Krčméry: Vakcína je jediné riešenie na Covid-19. Musíme zaočkovať celú Európsku úniu a pritiahnuť sem migratov

19.08.2020 | 08:45
  55
Epidemiológ Vladimír Krčméry ešte začiatkom mája 2020 v súvislosti s novým koronavírusom uviedol, že strach nás nikam nedostane.

Popredný slovenský odborník na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu, vysokoškolský pedagóg, zakladateľ zdravotníckych, sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v rozvojových krajinách profesor Vladimír Krčméry začiatkom mája 2020 v súvislosti s novým koronavírusom uviedol, že strach nás nikam nedostane. Musíme byť disciplinovaní a druhú vlnu nemusíme ani pocítiť. V TV Markíza naznačil, že koronavírus môžeme poraziť aj bez očkovania.

To už zrejme neplatí, pretože v rozhovore, ktorý poskytol portálu Žijem v Ružomberku www.zijemvrk.sk hovorí, že je nutné povinne zaočkovať všetkých občanov Európskej únie. 

Krčméry tvrdí, že podľa jeho informácií od amerických vedcov je vakcína na spadnutie. Zároveň tvrdí, že má minimum vedľajších účinkov. Pritom samotná spoločnosť AstraZeneca, ktorá vakcínu dodá na európsky trh, proti Covid-19, odmieta zodpovednosť za prípadné vedľajšie účinky, informovala agentúra Reuters.

„Je to jedinečná situácia, keď my ako spoločnosť jednoducho nemôžeme riskovať, ak... o štyri roky bude mať vakcína vedľajšie účinky,“ uviedol pre agentúru Reuters Ruud Dobber, člen vrcholového výkonného tímu spoločnosti Astra.

„V zmluvách, ktoré máme zavedené, žiadame odškodnenie. Pre väčšinu krajín je prijateľné riskovať ich na pleciach, pretože je to v ich národnom záujme,“ uviedol a dodal, že Astra a regulačné orgány označili bezpečnosť a znášanlivosť za najvyššiu prioritu. Úradníci EÚ informovali agentúru Reuters, že zodpovednosť za produkt patril medzi sporné body európskeho úsilia o zabezpečenie dodávok potenciálnych vakcín COVID-19 od spoločností Pfizer, Sanofi a Johnson & Johnson. Slovensko už dnes vie, že z nej bude chcieť zásoby najmenej pre 3 milióny ľudí. 

„Naozaj vidíme možnosť, ak bude dostupná bezpečná a účinná vakcína, tak táto vakcína môže zohrať významnú úlohu pri potlačení tejto pandémie," uviedol hlavný hygienik Mikas. Minister Krajčí doplnil, že Slovensko má podľa slov ministra záujem o m-RNA vakcínu. Rezort zdravotníctva podľa slov jeho šéfa v tejto súvislosti "intenzívne" komunikuje v tejto veci najmä s Európskou komisiou. Očkovanie zatiaľ nebude povinné, tvrdil Marek Krajčí.

Profesor Krčméry, ktorý začiatkom mája povedal, že stačí nám dodržiavať hygienické opatrenia a byť disciplinovaní zrazu tvrdí, že vakcína je jediné riešenie, ak chceme skončiť s chorobou. Znamená to, že profesor Krčméry sa prepožičal na očkovaciu kampaň, o ktorej nehovoril len minister Krajčí, ale aj Matovičov poradca Pavol Jarčuška?

Ten Jarčuška, ktorý za mimoriadne dôležitú označil silnú, kvalitnú a správne načasovanú očkovaciu kampaň do ktorej by sa podľa neho mal zapojiť každý, kto dokáže osloviť väčšie skupiny ľudí. „Cieľom je poukázať na účinnosť vakcíny a riziká jej odmietnutia“ povedal Jarčuška.

Infektológ tvrdí, že vakcíny nakúpi každý štát a pre občanov budú dostupné zadarmo, čím ľahšie ľudí presvedčia, ako je potrebné zaočkovať sa a ešte ich to ani nič nebude stáť. Jarčuška je totiž absolútnym zástancom povinného očkovania, ktoré by bolo najlepšie, keby sa mohlo očkovanie nariadiť všetkým občanom! Hoci na oko tvrdí, že treba rešpektovať ľudské práva.

Krčméry, ktorý akoby zabudol na vyjadrenia z mája 2020 dnes hovorí, že „musíme zaočkovať všetkých občanov „schengenu“, ak chceme naďalej voľne cestovať. Ak chceme mať pokoj s Covidom aspoň na rok, tak musí byť očkovanie povinné, tak ako je to v prípade osýpok, rubeoly, tetanu, záškrtu, lebo všetci vedia, že sú to strašné choroby“ povedal Krčméry. Zároveň by nebol rád, aby sa inak pristupovalo k ochoreniu Covid 19 – tiež je to strašná choroba, povedal Krčméry.

„Teraz ide len o to, aby bol dostatok tejto vakcíny a treba si to vážiť, že ju môžeme mať,“ uviedol Vladimír Krčméry. V rozhovore uvádza, že sme súčasťou Európskej únie, vzdali sme sa časti suverenity za to, aby sme mohli slobodne cestovať a preto musíme ukázať solidárnosť s EÚ, priniesť obetu a ukázať zmysel pre zodpovednosť aj za okolité štáty EÚ, ktoré horia epidémiou.

Krčméry si však nevie vysvetliť, prečo má Slovensko napriek predpokladom nákazy koronavírusom, tak nízku mortalitu a nemá tisíce nakazených občanov. Napriek tomu musí byť podľa neho zaočkovanosť aspoň 80 percent populácie, pretože inak to nemá zmysel. Predpokladá, že bude mnoho odporcov proti očkovaniu, pretože ľudia sa nebudú chcieť dať zaočkovať, pretože na Slovensku zomrelo len 31 ľudí na koronavírus, preto by malo byť podľa Krčméryho očkovanie povinné.

Celý článok portálu Žijem v Ružomberku:

Profesor Krčméry: Riešením nového koronavírusu môže byť povinné očkovanie

V čase, keď sa hovorí o druhej vlne nového koronavírusu, neustále pribúdajú desiatky nových nakazených a prijímajú sa nové opatrenia, sme o názor na ochorenie COVID-19 požiadali lekára, odborníka na tropickú medicínu a infektológiu, profesora Vladimíra Krčméryho.

Slovensko má nízku úmrtnosť, vysvetlenie nie je

„Podľa neoficiálnych údajov, ktoré mám od kolegov zo Spojených štátov je vakcína na spadnutie. V tretej fáze testy dopadli dobre,“ začal rozprávať Krčméry ešte predtým ako ponúkol riešenie problému. Vakcína je v súčasnosti podľa jeho slov jediné riešenie a ak chceme s chorobou skončiť, musíme zaočkovať celú Európsku úniu, alebo aspoň Schengen, keďže tam máme otvorené hranice.

„Rozsah choroby je obrovský. Na Slovensku máme z dôvodov, ktoré neviem celkom presne vysvetliť, našťastie nízku mortalitu. Je to aj preto, že nárast nebol taký, ako sa pôvodne predpokladalo,“ doplnil skúsený odborník na tropickú medicínu.
 
Zaočkovanosť musí byť najmenej 80%

Sám bol zástancom čínskeho modelu, teda takého, vďaka ktorému sa skoro začali robiť opatrenia. Ako uviedol, pomalé šírenie choroby v spoločnosti bolo výsledkom toho, že sme internáty i letisko zatvorili ešte predtým, ako sme mali problém.

„Takže sme boli ešte krok dopredu pred Wu-chanom,“ zhodnotil profesor Krčméry v rozhovore pre portál Žijem v Ružomberku a zároveň prízvukoval: „Nechcem, aby sme urobili krok naspäť, treba urobiť krok dopredu. Preto odporúčame, aby sa všetci nechali zaočkovať. Zaočkovanosť musí byť najmenej 80%, inak nemá zmysel.“

Ako ďalej podotkol, dobrým príkladom je plošné očkovanie proti tetanu v 50-tych rokoch, v 60-tych rokoch proti záškrtu a čiernemu kašľu, kedy tieto ochorenia z Európskej únie prakticky vymizli. Preto je podľa neho riešením povinné očkovanie.

„Deväťdesiatpäť percent ľudí sa nechá zaočkovať na tetanus, čierny kašeľ, hepatitídu, polio (detská obrna, pozn. red.), pretože vedia, že sú to strašné choroby. Preto by som bol nerád, keby sa iný meter prijal proti COVID-u, ktorý je v určitej vekovej kategórii strašná choroba,“ podotkol.

Obrovské škody v ekonomike

Faktom ostáva, že okrem starších umierajú na ochorenie COVID-19 aj mladí ľudia. V Taliansku, Francúzsku, Španielsku išlo aj o početnú skupinu mladých. 

„Zomrelo asi 200 lekárov a 600 sestier. Z tých 600 sestier boli všetko mladé ženy. Teraz títo ľudia chýbajú a nemá ich kto nahradiť. Európa migrantov nechce, rodiny sa boja mať deti, lebo sú v neistote. Reprodukčná schopnosť štátov je nízka. Na Slovensku máme ešte ženy, ktoré sú ochotné prijať deti. Stretol som sa však s komunitami v západnej Európe, ktoré vás pri otvorení tejto témy považujú za spiatočníka. Popritom deti sú budúcnosťou každého kontinentu,“ vyslovil svoj názor Krčméry. 

Ak teda chýbajú, musíme pritiahnuť aj migrantov, a tomu nás COVID-19 začína priúčať, myslí si Krčméry.

Odhadol, že v Európe mohlo zomrieť 200 tisíc ľudí, z ktorých 100 tisíc bolo v produktívnom veku. Títo ľudia budú na trhu práce chýbať rovnako ako mnohí pracujúci dôchodcovia. Choroba je podľa neho veľkým výpadkom z daní a spôsobuje obrovské sekundárne straty v ekonomike.

„Koronakríza nás naučila určitej pokore aj zodpovednejšiemu správaniu sa sami k sebe. Sme v rukách Božích,“ doplnil na záver.

Celý videorozhovor si môžete pozrieť TU.

V rozhovore s profesorom Vladimírom Krčmérym sa okrem iného dozviete:

  • kto by sa mal nechať zaočkovať proti COVID – 19,
  • 
v akom stave je vývoj vakcíny proti COVID-19,

  • prečo svoj profesionálny život spojil s geografickou medicínou,

  • čo ho čakalo v krajinách tretieho sveta a kto mu pomohol,

  • o svojom priateľstve s Milanom Fiľom,
  • akú lekciu uštedrila pandémia svetu.

Zdroj: extraplus.sk / zijemvrk.sk

Články súvisiace s tematikou:

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti