Kovařík odmieta tvrdenia, že výpovede kajúcnikov sú jediným dôkazom voči obvineným

24.05.2021 | 14:37
  6
Prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík vyjadril zároveň odmietavý postoj k zaťahovaniu polície do politických bojov.

Policajný prezident Peter Kovařík žiada koaličných i opozičných politikov, aby sa nevyjadrovali k prípadom, o ktorých majú len skreslené a účelovo podsúvané informácie. Absolútne vylúčil, že by bola ktorákoľvek osoba obvinená len na základe výpovede „kajúcnika“. Odmieta vťahovanie polície do politických bojov. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Bol som vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) uistený, že všetky procesné úkony sú v súlade s platnými zákonmi, takže vyšetrovatelia majú preto aj naďalej moju podporu," povedal. Zároveň však podotkol, že povinnosťou Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR je tieto informácie dôsledne preveriť.

Politici svojimi vyjadreniami podľa Kovaříka vytvárajú tlak na vyšetrovateľov a operatívcov, ktorí potrebujú na svoju prácu čas, pokoj a rozvahu. "Keď chceme spoločne budovať nezávislú a dôveryhodnú políciu, je dôležité, aby mali policajti priestor a podmienky na svoju prácu. Nechcem, aby bola polícia vťahovaná do politických bojov, pretože na konci dňa bude obeťou bežný občan, lebo nebude mať dôveru v štát," zdôraznil.

Šéf polície deklaruje, že každé obvinenie je postavené na základe výpovedí viacerých svedkov, listinných dôkazov, aj takých, ktoré pochádzajú z minulosti, čiže z obdobia, keď bol skutok spáchaný, a taktiež znaleckých posudkov. "Všetky väzobné stíhania prešli posúdením viacerých nezávislých sudcov a senátov či už na úrovni Špecializovaného trestného súdu alebo Najvyššieho súdu. V súčasnej dobe už máme aj niekoľko právoplatných rozsudkov (dohody o vine a treste) a jeden prípad pôjde pred súd s návrhom na podanie obžaloby," priblížil.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vníma tlačové besedy Smeru-SD a mimoparlamentného Hlasu-SD ako snahu vyvolať pochybnosti v spoločnosti. "Ak sa takíto ľudia sťažujú na našu prácu a prácu polície, Slovensko je naozaj na dobrej ceste. Áno, u ľudí vidíme nárast nedôvery, ale presne v politikov predošlej generácie, ktorí za sebou zanechali rozkradnutý a zdevastovaný štát," napísal na sociálnej sieti. Odsúdil "konšpirácie", ktoré tvoria. Policajti podľa neho presne vedia, čo zo zákona robiť.

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico tvrdí, že na Slovensku funguje systém udavačov. Koalícia podľa neho tento systém vymyslela tak, že si našla ľudí, ktorí boli podozriví zo závažnej trestnej činnosti, a povedala im, že ak budú udávať iných, nebudú za svoje skutky niesť zodpovednosť. Je presvedčený, že najvyšší predstavitelia štátu na stretnutí v SIS hovorili práve o systéme kajúcnikov a o obsahu stretnutia klamú.

Úrad vlády SR reagoval, že strana Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD vytvárajú sústavný nátlak na orgány činné v trestnom konaní. "Toto zastrašovanie policajtov, prokurátorov a sudcov premiér Eduard Heger odsudzuje a vyzýva lídrov týchto strán, aby s týmito aktivitami prestali," uviedol tlačový odbor.

Zdroj: info.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti