Kotleba mal porušiť domácu izoláciu, prípad rieši kriminálna polícia

30.10.2020 | 19:30
  42
Najskôr sa lieči mixovaním vodky a liekov, teraz chodí po vonku, píše Nový čas

Polícia preveruje medializované informácie o porušení karantény zo strany predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. Pre TASR to potvrdila Petra Kováčiková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

„Vec prevzal odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici a v súčasnosti už preverujeme a zisťujeme všetky bližšie informácie,“ spresnila.
ĽSNS informácie odmieta. „Marian Kotleba neporušil pravidlá karantény,“ uviedol pre TASR hovorca strany Ondrej Ďurica.

Keďže bol Kotleba pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, od 22. októbra by mal byť v desaťdňovej domácej izolácii. Denník Nový Čas zverejnil vo štvrtok (29. 10.) jeho fotografie, ako napriek povinnej izolácii opustil byť v Banskej Bystrici a navštívil centrálu ĽSNS.

Najskôr sa lieči mixovaním vodky a liekov, teraz chodí po vonku, píše Nový čas

Nový Čas zachytil Kotlebu vo štvrtok predpoludním, teda na ôsmy deň karantény, vychádzať z jeho bytu v Banskej Bystrici a namieril si to na návštevu centrály ĽSNS. Tam už bolo odparkovaných niekoľko áut a v priebehu Kotlebovho výletu do centrály zavítali ďalší ľudia.

Spokojný Kotleba sa späť do svojho bytu vracal približne o dve hodiny a v ruke držal jablká v igelitovej taške.

 

Banská Bystrica, 29. 10. 2020 o 12.54 hod. - Do svojho bytu sa vrátil približne po dvoch hodinách od výjazdu do straníckej centrály ĽSNS.

 

Bromhexin a vodka

Kotlebova vychádzka je podľa denníka Nový čas o to šokujúcejšia, že on sám v utorok zverejnil video, v ktorom hovorí o priebehu svojho ochorenia a priznáva, že musí sedieť doma ešte niekoľko dní.

„Ja som od tých testov v 10- dňovej karanténe až do konca tohto týždňa, niekedy do piatka, do soboty to vychádza,“ cituje denník Kotlebu, ktorý tvrdí, že jemu pomohla vodka s bromhexinom či horúci kúpeľ so soľou. Pomedzi svoje vyjadrenia si odkašliava, čo znamená, že má klinický príznak koronavírusu, a tak vo štvrtok nemal z bytu vyjsť ani náhodou, uviedol Nový čas.

Ako píše Nový čas, problémom je, že celé sa to odohralo na ôsmy deň od toho, čo mu v mobile pípla esemeska s textom, že je pozitívny a musí zostať v domácej izolácii 10 dní. Túto minimálnu dĺžku karantény, počas ktorej sa nemožno s nikým stretávať ani vychádzať z bytu, potvrdili denníku aj na Úrade verejného zdravotníctva, ktorý vedie hlavný hygienik Ján Mikas.

„O ukončení domácej izolácie rozhoduje odborná autorita, sledujúca priebeh karantény na základe dôsledného posúdenia konkrétnej situácie. Jej minimálna dĺžka však musí byť 10 dní,“ povedala hovorkyňa Mikasovho úradu Daša Račková. Pripomína, že pozitívne testované osoby majú určité výnimky, ale len na nevyhnutné okolnosti. „V prípade bytového domu možno reš­pektovať nutné a krátke opustenie priestorov (vyhodiť smeti, prebrať nákup, vyvenčiť psa a podobne), samozrejme, za nutnosti prekrytých horných dýchacích ciest, sociálneho odstupu a dezinfikovania rúk pred opustením bytu,“ dodala Račková.

Inštitút ľudských práv: Ide o trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP), ktorá sa dlhodobo zaoberá extrémizmom a po voľbách v roku 2012 podala podnet na Generálnu prokuratúru s cieľom túto stranu rozpustiť, podala dnes na poslanca Mariána Kotlebu trestné oznámenie, vzhľadom na medializované informácie včítane fotografii dokazujúcich, že porušil karanténu a v sídle strany sa stretol s ďalšími osobami.

“Podľa nášho názoru ide o trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby podľa § 163 a § 164 Trestného zákona. V prípade Covid-19 je zjavne naplnená aj zákonná podmienka, že choroba musí predstavovať zvýšené riziko pre ľudské zdravie a život. Tento trestný čin môže byť spáchaný aj z nedbanlivosti, ale to sa v tomto prípade dá na základe dostupných informácií vylúčiť, nakoľko poslanec sa autom odviezol mimo svoje bydlisko a zotrval tam 2 hodiny. Pri úmyselnom konaní hrozí trest v prípade spáchania tohto činu v čase krízovej situácie na 4 až 10 rokov odňatia slobody,” vysvetlila programová riaditeľka IĽP Alena Krempaská.

Marián Kotleba bol 23.10 PCR testom pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19. Podľa platných nariadení takáto osoba musí zotrvať v domácej izolácii minimálne 10 dní a nesmie sa stretávať s osobami, s ktorými nežije v spoločnej domácnosti.

“Predseda strany Kotlebovci-ĽSNS Marián Kotleba, ktorý je zároveň poslancom NR SR, od začiatku pandémie nového koronavírusu trestuhodným spôsobom zľahčoval a šíril dezinformácie, najprv o tom, že za to môžu cudzinci a utečenci a preto netreba dodržiavať hygienické nariadenia. Keď sa vírusom sám nakazil, podľa všetkého vlastnou vinou práve vedomým nerešpektovaním opatrení, tak zasa šíril potenciálne škodlivé nezmysly o tom, ako sa lieči sám alkoholom. Ako verejne známa osoba, jedna z mediálne najznámejších osôb na Slovensku vôbec, takto mohol napomôcť reálnemu zhoršeniu epidemiologickej situácie. Dúfam, že toto trestné stíhanie skončí právoplatným odsúdením a nepodmienečným trestom, bolo by načase,” uzavrel riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Zdroj: info.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti