Kotlebov spojenec Taraba z KDŽP vlastní firmy s exsiskárom, ktorý mal mať styky v podsvetí

16.02.2020 | 09:22
  13
Súčasný líder strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita Tomáš Taraba je ekonóm, ktorý bol poradcom Jána Figeľa v dobe, keď ešte predsedal KDH.

Miliónové dlžoby, firmy bez tržieb a obchodný partner, ktorý mal blízko k mafii. To je len zlomok toho, čo má za sebou predseda strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP) Tomáš Taraba. Napísal to Denník S.

Šéf KDŽP figuruje v desiatke firiem a jeho spoločníkom v nich je bývalý pracovník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Košč, ktorý sa údajne stretával s bossom mafiánskej skupiny sýkorovcov Róbertom Lališom, alias Kýblom. Do volieb ide Taraba na kandidátke ĽSNS Mariana Kotlebu.

Súčasný líder strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita Tomáš Taraba je ekonóm, ktorý bol poradcom Jána Figeľa v dobe, keď ešte predsedal KDH. Predtým bol šéfom pre strategické projekty štátnej agentúry pre podporu zahraničných investícií SARIO a neskôr mal ako ekonomický poradca vtedajšieho predsedu KDH na starosti stranícke financie.

Meno Taraba sa v médiách začalo viac skloňovať len nedávno. ĽSNS, Národná koalícia, KDŽP, Priama Demokracia a Doma dobre totiž v novembri podpísali memorandum o spolupráci národných a kresťanských politických strán do budúcoročných parlamentných volieb. To vyústilo v spoločnú kandidátku ĽSNS, na ktorej sa nachádzajú aj členovia KDŽP vrátane jej predsedu Tarabu.

Miliónové dlhy a mafiánske praktiky

Spoločnosť Belimex patrila medzi päť najväčších distribútorov kníh na Slovensku, ale po výmene majiteľa sa dostala do vážneho sporu s vydavateľmi, ktorým neuhradila faktúry v súhrnnej hodnote viac ako 1,5 milióna eur, a podľa vyjadrenia Združenia vydavateľov a kníhkupcov zadržiavala knihy za ďalších 5 miliónov.

V roku 2011 zmenila distribučná spoločnosť Belimex názov na TK Belimex a.s., keď do nej ako investor vstúpila firma TK Groupe, ktorej predstavenstvo tvoria podľa obchodného registra len dvaja ľudia – Tomáš Taraba a Peter Košč. Obaja muži pritom figurujú spoločne v približne desiatke spoločností, z ktorých viaceré vykazujú len veľmi malé alebo vôbec žiadne obraty.

O údajne „mafiánskych praktikách“ firmy TK Belimex hovoril pred pár rokmi v súvislosti s jej enormnými dlhmi aj spisovateľ Michal Hvorecký. „Zadržiavala vydavateľom státisíce kníh v skladoch. Dlhovala milióny eur. Pod zámienkou reštrukturalizácie sa tam diala zlodejina. Blokovali sa výtlačky a TK Belimex ich nemienili vrátiť. Takže sa nemohli ponúknuť cez inú distribúciu. Knihy sa používali takmer ako výkupné. Keď ich vydavateľ konečne dostal naspäť, boli často zničené, dotrhané, väčšina z nich už stratila hodnotu. Väčšina zodpovedných fungovala v kšeftoch s firmami v likvidácii,“ opísal spisovateľ praktiky firmy TK Belimex v rozhovore pre denník SME.

Neplatenie vydavateľom na Slovensku podľa Hvoreckého zosilnelo práve v časoch, keď distribučná spoločnosť TK Belimex išla do krachu.

Tarabov kamoš Košč a Gorila

Podľa spisu Gorila bol Tarabov spoločník Peter Košč počas prvej vlády Roberta Fica akýmsi neoficiálnym poradcom vtedajšieho riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Jozefa Magalu, ktorý neskôr začal šéfovať Národnému bezpečnostnému úradu.

Po nástupe Jozefa Magalu do funkcie riaditeľa SIS došlo k odvolaniu väčšiny funkcionárov sekcie vnútorného spravodajstva, personálnej sekcie, analytickej sekcie. V priebehu roka došlo k personálnym výmenám aj vo vedení technickej sekcie a inšpekcie riaditeľa SIS.

V spise sa uvádza, že po nástupe Jozefa Magalu do funkcie začal personálne pohovory s príslušníkmi služby vykonávať Peter Košč, napriek tomu, že v tej dobe nebol príslušníkom SIS. Vystupoval pritom ako poradca riaditeľa SIS Jozefa Magalu a riaditeľom personálnej sekcie SIS sa stal jeho brat Pavol Košč, ktorý dovtedy pôsobil v skupine firiem DAST Holding a.s., kde v dozornej rade sedí aj Tomáš Taraba.

Styky s mafiou?

Navyše, mal to byť práve Peter Košč, kto bývalému bossovi bratislavského gangu sýkorovcov Robertovi Lališovi, alias Kýblovi, prezradil, že sa ho polícia chystá zatknúť a Lališ sa potom pomerne úspešne a dlho schovával v zahraničí.

Podľa bývalého siskára Petra Tótha, ktorý mal pre Mariána Kočnera sledovať zavraždeného novinára Jána Kuciaka a je svedkom v procese, sa Košč s Kýblom stretával pomerne často, pretože mal ako príslušník SIS oficiálne na starosti jeho spravodajské rozpracovanie, ale podľa Tótha mal mafiánskemu bossovi namiesto toho za finančnú odmenu zabezpečovať ochranu pred políciou.

Košč svojho času podnikal vo firme aj s Marekom Trajterom, ktorý si mal u šéfa sýkorovcov Lališa objednať vraždu Romana Deáka. Toho zastrelili v októbri 1999 a v roku 2015 súd rozhodol, že skutok je v Trajterovom prípade premlčaný. V procese dokazovania údajne žiadny dôkaz nepotvrdil, že obžalovaný si vraždu objednal s úmyslom získať majetkový prospech. Keď Košč zistil, že Trajter je namočený v objednávke vraždy, tak zo spoločnej firmy TK Estate s.r.o. odišiel.

Líder KDŽP Tomáš Taraba dnes figuruje spolu s Petrom Koščom aj v spoločnosti DAST Security, s.r.o., v ktorej sú obaja konečný užívatelia výhod. Konateľom firmy DAST Security bol do roku 2008 spomínaný Koščov brat Pavel. Peter Košč do firmy vstúpil ako spoločník prostredníctvom akciovky DAST Holding a.s., kde v dozornej rade sedí práve Taraba.

Taraba: Píšete na objednávku

Denník S v tejto veci oslovil aj pána Tarabu a ten nás poprosil o uverejnenie jeho odpovede v plnom znení. V nej tvrdí, že náš denník je propagandistický plátok SNS a že píšeme na objednávku.

Odpoveď Tomáša Tarabu znie nasledovne: „Dobrý deň. Keďže keď sme rokovali s pánom Dankom o možnej spolupráci a keď posielal za nami podnikateľské štruktúry okolo pána Kvietika, konkrétne pána Gajana, ktoré nám kládli podmienky na spoluprácu, ktoré sme odmietli ako napríklad, že si máme pýtať Pozemkový fond pretože oni na ňom pôsobia a majú o neho záujem.

V tom čase sa vyjadril, že Denník S je propagačný plátok SNS, keď sme videli, že články na objednávku, tak o tom, že cez Vás ma SNS bude chcieť diskreditovať sme mali avízo už dlhodobo. Preto Vás žiadam o uverejnenie celého tohto stanoviska v opačnom prípade ho budem celé publikovať ako inzerciu v médiách. Odpoveď Vám rozdelím do dvoch SMS.

S pánom Koščom a s Trajterom v jednej firme podnikal osobný tajomník pána Danka pán Machala. Ak máte záujem zistiť čokoľvek o pánovi Koščovi môžete sa spýtať jeho. To či je pravda, že má mať vplyv na pána Šafárika ja neviem, nakoľko nie sme dlhé roky v kontakte.

Ja mám informácie od podnikateľov, ktorí za nami od Danka chodili, že cez Denník S má budú osočovať. Keď ste so mnou do ulíc rozhovor niekedy tak všetko som od nich vopred vedel. Takže ja žiadam uviesť moje stanovisko tak ako je, že ste plátok SNS, pretože takto Vás prezentujú.

To, že títo ľudia stoja za Zbiňovským, ktorý Vás dotiahol do Žakoviec a nahrávali ste si tam farára Kuffu bez jeho vedomia, je len čerešnička na torte ….

Celé Tarabovo vyjadrenie a viac k tejto téme sa dočítate v článku TU.

Zdroj: SITA / denniks.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti