Lajčák: Antisemitizmus pramení z nenávisti a netolerancie. Nesmie sa dostať do slovníka politikov

20.01.2020 | 15:37
  9
Šéf slovenskej diplomacie sa zúčastnil na prvom ministerskom stretnutí členských štátov Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Antisemitizmus pramení z nenávisti a netolerancie a takýto jazyk sa nesmie dostať do slovníka politikov, povedal pre TASR minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa v nedeľu zúčastnil na prvom ministerskom stretnutí členských štátov Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Lajčák privítal "silné posolstvo", ktoré krajiny prítomné na stretnutí v Bruseli odkomunikovali. Ocenil, že na stretnutí boli aj ľudia, ktorí prežili holokaust.

Lajčák v rozhovore pre TASR pripomenul, že ministerské stretnutie IHRA, ktorá združuje 34 krajín, sa konalo pri príležitosti 75. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau a 20. výročia prijatia Deklarácie Štokholmského medzinárodného fóra o holokauste, ktorú podľa neho možno považovať za akýsi "základný dokument" definovania antisemitizmu.

"Hovorili sme o tom, aké opatrenia jednotlivé vlády prijímajú. Ja som spomenul skutočnosť, že náš parlament prijal definíciu antisemitizmu, ktorú ako prvá prijala práve táto aliancia. Hovoril som o Múzeu holokaustu v Seredi, ale hlavne sme sa zhodli na tom, že nesmieme dovoliť, aby sa jazyk nenávisti a netolerancie dostal do politického slovníka," zhodnotil Lajčák nedeľňajšie stretnutie, ktoré upozornilo na nebezpečenstvo nárastu antisemitizmu, extrémizmu, nenávistných prejavov a intolerancie vrátane šírenia nenávisti v online priestore.

"Prijali sme ministerskú deklaráciu, ktorá potvrdzuje naše záväzky a ktorá prvýkrát hovorí aj o rómskom holokauste a rómskej genocíde," dodal Lajčák.

Na otázku TASR ako celoeurópsky postupovať, aby sa prejavy antisemitizmu a netolerancie minimalizovali, Lajčák uviedol, že odpoveďou je aj Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu, ktorá združuje 26 zo súčasných 28 členských krajín EÚ. "Je jadrom úsilia, aby sme nedovolili netoleranciu a aby sme presadzovali jazyk tolerancie," vysvetlil.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. január. Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie OSN 1. novembra 2005. IHRA sa špecializuje na medzinárodnú spoluprácu v oblasti vzdelávania, pripomínania a výskumu holokaustu. Slovenská republika sa stala jej členom v roku 2005.

Slovenský parlament prijal pred rokom definíciu antisemitizmu

Národná rada SR svojím uznesením z 28. novembra 2018 prijala definíciu antisemitizmu vypracovanú Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Definícia antisemitizmu je podľa Ministerstva spravodlivosti SR dostatočne zabezpečená súčasnou legislatívou. Na Slovensku to zastrešuje trestný zákon, ktorý hovorí o popieraní a schvaľovaní holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti či hanobení rasy.

Menej závažné formy antisemitského správania sa postihujú ako priestupky extrémizmu v rámci zákona o priestupkoch. Vyplýva to zo záverov Analýzy Ministerstva spravodlivosti SR k súladu právneho poriadku SR s pracovnou definíciou antisemitizmu vypracovanej Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Občania Izraela proti prijatiu definície antisemitizmu slovenským parlamentom, ktorú vypracovala IHRA

Izraelskí občania oslovili v októbri minulého roku listom poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky, v súvislosti so schvaľovaním návrhu uznesenia k pracovnej definícii antisemitizmu vypracovanej medzinárodnou alianciou IHRA (Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu). Vyzvali ich v ňom na zamietnutie tohto návrhu.

Zdroj: info.sk / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti