Lajčák: Schválené moratórium na predvolebné prieskumy je zásahom do mojich občianskych práv

30.10.2019 | 11:53
  12
Predĺženie moratória bolo podľa šéfa slovenskej diplomacie krátkozrakým politickým riešením, ktoré znižuje prestíž Slovenska.

Schválenie 50-dňového moratória na predvolebné prieskumy vníma minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD) veľmi negatívne.

"Mám pocit, že som bol obraný o občianske právo na prístup k informáciám,“ uviedol Lajčák pred stredajším rokovaním vlády. Dúfa zároveň, že prezidentka Zuzana Čaputová bude novelu zákona vetovať.

Predĺženie moratória bolo podľa Lajčáka krátkozrakým politickým riešením, ktoré znižuje prestíž SR. „Faktom je to, že dlhšie obdobie zákazu zverejňovania prieskumov majú len Kamerun a Tunisko, čo znamená, že sa dostávame do skupiny, v ktorej asi nechceme byť," povedal Lajčák.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) si naopak myslí, že 50-dňové moratórium je v poriadku, voliči sa podľa môžu kvalifikovanejšie rozhodnúť. "Musíme sa vrátiť k tomu, aby sa voliči rozhodovali podľa volebných programov, nie podľa prieskumov a pohybujúcich sa percent, ktoré predkladajú prieskumy,“ uviedla.

Štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Michal Bagačka (Smer-SD) si myslí, že časový priestor moratória mohol byť kratší, rozhodnutie poslancov NR SR berie ako realitu. "Boli argumenty pre a proti, napokon sa prijalo toto uznesenie, ja to rešpektujem,“ uviedol.

Poslanci Národnej rady SR v pondelok (28. 10.) odobrili predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti