Lavrov: Svet je v procese premeny na demokratickejší, spravodlivejší a polycentrický systém

18.06.2018 | 13:11
  0
Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že pokusy Západu o zmenu ruskej politiky sú beznádejné.

Západné pokusy o zmenu ruskej politiky sú beznádejné, Moskva bude chrániť svoju suverenitu, povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na stretnutí s predstaviteľmi ruských neziskových organizácií. Informujú ruské Vesti.

Minister zahraničia pripomenul, že svet je v procese premeny na “demokratickejší, spravodlivejší, polycentrický systém”, ale tí, “ktorí po stáročia viedli procesy na našej planéte, stanovovali pravidlá pre seba a pre ostatných, požadovali ich vykonávanie a sami ich nedodržiavali, skončia“.

Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi hľadajú zámienku k spomaleniu procesov tvoriacich multipolárnosť, ich dominantné postavenie klesá, a to viedlo k tomu, že Rusko obvinili zo “všetkých smrteľných hriechov” a vyžadujú zmenu v politike, zdôraznil minister.

Svoju spoluprácu s Ruskom si Západ predstavuje tak, že Moskva “vykoná pokánie a priznanie”, aby “začal Západ s ňou hovoriť”. Ruská federácia zároveň “nikdy neopustila úprimný rozhovor”, ale sú odmietnuté všetky žiadosti o poskytnutie skutočností, aby bolo možné uskutočniť konkrétny rozhovor a nájsť riešenie.

“Nebudeme vám nič dokazovať, vy predsa poznáte všetko lepšie,” vysvetlil Lavrov.

“Rusko bude udržiavať svoju nezávislosť a zaisťovať bezpečnosť svojich občanov a nebude usilovať o konfrontáciu, nebude nikomu vnucovať svoje názory a nebude sa miešať do záležitostí druhých čo podľa našich západných kolegov sa stalo takmer normou “povedal ruský minister zahraničia.

Rusko nesúhlasí s pokusmi jednostranne prepísať medzinárodné dohody, vrátane strategickej stability, zdôraznil. “A teraz sa snažia všetko revidovať,” dodal Lavrov.

Sergej Lavrov poznamenal tiež, že na Západe, vrátane EÚ, počet krajín, ktoré obhajujú normálne vzťahy s Ruskom, rastie.

“Klíčky zdravého rozumu začínajú vyrážať,” povedal minister, “Moskva je na to pripravená, ale dôležité sú aj praktické kroky na zlepšenie vzťahov,” dodal Lavrov.

Zdroj: eurorespekt.sk / vesti.ru

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti