Lajčák sa pri hlasovaní vo vláde o Istanbulskom dohovore zdržal hlasovania

12.02.2020 | 15:30
  11
Podľa šéfa slovenskej diplomacie by diskusia bola jednoduchšia, keby sa nekonala tesne pred parlamentnými voľbami.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v stredu počas rokovania vlády zdržal hlasovania o Dohovore Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Ako uviedol po rokovaní, nestotožnil sa so stanoviskom vlády, ktorá s dokumentom nesúhlasí.

"Zdržal som sa hlasovania, lebo si myslím, že procedurálne to nie je v poriadku," povedal šéf slovenskej diplomacie. Poznamenal, že ako predseda Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ešte v minulom volebnom období odporúčal vláde, aby ratifikovala tento dohovor, hoci aj s výhradou. "Aby som si zachoval konzistentnosť so svojimi vlastnými názormi, tak som sa zdržal hlasovania," vysvetlil.

Podľa Lajčáka by diskusia bola jednoduchšia, keby sa nekonala tesne pred parlamentnými voľbami. Pripomenul, že podpis sa nedá vziať späť, ale dá sa prijať vyhlásenie, že krajina nemá v úmysle stať sa zmluvnou stranou dohovoru, ale bol zvolený iný postup. "V konečnom dôsledku má však hlavné slovo hlava štátu," uzavrel Lajčák.

Vláda SR nesúhlasí s Istanbulským dohovorom a navrhuje Národnej rade SR, aby rovnako vyjadrila nesúhlas s týmto dokumentom. Nesúhlasné stanovisko kabinetu schválili jeho členovia na stredajšom rokovaní.

Vláda v decembri poverila predsedu vlády požiadať prezidentku SR, aby oznámila Rade Európy úmysel SR nestať sa jeho zmluvnou stranou. Prezidentka Zuzana Čaputová tak zatiaľ neurobila, v procese ukončenia procesu odmietnutia Istanbulského dohovoru sa riadi iným právnym výkladom, ako je názor vlády. Keďže zjednotenie stanovísk neprinieslo ani pondelkové (10. 2.) stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov k tejto téme, v záujme ukončenia diskusií o dohovore vláda navrhla Národnej rade SR, aby s ním vyslovila nesúhlas.

Zdroj: cas.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti