Lajčákovo ministerstvo reaguje na poslanca za Smer-SD: Blaha píše bludy, bezpečnostnú stratégiu neplatil Soros

08.01.2019 | 17:18
  0
Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti a poslanec za Smer-SD Luboš Blaha vo svojom statuse na Facebooku označil signatárov výzvy adresovanej parlamentu za amerických pudlíkov.

Ministerstvo zahraničných vecí nečakane reagovalo na príspevok poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD), ktorý uverejnil na Facebooku k otvorenému listu, ktorého signatári vyzývajú na prijatie bezpečnostnej a obrannej stratégie z jeho dielne.

Blaha vo svojom statuse označil podpísaných za "amerických agentov" a kritizoval aj príslušnosť Slovenska v Severoatlantickej aliancii, ktorú otvorený list hodnotí ako kľúčovú pre našu bezpečnosť. Blaha rovnako tvrdí, že bezpečnostnú stratégiu napísal americký think-tank.

"Bezpečnostnú stratégiu SR dal podľa všetkého dokopy Tomáš Valášek, bývalý veľvyslanec SR pri NATO a aktuálne zamestnanec amerického think-tanku Carnegie Endowment, ktorý je financovaný americkou vládou a nadnárodnými korporáciami," napísal Blaha.

Ministerstvo sa voči poslancovým tvrdeniam pomerne ostro ohradilo. "Jej prípravu nefinancoval George Soros, nedali sme ju vypracovať žiadnej zahraničnej mimovládnej organizácii. Tvrdenia o jej vypracovaní cudzími mimovládnymi organizáciami možno smelo a jednoznačne označiť za bludy," píše vo svojom stanovisku rezort diplomacie s tým, že si uvedomujú, že to nie je zrovna diplomatický jazyk. 

Celé stanovisko ministerstva zahraničia: 

Rezort pod vedením Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) zároveň konštatuje, že niektoré Blahove tvrdenia je ťažké hodnotiť, lebo "sú evidentne písané veľmi emotívne a založené na veľmi špecifickom svetonázore, ktorý pán poslanec reprezentuje."

Ministerstvo zároveň Blahovi pripomenulo, že mal možnosť stratégiu pripomienkovať, no nevyužil to. "S poslancami sme o znení Bezpečnostnej stratégie SR diskutovali na samostatnom pracovnom rokovaní. Je nám ľúto, že pán poslanec sa na tomto stretnutí nezúčastnil. Možno by svoju prítomnosť využil na vysvetlenie a pripomenutie svojich pripomienok," píše v stanovisku.  

Rezort vo svojej reakcii zároveň Blahu nepriamo obvinil z toho, že šíri klamstvá. "Je nám ľúto, že aj pán poslanec Blaha sa pridal k šíreniu neprávd, poloprávd a poprekrúcaných faktov o príprave a obsahu Bezpečnostnej stratégie," píše. 

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti