Kto odsabotoval nákup antigénových testov? Možno premiér a celkom úmyselne

25.12.2020 | 11:49
  10
Boj s epidémiou nemusí byť prioritným bojom Igora Matoviča, píše vo svojom komentári zástupca šéfredaktora portálu Trend Ronald Ižip.

Znie to ako z hororového filmu. Ľudia zomierajú na covid rekordným tempom. Cieľom Matovičovej vlády nemusí byť maximalizácia testovania covidu. Môže ním byť snaha potrestať Richarda Sulíka za to, že sa premiérovi v boji s epidémiou postavil.

V polovici novembra Ústredný krízový štáb premiérovi neodhlasoval ďalšie celoplošné testovanie. Štáb ale odhlasoval testovanie menších miest a nákup antigénových testov dal na starosť ministerstvu vnútra.

I. Matovič sa so svojou prehrou celoplošného testovania nedokázal stotožniť. Rezignoval na svoju snahu a rozhodol sa, že epidémiu nechá na osud. Za svoju prehru začal obviňovať R. Sulíka kvôli jeho opačným a verejne neskrývaným názorom. A verejne proti nemu brojiť.

Na ministra hospodárstva „ušil búdu“. Po pár dňoch zasadala vláda, ktorá rozhodla, že antigénové testy už nemá nakúpiť minister vnútra, ale minister hospodárstva.

Je nepochopiteľné, prečo testy nemali nakúpiť štátne hmotné rezervy. Dôvod môže byť jednoduchý – nachytať Sulíka, aby nedodal testy podľa zadanej špecifikácie, aby testy boli chybné, či aby pri nákupe porušil legislatívu. Konanie premiéra sa dostalo do surrealistickej roviny.

Prvou nezmyslenou povinnosťou bolo, aby testy nakúpil do 2. decembra, čím by porušil zákon. I. Matovič pritom povedal, že termíny sú „štedré“ a „realistické“. Buď premiér nepoznal termíny pri verejnom obstarávaní, alebo zavádzal úmyselne.

V každom prípade, ak by chcel premiér testy zaobstarať rýchlo a bez komplikácií, úlohu by dal nejakému zo svojich ministrov. Nestalo sa. R. Sulík dostal úlohu na základe požiadaviek ministra zdravotníctva, kde vznikol veľký kameň úrazu.  

Marek Krajčí požadoval špecificitu testu na úrovni 97 percent. Takáto špecificita znamená, že pri šestnástich miliónoch vykonaných testov by mohlo ísť do karantény až pol milióna ľudí. Tí by boli falošne pozitívni – nemali by chorobu, no v teste by vyšli ako infikovaní.

Z ekonomiky by tak vypadli stovky tisíc zdravých ľudí, ktorí by museli sedieť doma kvôli neuveriteľne laxnému zadaniu ministra zdravotníctva. Takéto číslo by nemohol akceptovať žiadny epidemiológ.

Na protesty minister hospodárstva nakoniec dostal od premiéra list, v ktorom mu napísal, aby zaobstaral testy s najvyššou možnou špecificitou. Vznikla tak rozporuplná situácia, keď minister zdravotníctva chcel od R. Sulíka jedno a premiér druhé. Nech spraví R. Sulík čokoľvek, je to problém. 

Zaobstaranie testov sa konaním I. Matoviča a M. Krajčího naťahovalo o ďalšie dni. Nakoniec až na decembrovom zasadnutí vlády sa R. Sulíkovi podarilo presadiť oficiálne zvýšenie špecificity testov na 99 percent. Verejné obstarávanie sa napokon mohlo rozbehnúť.  

No tu prišiel do hry ďalší parameter – podľa uznesenia vlády museli byť testy dodané tri dni po podpísaní dohody. A to nedokázal splniť nikto. Šesť týždňov trvajúci chaos v zaobstaraní testov sa skončil. Testy sa vyberú napriamo. 

„Už pri prečítaní chabého zadania na nákup covid testov pred 10 dňami sme napísali, že je málo pravdepodobné, aby ich niekto aj splnil,“ píše Transparency International, ktorá sa na výberovom konaní zúčastnila.

R. Sulík stúpil na niekoľko nášľapných mín. Prvou bola povinnosť, aby testy zaobstaral on. Druhou bola nízka špecificita, či rozdiel v zadaniach. Treťou bol krátky čas, ktorý mu na to dala vláda.

Možno to všetko bola len náhoda. No Occamova britva hovorí jednoznačne: ak na nejaký jav sú viaceré vysvetlenia, je lepšie uprednostniť to najmenej zložité.

Autor: Ronald Ižip - zástupca šéfredaktora portálu Trend

Zdroj: trend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti