Kuciakova vražda sa riešila na pokyn Mariana Kočnera, svedčil na súde Zoltán Andruskó

15.01.2020 | 11:46
  3
Andruskó je v prípade korunným svedkom, ktorý si na objednávku Aleny Zsuzsovej najal Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka, aby Kuciaka zavraždili.

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedal (v utorok 14.1.) Zoltán Andruskó, ktorý bol už za vraždu novinára Jána Kuciaka právoplatne odsúdený. Tvrdí, že vraždu sprostredkoval na pokyn obžalovaného Mariana Kočnera.

Andruskó je v prípade korunným svedkom, ktorý si na objednávku Aleny Zsuzsovej najal Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka, aby Kuciaka zavraždili.

„Sprostredkoval som medzi Alenou Zsuzsovou, Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom na pokyn Mariana Kočnera vraždu pána Kuciaka,“ povedal.

So Zsuzsovou sa zoznámil cez internet

Mariana Kočnera podľa svojich slov nepozná osobne, ale len cez ďalšiu obžalovanú Alenu Zsuzsovú. S tou sa zoznámil pred rokmi cez internetovú zoznamku.

V roku 2016 mu mala povedať o začínajúcich problémoch Mariana Kočnera a jeho plánoch vstúpiť do politiky. Problémom mal byť prokurátor Maroš Žilinka, ktorý riešil niektoré trestné veci Mariana Kočnera. Andruskó vypovedal, že na jeseň 2017 mu na jeho odstránenie Alena Zsuzsová dala zálohu 20-tisíc eur. Mal na to vybaviť niekoho zo zahraničia. Napriek tomu, že sa bál, peniaze si, podľa svojich slov, zobral.

Neskôr chcel objednávku vraždy Žilinku zrušiť. Alena Zsuzsová mu však mala povedať, že Marian Kočner dal už toľko úplatkov, že im už dlží státisíce a nielen 20-tisíc eur. Dostal preto ľahšiu úlohu ako Žilinkovu vraždu, a to vraždu Jána Kuciaka. Rodinám poškodených odkázal, že mu je veľmi ľúto, čo sa stalo.

Vraždu mala objednať v januári 

Vraždu Kuciaka si mala Alena Zsuzsová objednať v januári 2018. Urobiť to mala tak, že mu v jeho aute pred jej domom otvorila laptop. Doň vložila USB kľúč, v ktorom bolo viacero priečinkov s mnohými menami. Jeden z nich bol s názvom Kuciak.

„Hovorila, že tu má novinára,“ uviedol Andruskó. V priečinku sa mala nachádzať podrobná správa o jeho dennom pohybe a aj fotografie. Podľa prokuratúry pochádzajú zo sledovania novinárov, ktoré si mal objednať Marian Kočner u Petra Tótha. Ten je v konaní o Kuciakovej vražde svedkom. Prokurátor sústredil veľkú pozornosť aj na konkrétne fotografie Kuciaka a pýtal sa na ich obsah.

Mali ho uniesť 

Vražda mala byť vykonaná v súvislosti s Kuciakovým únosom. Po vražde, keď v obci Chotín oznámili Andruskóovi, že ho neuniesli a zabili ešte aj Martinu Kušnírovú mu mal Tomáš Szabó vysvetliť, že v dnešnej dobe sa únos urobiť nedá. Mal mu uviesť, že by ich mohli v aute zastaviť policajti. To sa zhoduje s pondelkovou (13. 1.) výpoveďou Miroslava Marčeka.

„S Alenou Zsuzsovou sme sa dohodli, že Miroslavovi Marčekovi a Tomášovi Szabóovi nemôžem povedať, že za objednávkou stojí Marian Kočner," uviedol Andruskó. Doplnil, že im mal povedať, že si vraždu objednal „nejaký Rus“.

Andruskó tvrdí, že sa bál ľudí v pozadí Aleny Zsuzsovej, aj to, že pred jeho očami objednávala aj vraždu bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Extenzívne hovoril aj o vražde Petra Molnára. K tej sa mu mali neskôr vykonávatelia Tomáš Szabó a Miroslav Marček priznať, keď prijali objednávku vraždy Kuciaka.

Výpoveď Zoltána Andruskóa:

Zoltán Andruskó - Krížový výsluch svedka:

Zdroj: YouTube / kosicednes.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti