voči advokátovi Danielovi Lipšicovi.

Otázka nového šéfa generálnej prokuratúry by sa mala vyriešiť do leta tohto roka. Šéf SaS Richard Sulík deklaroval, že SaS podporí každého z kandidátov, ktorí sú "na stole". Pripustil, že v tejto súvislosti možno dôjde k zmene zákona pri voľbe generálneho prokurátora, ako aj pri voľbe špeciálneho prokurátora. Nevylúčil, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik skončí vo funkcii skôr.

Povedal to v relácii Na telo. "Všetky mená, ktoré sú na stole, sú veľmi kvalitné a za SaS hovorím, my s nimi súhlasiť budeme," deklaroval Sulík. Podľa vlastných slov je presvedčený, že vyberú kvalitného šéfa GP aj špeciálnej prokuratúry. Detaily podľa neho povie premiér po tom, ako sa dohodnú na koaličnej rade. Na otázku, čo si myslí o mene advokáta Daniela Lipšica, odpovedal, že je to jedno z tých kvalitných mien.

Expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v tejto súvislosti kritizoval politické nominácie a výbery na koaličných radách. Zdôraznil, že koaličná rada nie je ústavou stanovená a pripomenul doterajšiu kritiku bývalej opozície a súčasnej vlády. Nespochybnil, že vyberú dobré meno. Upozornil aj na snahu spolitizovať funkciu policajného prezidenta. Poukázal na zmenu zákona, aby sa šéf polície vyberal v parlamente a nebol len nominantom ministra vnútra.

Sulík reagoval tým, že aby minister vnútra mohol byť plne zodpovedný za výkon polície, musí mať čo povedať aj do výberu policajného prezidenta.

Čosa týka Daniela Lipšica  na poste generálneho prokurátora, pozitívne to  vníma aj riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Na facebooku napísala: „Táto informácia sa v prostredí prokuratúry šíri už od výsledkov volieb. Je pomerne diskutovaná, lebo nejde len o zmenu zákona. Mali by sme prvého GP vo výkone trestu. Podľa toho, čo počúvam prokurátorov, neboli by nadšení. Paradoxne, nebola by to zákonná prekážka. Lebo nejde o úmyselný trestný čin. Ja si myslím, že by to bol dobrý generálny prokurátor. Asi by to stálo za tie nepríjemnosti so zmenou zákona, trestom aj hejtom od konšpiračných médií. Hoci, uvideli by sme až vo výkone..."

Obvinenia JUDr. Lipšica zo zločinov a prečinov zniesla zo sveta prokurátorka JUDr. Beáta Vítková

Trestné konanie voči Danielovi Lipšicovi

Dňa 16.10.2012 bolo začaté trestné stíhanie voči Danielovi Lipšicovi vo veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1 písm. a) ods. 2 písm. a) Trestného zákona a zločinu ohrozovania obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva podľa § 264 ods. 1, ods. 2 písm. c) Trestného zákona. Následne bolo dňa 13.10.2016 – teda po viac ako štyroch! rokoch Danielovi Lipšicovi vznesené obvinenie. Po vykonanom dokazovaní bolo obvinenie Lipšica po právnej stránke rozsiahlejšie, než uznesenie o začatí trestného stíhania „vo veci“.

Lipšicove obvinenia zo zločinov a prečinov

JUDr. Daniel Lipšic bol obvinený:

V bode 1 – pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1 písm. a) ods. 2 písm. a) Trestného zákona  v súbehu so zločinom ohrozovania obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva podľa § 264 ods. 1, ods. 2 písm. c) Trestného zákona spáchaného formou spolupáchateľstva podľa § 20 Trestného zákona,

V bode 2. – pre prečin poškodzovania cudzích práv podľa § 375 ods. 1 písm. a) Trestného poriadku a prečin ohovárania podľa § 373 ods. 1, ods. 2 písm. c) Trestného zákona s poukazom na § 122 ods. 2 písm. a), písm. b) Trestného zákona.

Napriek množstvu vykonaných dôkazov svedčiacich v neprospech Lipšica, prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava JUDr. Beáta Vítková uznesením zo dňa 16.7.2019! viac ako sedem rokov po prijatí trestného oznámenia trestné stíhanie obvineného Daniela Lipšica zastavila. Na veci nič nezmenila ani sťažnosť Mariána Kočnera proti tomuto uzneseniu, pretože bola uznesením prokurátora Generálnej prokuratúry SR JUDr. Jaroslava Kozolku, LLM, MBA zo dňa 24.10.2019 zamietnutá.

Teda v čase, kedy Marián Kočner bol väzobne stíhaný a bolo by zrejme nepatričné, aby ctihodný občan Lipšic bol stíhaný kvôli človeku podozrivému z objednania vraždy.

Prečítajte si tiež článok Daniel Lipšic nemohol v roku 1997 získať hodnosť PhD. zákonným spôsobom, pretože neabsolvoval v zmysle zákona doktorandské štúdium.

Zdroj: ta3.com / parlamentnelisty.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti