Kto zastupuje Slovensko v spore so zdravotnou poisťovňou Dôvera

30.04.2020 | 13:13
  3
Informácie poskytli InfoVojne členovia občianského združenia Prinášame nádej – Pavol Forisch, Stanislav Žiaran a Václav Nedvěd. 

Dôvera (Penta) sa stále súdi so Slovenskou republikou o astronomické sumy. Najskvôr to Penta skúšala na arbitrážnom súde v Holandsku, kde požadovaná náhrada za Slovenskom spôsobenú škodu na základe porušenia Dohody medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Holandským kráľovstvom bola v priebehu arbitrážneho konania vyčíslená na viac ako 1 mld. EUR. Súd nakoniec rozhodol o tom, že posudzovanie sporu nespadá pod jeho jurisdikciu. 

Po tom ako Ústavný súd rozhodol, že zákaz zisku zdravotných poisťovní bol protiústavný, tak Penta cez svoju spoločnosť HICEE, ktorá vlastní zdravotnú poisťovňu Dôvera, podala žalobu na štát. Výšku svojej škody najprv Penta vyčíslila na historicky najvyššiu náhradu škody žalovanou na slovenských súdoch - pôvodne išlo o 750 miliónov eur. Neskôr sumu upravili na 527 miliónov eur aj s úrokmi. 

V roku 2012 sa pre týždenní Trend k tejto problematike vyjadrila aj vtedajšia riaditeľka komunikačného odboru NR SR Soňa Pötheová: „Národná rada SR čelí ďalším sporom kvôli zákonu, ktorý Ústavný súd označil za protiústavný, na domácich súdoch. Celková suma, ktorú žiadajú Medical Care Holding (akcionár Európskej zdravotnej poisťovne) a HICEE (akcionár Dôvery) je 688,8 milióna eur. Informáciu o sume doteraz vyplatenej za právne zastupovanie národná rada nezverejnila. Dobrou správou má podľa riaditeľky komunikačného odboru NR SR byť to, že v pokračujúcich domácich sporoch už nezaplatí za právne zastupovanie Slovensko nič. Pracovať na nich bude nemenovaná advokátska spoločnosť, ktorá zastupuje štát aj v medzinárodných arbitrážach, bez nároku na odmenu. Ešte donedávna to bola úloha advokáta Jozefa Vozára, ktorý za to inkasoval údajne 800 eur mesačne.“ 

Podľa Centrálneho registra zmlúv má s Kanceláriou Národnej rady Slovenskej republiky uzatvorenú zmluvu o poskytovaní právnych služieb advokátska kancelária Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s. r. o. a Slovensko zatiaľ za právne služby proti vydieraniu zo strany zdravotných poisťovní zaplatilo 1.683.199,- EUR !!! Proti takejto sume pôsobí odmenapôvodného advokáta JUDr. Jozefa Vozára, CSc., ktorý za služby inkasoval údajne 800,- EUR mesačne úplne smiešne.

Viac zarážajúce je, že JUDr. Malata nezastupuje len SR proti Dôvere, ktorá si v tomto spore so Slovenskou republikou vymáha náhradu škody, ale aj zdravotnú poisťovňu Dôvera, ktorú JUDr. Malata zastupuje pri vymáhaní jej pohľadávok. Vyplýva to z informácií a dôkazov, ktoré našej redakcii poskytli členovia občianského združenia Prinášame nádej – Forisch, Žiaran a Nedvěd. 

Aký je teda obchodný vzťah medzi penťáckou zdravotnou poisťovňou Dôvera a advokátskou kanceláriou Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s. r. o., ktorá zastupuje za 1.683.199,- EUR Slovenskou republiku proti Dôvere?

V koho prospech JUDr. Malata z advokátskej kancelárie Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s. r. o. za odplatu od štátu vo výške 1.683.199,- EUR pracuje v spore so Slovenskou republikou, keď v iných sporoch zastupuje protistranu, t. j. „penťácku“ Dôveru?

Prečo to nevadí Pente? A prečo to nevadí štátu, ktorý advokátskej kancelárii Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s. r. o. zaplatil 1.683.199,- EUR za právne služby proti Dôvere? 

Prečo to nevadí Slovenskej advokátskej komore?

Zdroj: OZ Prinášame nádej


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti