Lavrov: Americké sankcie oslabia postavenie dolára

14.08.2018 | 17:40
  0
Proti nátlakovým krokom Washingtonu sa vyjadril aj turecký minister zahraničných vecí.

Zvýšené používanie sankcií zo strany USA oslabí postavenie dolára ako medzinárodnej rezervnej meny, vyhlásil v utorok v Ankare ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informovala o tom agentúra AP.



Po rokovaniach so svojím tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii taktiež povedal, že rozšírené používanie sankcií odráža túžbu Washingtonu získať dominantné postavenie a zabezpečiť si jednostranné výhody pre svoje obchody.



Lavrov poznamenal, že USA trestajú svojich vlastných spojencov, čo je podľa AP zjavný odkaz na sankcie, ktoré USA uvalili na Turecko v súvislosti so zadržiavaním amerického pastora.

 Lavrov taktiež uviedol, Rusko a Turecko si stanovili cieľ prejsť na národné meny vo vzájomnom obchode.



Nezávislí ekonómovia tvrdia, že by bolo ťažké zrušiť dolár ako hlavnú rezervnú menu, pretože sa používa vo svetovom hospodárstve, napríklad na obchodovanie s ropou a komerčné účely, poznamenala AP.

Neprijmú nátlak

Čavušoglu v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty nedosiahnu svoj cieľ vyvíjaním tlaku a uvaľovaním sankcií na Turecko. Vyzval Spojené štáty, aby „zostali lojálni k väzbám založeným na tradičnom priateľstve a spojenectve v NATO“.



„Podporujeme diplomaciu a rokovania, ale nie je možné, aby sme prijali nátlak,“ zdôraznil šéf tureckej diplomacie.



Spojené štáty nedávno uvalili sankcie na tureckých ministrov spravodlivosti a vnútra. Dôvodom je americký pastor Andrew Brunson, ktorého v Turecku súdia pre obvinenia zo špionáže a terorizmu.

 Washington považuje jeho väznenie za neprijateľné a žiada, aby ho okamžite prepustili. Ankara avizovala odvetné opatrenia.

 V dôsledku zmieneného sporu došlo k prepadu hodnoty tureckej líry na rekordne nízku úroveň.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti