Lengvarský vylúčil plošné testovanie i obmedzenia pohybu. Minister zdravotníctva považuje situáciu v nemocniciach za stabilnú

25.10.2021 | 13:30
  20
Šéf rezortu zdravotníctva zároveň avizoval opätovné vyhodnocovanie obmedzenia pre očkovaných vyplývajúce z COVID automatu.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) hodnotí situáciu v nemocniciach ako „stabilnú“ a „pod kontrolou“. Podľa jeho slov sa na umelej pľúcnej ventilácii v súčasnosti nachádza 122 osôb. Riaditelia nemocníc prispôsobujú svoj lôžkový fond aktuálnej situácii v danom okrese, povedal v pondelok. Zaregistroval aj kritiku šéfa OĽANO Igora Matoviča.

Na margo kritiky šéfa OĽANO Lengvarský povedal, že ide o Matovičov osobný názor. "Som nominant tejto strany. Čítal som to prvý raz v sobotu (23. 10.). Pokiaľ si s kolegami nevyjasníme stanoviská, tak sa nebudem k tomu vyjadrovať," povedal.

Marek Krajčí bol podľa Matoviča lepší minister ako Lengvarský, dôkazom čoho má byť aktuálna úroveň zaočkovanosti na Slovensku.

Opäť vylúčil možnosť plošného testovania. Zopakoval, že sa taktiež znova budú vyhodnocovať obmedzenia pre očkovaných vyplývajúce z COVID automatu.

"Pokiaľ bude nutné a dohodneme sa na tom s hygienikmi a epidemiológmi, tak sa COVID automat môže zmeniť. Nevylučujem to. V tejto chvíli je však situácia taká, akú sme očakávali, a na to je aj súčasný COVID automat prispôsobený," dodal s tým, že nechce zavádzať žiadne obmedzenia pohybu.

 

Registráciu pre tretiu dávku ešte nespustili

Registrácia na tretiu dávku očkovania proti ochoreniu COVID-19 pre ďalšie skupiny sa zatiaľ nespustila, hoci sa tak malo stať v pondelok 25. októbra. Ako na otázku TASR v pondelok reagovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, rezort v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) finalizuje technické detaily.

„Je nepustím žiadny systém registrovania alebo organizácie, o ktorom nie som presvedčený, že bude fungovať,“ povedal v pondelok Lengvarský. Avizoval, že v utorok sa pre riešenie tejto situácie stretne so šéfom NCZI Pavlom Capkom.

O možnosti prihlásiť sa od pondelka na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou vo štvrtok (21. 10.) informovala po zasadnutí konzília odborníkov jeho členka a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre Alena Koščálová.

Zdôraznila, že ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti