Korupčný škandál: Eurokomisárka zodpovedná za nákup vakcín dostávala peniaze od farmaceutických spoločností

11.05.2021 | 11:56
  10
Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová je pod výrazným tlakom aj kvôli pochybným finančným transakciám svojho manžela.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová, ktorá má na starosti aj agendu očkovania, sa dostala pod paľbu ostrej kritiky. Na jednej strane jej manžel dostal úvery na Cypre, hoci neposkytol dostatočné zábezpeky, na druhej strane mala komisárkina bývalá paneurópska organizácia pre rakovinu prsníka získať finančnú podporu od farmaceutických spoločností, píše epochtimes.de.

Eurokomisárka zodpovedná aj za očkovanie Stella Kyriakidesová je pod výrazným tlakom kvôli pochybným finančným transakciám svojho manžela. Oboch obviňujú z korupcie. Od marca 2020 Kyriakidesová stojí na čele špeciálnej pracovnej skupiny pre pandémiu koronavirusu, vedie rokovania a zodpovedá aj za nákup vakcín proti COVIDu-19.

Využil vysoké postavenie svojej manželky?

Kyriakos Kyriakides dostal miliónové úvery od štátnej banky na Cypre, hoci podľa správy cyperského Dvora audítorov neposkytol dostatočné záruky. Úvery neboli zabezpečené príjmom ani iným majetkom, píše časopis ARD Panorama. Využil tak vysoké postavenie svojej manželky?

„Veľmi problematické“ pôžičky 

Zjavne „veľmi problematické“ pôžičky, ako ich označil Dvor audítorov, vo výške štyri milióny eur poskytla Cyprus Cooperative Bank. Tá bola druhou najväčšou cyperskou štátnou bankou, no stále zápasila s problémami, až kým ju v roku 2018 neprevzala Hellenic Bank.

Banka pravdepodobne tiež nezdokumentovala účel pôžičiek a peniaze poskytla aj napriek tomu. Záver správy je, že transakcie nie sú dôveryhodné, informujú cyperské médiá.

Predseda cyperského Dvora audítorov Odysseas Michaelides pre Panoramu uviedol: „Sme tu na to, aby sme dodali fakty a nehodnotili politicky. Každý si tak môže sám urobiť obraz o tom, či takéto obchody boli legitímne alebo nie.“

Prečo sa spoločnosť Maralo Limited neobjavila vo vyhlásení?

Stella Kyriakidesová vo vyhlásení pre Európsky parlament vymenovala  aktivity svojho manžela. Pôsobil v jedenástich rôznych firmách, z toho v deviatich bol výkonným riaditeľom. Napriek tomu nedisponoval žiadnym majetkom, ako sa uvádza vo vyhlásení.

V zozname však nie je uvedená spoločnosť, na ktorú, ako informujú cyperské zdroje, mal manžel eurokomisárky dostať úver. Je to Maralo Linited, v ktorej mal v rokoch 2006 až 2019 figurovať ako riaditeľ.

Podľa europoslanca zelených Svena Giegolda je to dostatočný dôvod na to, aby sa vzhľadom na momentálnu situáciu  Európskej komisii adresovala požiadavka na dôkladné preskúmanie, prečo táto firma nebola zahrnutá do zoznamu.

Giegold očakáva od eurokomisárky otvorenosť a transparentnosť. „Práve vzhľadom na závažnosť koronakrízy je potrebné dôsledné objasnenie celej záležitosti. Eurokomisárka by sa mala vyjadriť, či mala vplyv na tieto obchody,“ citovala Panorama europoslanca.

V písomnom stanovisku pre Panoramu Stella Kyriakidesová uviedla, že v tejto záležitosti osobne zainteresovaná nebola. Obchody jej manžela sa vždy riadili smernicami regulačných úradov.

Farmaceutické koncerny podporovali organizáciu Kyriakidesovej

Podľa jej oficiálneho životopisu bola Kyriakidesová v rokoch 2004 až 2006 predsedníčkou Európskej koalície proti rakovine prsníka Europa Donna. V jej vyhlásení sa píše, že do roku 2019 bola v predstavenstve organizácie a dodala: „V prípade môjho vymenovania sa tejto čestnej funkcie vzdám, akonáhle nastúpim do úradu v komisii.“

Problémom je, že túto neziskovú organizáciu sponzorovali mnohé  farmaceutické spoločnosti, napríklad Pfizer, GlaxoSmithKline, Janssen či Novartis – všetky vyvíjajú vakcíny proti COVIDu-19.

Dôkazy o tom sú vo finančných podkladoch tak organizácie (dokument s. 9), ako aj farmaceutických koncernov. Napríklad Pfizer podporil čiastkou 50 000 eur ročný plán organizácie Europa Donna na rok 2019 (dokument s. 2 a 5), uzatvára epochtimes.de.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti