Kto je šéf MH Manažmentu Ľuboš Lopatka

01.07.2020 | 10:56
  1
Lopatka napríklad po svojom dosadení do MH Manažment ihneď vymenil predstavenstvo Teplárne Košice a novou členkou predstavenstva sa stala Lenka Smreková, ktorá je vo vedení viacerých spoločností Penty!

V reakcii na články, ktoré vyšli na známom nezávislom informačnom webe InfoVojna kontaktoval súčasný šéf štátnej spoločnosti MH Manažment Ľuboš Lopatka občianske združenie Prinášame nádej s prosbou o stretnutie. Vo svojich emailoch okrem iného uviedol:

„Veľmi sa mýlite a krivdíte mi ak ma nazývate "bielym koňom Penty". Nikdy som nikomu nepatril a nie je tomu inak ani teraz.  Vždy som sa snažil robiť to najlepšie pre majiteľa, ergo v súčasnosti je to štát. Všetko čo robíme je v záujme Slovenska aj keď ľudia to ťažko pochopia a naviac mám pochybnosti či ste schopný porozumieť čo robíme a prečo?“

Pán Ľuboš Lopatka bol ako nominant strany SaS od roku 2010 do roku 2012 generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne. Potom od mája 2013 do konca marce 2017 pôsobil ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ v spoločnosti Svet zdravia, ktorá je prevádzkovateľom nemocníc a patrí do skupiny Penta. A od roku 2018 bol predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti Výskumný ústav zváračský.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa o ňom vyjadril: „Voči Lopatkovým zámerom nemám výhrady a jeho manažérskym schopnostiam dôverujem, už viackrát ma presvedčil, že vie, čo robí.“

Občianske združenie Prinášame nádej sa posledný rok okrem iného venovalo aj kauze Prešovského zdravotníctva. Hlavnými aktéri tejto kauzy sú bývalý predseda Prešovského samosprávneho kraja MUDr. Peter Chudík a  spoločnosť Svet Zdravia (Penta), ktorej bol Ľuboš Lopatka predsedom predstavenstva. Popri tejto kauze sme odhalili aj ďalšie fakty ako napríklad zmluvu uzatvorenou medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a penťáckou nemocnicou v Dunajskej Strede a to vo výške 85.980.351,- EUR, ktoré mala nemocnica Penty dostať na základe Dohody o urovnaní. Po tom ako sme sa začali o túto zmluvu zaujímať čiastka sa zrazu zmenila na 85.980,51 EUR, čo navodzuje podozrenie zo zakrývania trestného činu. 

Čím teda mohol presvedčiť manažér Lopatka ministra hospodárstva Sulíka? Posúďte sami:

Prípad zatvorenie gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia Nemocnice arm. Gen. Ludvíka Svobodu Svidník

Spoločnosť Svet zdravia, a.s. - Penta, ktorej bol v tej dobe Ľuboš Lopatka predsedom predstavenstva pripravila na jeseň 2014 dokument, podľa ktorého rozdelila nemocnice, ktoré v tom čase prevádzkovala spoločnosť Svet zdravia do 4 kategórií. Tento dokument pripomína „Stratifikáciu nemocníc“, ktorú neskôr presadzovala ministerka Kalavská. 

Svidnícka nemocnica bola v tomto dokumente zaradená do najnižšej kategórie už v roku 2014 a podľa týchto plánov Penty bolo naplánované na rok 2018 zatvorenie gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia. V rokoch 2014 – 2018 sú vo Svidníckej nemocnici zaznamenané významné rozdiely v evidencii ošetrených pacientov. Napríklad za rok 2017 je rozdiel vo vykazovaním počtu ošetrených pacientov medzi údajmi predloženými Svetom zdravia, údajmi od samotných ošetrujúcich lekárov a údajmi MZ SR. Rozdiel v počtu ošetrených pacientov je až 9959 !!! Nezrovnalosti s vykazovaním počtu ošetrených pacientov pre nemocnicu Svidník znamenali nezaradenie do siete všeobecných nemocníc, nepridelenie urgentnej zdravotnej starostlivosti a nakoniec aj zatvorenie gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia, presne podľa plánu Svetu zdravia z roku 2014!

Zatvorenie gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia bolo zo strany spoločnosti Svet zdravia odôvodnené nedostatkom kvalifikovaných lekárov a nízkym počtom pôrodov. Takéto dôvody však nemôžu obstáť nielen právne, ale aj kompetenčne. Pričom týmto krokom bolo porušené Uznesenie Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja, v ktorom sa uvádza, že nedôjde k obmedzeniu rozsahu ani dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Skupina nemocníc Svet zdravia, a.s. je na Slovensku vysoko zisková a zisk si rozdeľujú partneri ,,finančnej skupiny“ Penta. Argumentáciu predstaviteľov spoločnosti Svet zdravia, a.s. o reprofilácii nemocnice nie je možné prijať. Jednak z dôvodu už spomenutej reštriktívnej stratégie pre Nemocnice Svidník prijatú v rokoch 2014-15, ktorá predurčila dnešný obraz personálne poddimenzovanej nemocnice, nielen iba pôrodnice a za druhé preto, že Svet zdravia, a.s. je podnikateľský subjekt a nie spoločnosť dotovaná zo štátneho rozpočtu. Každý podnikateľ berie na seba riziko podnikania a argumentovať tým, že sa niečo zmenilo a teda neprináša zisky nastavené v pláne na začiatku projektu je podľa nás amatérskym prešľapom štatutárov spoločnosti Svet zdravia, a.s. a hlavne neúctou k samotným pacientom. 

Občianske združenie Prinášame Nádej podalo trestné oznámenie na predstavenstva spoločnosti Svet zdravia a bývalého predsedu Prešovského samosprávneho kraja MUDr. Petra Chudíka pre podozrenie, že sa svojím konaním - nesplnením podmienok odsúhlasených Zastupiteľstvom PSK - dopustili v nemocnici Svidník trestného činu podvodu a trestného činu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Situácia aká je v súčasnosti v nemocnici Svidník pripomína osud nemocnice v Banskej Štiavnici, kde penťáci zo Sveta zdravia postupne zatvorili oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelenie chirurgie, interné oddelenie a došlo k zrušeniu jednotky intenzívnej starostlivosti a z tejto nemocnice sa stalo doliečovacie zariadenie pre dlhodobo chorých.

Prípad dohoda o urovnaní medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda (Svet zdravia)

V apríly 2016 uzatvorila penťácka nemocnica Dunajská Streda, v ktorej bol predsedom predstavenstva práve Ľuboš Lopatka so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou Dohodu o urovnaní na výšku 85.980.351,00 EUR. Podľa informácií uvedených v Centrálnom registri zmlúv bola Dohoda zverejnená až v novembri 2017, čo podľa Občianskeho zákonníka znamená, že k uzavretiu zmluvy nedošlo, pretože zmluva nebola zverejnená do troch mesiacov od jej uzavretia. Pokiaľ teda boli na základe tejto Dohody vyplatené finančné prostriedky zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne do nemocnice Dunajská Streda a to v akejkoľvek výške, boli vyplatené v rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky na základe neuzavretej – teda neexistujúcej Dohody. Týmto podvodným konaním bola spôsobená škoda na majetku Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Po tom, čo sme sa o tento prípad začali zaujímať došlo ku zmene vo výške vyplatenej čiastky na 85.980,51 EUR, čo navodzuje podozrenie zo zakrývania trestného činu. Upozorňujeme v tejto súvislosti aj na fakt, že sa VšZP práve za rok 2016 dostala podľa Finstatu do straty -112.338.118 EUR, ale pôvodne sa strata odhadovala až na 250 miliónov EUR, čo mohlo súvisieť aj s uzatvorenou dohodou o urovnaní na 85.980.351,00 EUR.

Občianske združenie Prinášame Nádej podalo v tomto prípade dve trestné oznámenia.

Prípad Prešovské zdravotníctvo

Koncom mája tohto roku schválilo Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja správu nezávislého audítora za rok 2019, ktorá potvrdzuje, že Prešovský samosprávny kraj vložil do spoločnosti Prešovské zdravotníctvo, a.s. nepeňažný vklad - majetok - nemocnice v Humennom, Svidníku a Vranove v celkovej hodnote 30.000.000,- euro a následne došlo k znehodnotení tejto investície vo výške 21.386.000 euro, pretože 66% podiel v Prešovskom zdravotníctve vlastní spoločnosť Svet zdravia - Penta, v ktorej bol Ľuboš Lopatka v tom čase predsedom predstavenstva a Prešovskému samosprávnemu kraju ostalo z vloženého majetku len 34%. 

Penta sa tedy dostala k majetku Prešovského samosprávneho kraja v hodnote 21.386.000 euro iba za vklad do základného imania spoločnosti Prešovské zdravotníctvo vo výške 65.000 euro!!! V spoločnosti Prešovské zdravotníctvo nemá Prešovský samosprávny kraj ani právomoc prijímať rozhodnutia, to znamená, že Penta ovládla celý majetok v hodnote 30.000.000 euro a audítor z dôvodu výrazného znehodnotenia vloženého majetku doporučil zinventarizovať majetkový vklad, znalecké posudky, oceňovacie rozdiely, opravné položky a súčasne odporúča prehodnotiť samotnú majetkovú účasť v spoločnosti Prešovské zdravotníctvo, pretože Prešovský samosprávny kraj nedisponuje väčšinou. 

Pod prevodom majetku Prešovského samosprávneho kraja na spoločnosť Penty je podpísaný predseda PSK MUDr. Peter Chudík, ktorý presne v období, keď na jednej strane bezodplatne previedol nemocnice Svetu zdravia, tak na strane druhej zadĺžil Prešovský samosprávny kraj úverom vo výške 30.293.097 euro, ktorý nie je do dnešného dňa splatený. Penta okrem toho, že získala majetok v hodnote 21.386.000 euro, tak jej nemocnice v Humennom, Svidníku a Vranove priniesli v rokoch 2014-18 zisk 2.614.000 euro, o ktorý sa Penta nemusela s Prešovským samosprávnym krajom deliť.

Občianske združenie Prinášame nádej podalo niekoľko trestných oznámení na konanie  osôb zapojených do prevodov majetku Prešovského samosprávneho kraja pre podozrenie zo spáchania trestných činov Podvodu, Porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, Skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie a Zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Prípad Výskumný ústav zváračský

Ľuboš Lopatka prišiel vo februári 2018 do spoločnosti Výskumný ústav zváračský ako člen predstavenstva. Táto akciovka však nemá od roku 2016 žiaden obrat a ani majetok, ten je sústredený iba v záujmovom združeniu Výskumný ústav zváračský, ktorý ovláda pán Brodňan - bývalý investičný riaditeľ Penty. 

Ľuboš Lopatka ihneď po svojom nástupe na túto funkciu poskytol rozhovor pre Denník N, citujem: „……Z Penty odišiel vlani na jar nečakane, po spore s medzinárodným šéfom zdravotníckej divízie Penty Attilom Véghom, a po čase prijal ponuku Jána Sabola robiť pre Výskumný ústav zváračský, keď odmietol aj finančne a statusovo lukratívnejšie ponuky. Tvrdí však, že na jeho rozhodnutí už nikdy nerobiť pre štát sa nič nemení. Vysvetľuje, že by si mohol dovoliť to robiť aj zadarmo, ale nemá význam robiť niečo, čo nejaký politický nominant skôr či neskôr znova pokazí…..“

Vo verifikačnom dokumentu v registri partnerov verejného sektora je uvedené, že užívateľom konečných výhod zo združenia Výskumného ústavu zváračského bol až do 15.07.2019 cez svoje spoločnosti Bakersfield a Fundamental Solutions Holding len Ing. Vladimír Brodňan a tu sa dostávame k otázke ako mohol podnikateľ Ján Sabol urobiť ponuku pre Ľuboša Lopatku v roku 2017, keď podľa registrov nemal s Výskumným ústavom zváračským nič spoločného? Podnikateľ Ján Sabol získal oficiálne vplyv na Výskumný ústav zváračský až v roku 2019 a bol zapísaný ako druhý konečný užívateľ výhod dňa 15.07.2019.

O mesiac na to - v auguste 2019 - padlo rozhodnutie, že sa Ministerstvo spravodlivosti nakoniec presťahuje do areálu Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave, ktorému šéfoval bývalý vysoký manažér Penty Ľuboš Lopatka a jedným z konečných užívateľov výhod bol Vladimír Brodňan, blízky spolupracovník Jaroslava Haščáka - niekto môže pozíciu Vladimíra Brodňana nazvať ako biely kôň Haščáka. Minister Gábor Gál si teda vybral priestor areálu Výskumného ústavu zváračského po tom, čo v odmietol dve najlepšie ponuky od známych finančných skupín J&T a Penty, podľa neho pre ich "nie najlepšiu povesť“.

Nakoniec upriamim pozornosť na slová Ľuboša Lopatku, že už nikdy nebude robiť pre štát - a ako nakoniec vidíme, keď sa to hodí pre pána Haščáka, tak Lopatka, ako ďalší biely kôň Penty dnes šéfuje MH Manažmentu a rozhoduje o majetku štátu a dosadzuje do štátnych spoločností ďalších manažérov z Penty …. 

Prípad MH Manažment - Tepláreň Košice 

V týchto dňoch sme svedkami ako svojim konaním Členovia vlády uprednostňujú súkromné záujmy spolumajiteľov Penty pred záujmami verejnými - teda záujmami občanov SR! Jednotlivý ministri vlády premiéra Matoviča bez rozpakov menujú bývalých vysokých manažérov spoločností Penty na rôzne štátne posty, ako napríklad na pozíciu šéfa MH Manažment bol ministerstvom hospodárstva dosadený Ľuboš Lopatka, ktorý bol v minulosti predseda predstavenstva penťáckej spoločnosti Svet zdravia.

Štátna akciovka MH Manažment je od roku 2016 právnym nástupcom Fondu národného majetku, z ktorého práve Jaroslav Haščák za pomoci úplatných politikov a manažérov dokázal povyťahovať stovky miliónov euro. Je zarážajúce, že 9 rokov po zverejnení informácií o podozreniach z organizovanej trestnej činnosti Jaroslava Haščáka, skupiny Penta a politikov, ktoré odkryl spis Gorila, sa nikto nepoučil a opätovne sa ľudia Penty dostávajú do vysokých štátnych pozícií, na ktorých rozhodujú o majetku štátu. Po svojom dosadení do MH Manažment pán Ľuboš Lopatka napríklad ihneď vymenil predstavenstvo Teplárne Košice a novou členkou predstavenstva sa stala Lenka Smreková, ktorá je vo vedení viacerých spoločností Penty!

V Teplárni Košice mali nominanti SaS škandál už v roku 2011. Jednalo sa o vyplatenie megaodstupného odchádzajúcim manažérom hoci bývalé vedenie dobre vedelo, ako je na tom TEKO zle, napriek tomu si nechali v máji vyplatiť 200 000 eur a v júly už nemala tepláreň peniaze na výplaty. Boli to práve nominanti SaS, ktorý vyčistili účty spoločnosti a chceli, aby Tepláreň išla „gréckou cestou“ a nesplatený úver prekryla ďalším úverom. Práve v tej dobe sa rokovalo aj o predaji šiestich najväčších teplárenských spoločností. Z ekonomickej analýzy Fondu národného majetku a Ministerstva financií bolo údajne pre štát ekonomicky výhodnejšie odpredať 100-percentné podiely teplárenských spoločností ako ich držať kvôli vyplácaniu dividend zo zisku. Vláda Roberta Fica predaj energetických spoločností zastavila a Tepláreň Košice zarobila za posledné 4 roky pre štát vyše 6 miliónov EUR.

Máte pravdu pán Lopatka takýmto veciam nerozumieme, ale jednoduchou analýzou faktov je jasné, že uprednostňujete záujmy súkromných osôb a spoločností pred záujmom verejným teda pred záujmom občanov Slovenskej republiky, čo je opakom Vašich tvrdení.

Členovia Občianskeho združenia Prinášame nádej Pavol Forisch, Stanislav Žiaran a Václav Nedvěd

Zdroj: OZ Prinášame nádej

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti