Lavrov: EÚ v dôsledku protiruských sankcií prišla o 100 miliárd eur

06.11.2018 | 11:17
  0
Ruský šéf diplomacie uviedol, že Moskva je pripravená zrušiť recipročné opatrenia.

EÚ sa sama trestá tým, že nasleduje Spojené štáty uplatňovaním protiruských sankcií. Vyhlásil to ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pre španielsky denník El País. V tejto súvislosti vyjadril poľutovanie nad žalostným stavom vzťahov medzi EÚ a Ruskom. Ako poznamenal, rozdeľovanie má svoj pôvod na druhej strane Atlantiku.

„Mýtická „ruská hrozba" je Európanom vnucovaná zvonka na priame príkazy z Washingtonu.“ upozornil šéf ruskej diplomacie.

„Odhadované straty, ktoré v dôsledku sankcií poškodili štáty Európskej únie, sa líšia, podľa niektorých odhadov môžu dosiahnuť viac ako 100 miliárd eur. Je dôležité, aby to európski politici pochopili,“ dodal minister.

Rusko je pripravené zrušiť recipročné opatrenia, ktoré v roku 2014 zaviedla Európska únia.

„Hovorili sme opakovane o našej pripravenosti zrušiť protiopatrenia. EÚ však musí urobiť prvý krok,“ povedal Lavrov.

„Dúfame, že nakoniec zvíťazí zdravý rozum, pretože objektívne povedané, sankcie nie sú prospešné ani pre Rusko ani pre EÚ,“ vyhlásil ruský diplomat.

Za zrušenie protiruských sankcií vyzýva v poslednom čase stále viac prominentov. Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy minulý týždeň uviedol, že sankcie sú „kontraproduktívne“ a slúžia skôr na znepriatelenie si Ruska a jeho následné zblíženie s Čínou.

Zdroj: rt.com / elpais.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti