Krajčí: Na Slovensku je druhá vlna pandémie nového koronavírusu

11.08.2020 | 21:00
  30
Ministerstvo zdravotníctva SR podľa ministra aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia.

Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. Po stretnutí Pandemickej komisie vlády SR to v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Podľa jeho slov je už na Slovensku druhá vlna pandémie nového koronavírusu.

„Žiaľ, druhú vlnu pandémie ochorenia COVID-19 tu už máme. Nielen v našej krajine, ale aj v okolitých krajinách postupne stúpajú počty nakazených,“ uviedol Krajčí. Nárast druhej vlny je podľa neho ešte relatívne veľmi dobrý, situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Avizoval, že bude zasadať konzílium odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

Ministerstvo zdravotníctva SR podľa ministra aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia. Dôvodom je aktuálna situácia okolo nového koronavírusu.

Komisia na stretnutí schválila nový pandemický plán pre Slovensko. Schválila ho až na druhý pokus. Odborníci o ňom diskutovali po prvý raz ešte koncom júla, ale neodobrili ho pre viaceré pripomienky. Šéf rezortu priblížil, že plán napovie, ako má Slovensko postupovať nielen pri pandémii nového koronavírusu, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Nový pandemický plán nebude používať informácie o kĺzavom mediáne.

Pandemická komisia vzhľadom na situáciu s novým koronavírusom neodporúča cestovanie do zahraničia. Krajčí tiež avizoval, že rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou. Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti chce predniesť na stredajšom rokovaní vlády SR.

Minister poznamenal, že je dôležité aby do škôl nastúpili zdravé deti. Rodičom s deťmi pred začiatkom školského roka neodporúča vycestovať ani do krajín, ktoré sú vnímané ako bezpečné. V prípade, že sa dieťa ocitlo v zahraničí v priebehu 14 dní malo by ostať s rodičmi v karanténe.

"Neplánujeme urobiť povinnú vakcináciu, avšak plánujeme urobiť veľmi kvalitnú osvetovú kampaň, kde vysvetlíme výhody očkovania," povedal na tlačovej besede Krajčí.

Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní pandemickej komisie, ktorá schválila nový pandemický plán pre Slovensko:

Zdroj: hlavnydennik.sk / ta3.com (1), (2)

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti