Lengvarský pripravuje Slovákov na možnosť čoskorého prijatia tretej dávky experimentálnej tekutiny

24.08.2021 | 18:42
  9
Rezort zdravotníctva tiež pripravuje veľkú štúdiu, ktorá má priniesť informácie o stave imunity v rôznych skupinách obyvateľstva na území Slovenska.

Tretia dávka očkovania proti novému koronavírusu je stále v hre. Jej podanie bude záležať od štúdií, ktoré sa aktuálne realizujú. V utorok to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Rezort zdravotníctva tiež pripravuje veľkú štúdiu, ktorá má priniesť informácie o stave imunity v rôznych skupinách obyvateľstva na území Slovenska. „Pracuje sa na tom a niekedy v septembri by to malo byť spustené," spresnil minister.

Na štúdii by sa mala zúčastniť reprezentatívna vzorka obyvateľstva rôzneho veku, pohlavia či regiónu. Jej cieľom bude zistiť, ako je skupina zaočkovaných, neočkovaných či tých, ktorí ochorenie prekonali, chránená pred ochorením COVID-19. Zisťovanie imunity potom podľa Lengvarského pomôže pri správnejšom nastavovaní opatrení.

Propagátor agresívnej očkovacej kampane virológ Klempa chce čo najskoršie schválenie podávania tretej dávky experimentálnej vakcíny Slovákom

Podávanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by malo byť schválené čo najskôr, skôr než bude neskoro. Uviedol v utorok známy virológ zo skupiny tzv. vedcov robiacich agresívnu marketingovú kampaň farmaceutickým firmám Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a nositeľ ceny Vedec roka SR 2020 v kategórii inovátor roka. Očkovaný by podľa jeho slov nemal byť automaticky každý.

Za správne považuje to, aby sa tretia dávka vakcíny podávala na základe rozhodnutia lekára imunitne oslabeným alebo z iných dôvodov vysoko rizikovým jedincom.

Na otázku TASR, aká je jeho vízia fungovania očkovania proti ochoreniu COVID-19 v budúcnosti, uviedol, že aktuálne je ťažké niečo jednoznačne predpovedať. Predpokladá však, že u imunitne kompetentných osôb aspoň nateraz tretia dávka nie je nevyhnutná.

„Neviem si predstaviť, ako niekto vyvíja vakcínu, ktorú by bolo treba zaočkovať raz za desať rokov, zatiaľ čo niekto iný by vyvíjal vakcínu, ktorú treba preočkovať každé tri roky. Predpokladám, že všetci sa pokúšajú o vývoj vakcíny s čo najdlhšou dobou účinnosti. O potrebe preočkovania až následne rozhodujú reálne skúsenosti z praktického života," uviedol Klempa.

Viac v článku TU.

Zdroj: plus7dni.pluska.sk / Facebook Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti