Lavrov debatoval s Pompeom o Venezuele, Iráne, špekuláciách o Trumpovom spolčení s Ruskom a kontrole jadrových zbraní

14.05.2019 | 21:00
  5
Ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov sa rozprávali aj o prípadnej schôdzke svojich prezidentov.

Za "úprimné a užitočné" označil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov utorňajšie rokovania s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Konali sa v ruskom letovisku Soči a podľa agentúry TASS trvali približne tri hodiny.

Po rokovaniach nasledovala spoločná tlačová konferencia, po ktorej oboch ministrov prijme ruský prezident Vladimir Putin - vo svojej tamojšej rezidencii Bočarov Ručej.

Lavrov na tlačovej konferencii s Pompeom uviedol, že rokovali o množstve otázok vrátane krízy vo Venezuele a vojny v Sýrii.

"Podrobne sme diskutovali o situácii v bilaterálnych záležitostiach a vymieňali si názory na Venezuelu, Sýriu a situáciu v súvislosti so Spoločným komplexným akčným plánom pre Irán," povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra AFP.

Pompeo uviedol, že naliehal na Rusko, aby ukončilo podporu venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Jeho výzvu však Moskva kategoricky odmietla, poznamenal.

"Nastal čas, aby Nicolás Maduro odišiel, venezuelskému ľudu nepriniesol nič iné než trápenie. Dúfame, že ruská podpora pre Madura sa skončí," povedal Pompeo.

V prípade Iránu uviedol, že s ním Spojené štáty nechcú viesť vojnu, ale budú naďalej vyvíjať tlak na túto krajinu.

Ministri sa rozprávali aj o prípadnej schôdzke svojich prezidentov. Lavrov k tomu poznamenal, že Kremeľ privíta oficiálnu žiadosť Washingtonu o stretnutie prezidentov USA a Ruska na júnovom summite G20. "Ak bude takýto návrh predložený oficiálne, určite naň budeme reagovať pozitívne," povedal.

Zároveň označil za "fikciu" špekulácie, že americký prezident Donald Trump sa počas svojej predvolebnej kampane tajne dohadoval s Moskvou. "Je jasné, že takéto narážky sú absolútnou fikciou," vyhlásil.

Pompeo podľa agentúry AP zdôraznil, že "zasahovanie do amerických volieb je neprijateľné" a že ak by sa Moskva v roku 2020 v tom angažovala, vzťahy medzi USA a Ruskom by to ešte viac zhoršilo.

Podľa televízie RT však ministri uzavreli rokovania dohodou o spolupráci v oblasti kontroly jadrových zbraní. Podľa RT bola kontrola jadrových zbraní hlavným bodom agendy ministrov po tom, čo Spojené štáty nedávno odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

Pompeo a Lavrov sú zrejme otvorení spolupráci na založení nových paktov o kontrole zbrojenia, uvádza RT, pričom Pompeo podľa nej zopakoval želanie prezidenta Donalda Trumpa prizvať do akejkoľvek budúcej dohody aj Čínu.

V prípade zmluvy o znížení počtu strategických zbraní (New START/SNV-III), ktorej platnosť vyprší vo februári 2021, Pompeo avizoval, že Washington je ochotný pracovať na predĺžení tejto dohody o päť rokov. Lavrov v tejto súvislosti vyjadril nádej, že budúce dohody budú "pozitívne prijaté oboma štátmi".

Podľa agentúry TASS Lavrov zdôraznil, že Moskva má záujem o normalizáciu vzťahov s Washingtonom: "Rusko má záujem o normalizáciu nášho dialógu. Sme presvedčení, že to je možné a realistické, ak je dialóg založený na vzájomnom rešpekte a zohľadňovaní záujmov."

Zdroj: infospravy.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti