Kurzova vláda sa dohodla s Konferenciou biskupov Rakúska, že sväté omše sa budú sláviť naďalej. Keď sa to dá v Rakúsku, prečo nie na Slovensku?

26.10.2020 | 13:40
  8
Rakúsko je síce momentálne s nižším počtom nakazených ako Slovensko, má však omnoho väčšie čísla mŕtvych.

Rakúsko a otvorené kostoly. Rakúska vláda sa dohodla s Konferenciou biskupov Rakúska, že sväté omše sa budú sláviť naďalej.

Vláda sa rozhodla zveriť plnú zodpovednosť Cirkvi. Cirkev má prudentne sama posúdiť, kedy slávenie bohoslužieb obmedziť a akým spôsobom.

Platia nasledujúce podmienky: veriaci musia na bohoslužbách dodržiavať odstup 1m, musia nosiť rúško, kostol sa musí vetrať a pravidelne dezinfikovať. Pri vstupe nemôže byť svätená voda. Ľudia s dýchacími problémami a deti rúško nosiť nemusia. (https://www.bischofskonferenz.at/behelfe/corona-rahmenordnung)

Porovnajme si štatistiky koronavírusu: v Rakúsku sa celkovo nakazilo takmer 80 tisíc ľudí, z toho 28 100 je aktívnych prípadov, zomrelo 982 ľudí. (https://covid19-dashboard.ages.at/)

Na Slovensku sa celkovo nakazilo takmer 41 tisíc, z toho 30 722 je aktívnych prípadov, zomrelo 159 ľudí. (Btw, keby Rakúšania testovali tak masívne ako na SK, už by nás asi aj predbehli v počte aktívnych prípadov). (https://korona.gov.sk/koronavirus-na-slovensku-v-cislach/)

Síce je Rakúsko momentálne s nižším počtom nakazených ako Slovensko, má omnoho väčšie čísla mŕtvych. Napriek tomu dokáže vláda konštruktívne a racionálne komunikovať s predstaviteľmi cirkví a občanom oznamuje opatrenia bez zbytočného stresu a paniky, alebo emočného vydierania.

Keďže máme „najkonzervatívnejšiu“ (to je vtip) vládu od roku 1989, očakával by som, že bude k cirkvám pristupovať ináč ako socialistické vlády. No zdá sa, že je to skôr horšie.

V Rakúsku s 8,8 mil. obyvateľov je takmer 5 miliónov katolíkov, čo je zhruba 56%. Vláda a cirkev sa dokážu korektne dohodnúť a vláda vyjde cirkvi v ústrety. Na Slovensku je katolíkov až 66%. Napriek tomu vláda doslova zametá s cirkvou, zakazuje bohoslužby len tak, zasahuje do náboženskej slobody a veriaci sa iba prizerajú (až na pár protestných hlasov).

Čo robíme zle? Čo by sme mali robiť ináč, lepšie?


Keď sa to dá v Rakúsku, prečo nie na Slovensku?

Autor: Matúš Hagara

Zdroj: alianciazanedelu.sk

Články súvisiace s tematikou:

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti