Koronavírus v Taliansku zapálil hnev proti Európskej únii, rastie túžba odísť

26.04.2020 | 12:05
  3
Podľa prieskumu agentúry Tecné je 49 percent Talianov za vystúpenie z európskeho projektu. Na konci roka 2018 túto myšlienku podporovalo len 29 percent.

Pandémie koronavírusu za sebou v Taliansku zanechala veľkú horkosť voči Európskej únii. Obyvatelia Apeninského polostrova majú dojem, že sa na nich zvyšok Európy v najťažších chvíľach vykašlal. Kľúčovou otázkou tak bude, akej finančnej pomoci sa Taliani dočkajú, píše server idnes.cz.

Rekordný počet Talianov si dnes kladie otázku, prečo by ich krajina vôbec mala naďalej zostávať súčasťou Únie. Podľa prieskumu agentúry Tecné je 49 percent z nich pre vystúpenie z európskeho projektu. Na konci roka 2018 túto myšlienku podporovalo 29 percent Talianov.

V ďalšom prieskume verejnej mienky z tohto mesiaca 59 percent respondentov uviedlo, že EÚ už teraz stráca zmysel. V inom väčšina Talianov opísala Čínu ako priateľa a takmer polovica označila Nemecko za nepriateľa.

Radikálny vzostup euroskepticizmu je jedným z dôsledkov pandémie koronavírusu, ktorá si na Apeninskom polostrove vyžiadala vyše 25-tisíc obetí.

Hospodárstvo sa kvôli karanténnym opatreniam rúca. Očakáva sa, že tretia najväčšia ekonomika dvadsaťsedmičky sa tento rok zmenší o deväť percent.

Čelní predstavitelia talianskej vlády, centrálnej banky aj úradu premiéra Giuseppa Conteho hovoria o tom, že v krajine sa dvíha nebývalá vlna hnevu namiereného proti EÚ, ktorá vznikla na základe hospodárskych dohôd podpísaných pred viac ako polstoročím v Ríme.

"Taliansko bolo do európskeho projektu zamilovaná, ale to už je teraz minulosťou. Nie som si istý, či si Európa dokáže túto stratenú dôveru opäť získať," povedal agentúre Bloomberg francúzsky historik Marc Lazar.

Ospravedlnenie od von der Leyenovej

Taliansky vzťah k EÚ dostal povážlivé trhliny už v uplynulých rokoch v dôsledku migračnej krízy a kvôli európskym rozpočtovým pravidlám.

Keď sa však choroba covid-19 začala šíriť v Lombardii, Taliani automaticky čakali, že im Európa bez pýtania pomôže. Lenže zvyšok Únie sa k nim otočil chrbtom.

Nemecko a Francúzsko zakázali vývoz rúšok a rukavíc. Ďalšie krajiny zaviedli hraničné kontroly. Šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová začala historický výpredaj talianskych (a európskych) dlhopisov a holandský minister financií Wopke Hoekstra oživil diskusiu o dlhovej kríze, z ktorej vyplynulo, že Taliansko si za svoj osud môže samo.

Namiesto európskej pomoci dorazili ochranné pomôcky z Číny a desiatky ruských vojenských lekárov.

V polovici apríla sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen Talianom ospravedlnila. "Je pravdou, že keď Taliansko na samom začiatku potrebovalo pomoc, tak sme tam tú pre ňu neboli. A za to Európa ako celok ponúka srdečné ospravedlnenie," kajala sa šéfka Únie.

Rana spôsobená počiatočným váhaním však zostala.

Rozlúčime sa a ani nepoďakujeme

Talianov však teraz viac ako ospravedlnenie zaujíma, čo zvyšok Európy urobí pre záchranu ich ekonomiky. Premiér Giuseppe Conte volá po takzvaných koronabondoch, teda dlhopisoch, za ktoré by ručili všetky štáty eurozóny.

Podľa agentúry Bloomberg sa toho takmer určite nedočká, pre Nemecko, Holandsko, Rakúsko či Fínsko je to neprijateľné.

Väčšina únijných krajín v posledných dňoch podporila myšlienku, aby si EÚ vypožičala peniaze a tie následne poskytla jednotlivým štátom. Nezhodnú sa však na tom, či to má byť formou priamych grantov, alebo formou úverov.

Jednotný názor členskej krajiny EÚ stále nemali ani na výšku takzvaného fondu zotavenie. Vo štvrtok na videokonferencii únijných lídrov rozhodli o pomoci vo výške 540 miliárd pre celú Európu.

"Ak sa Taliani nedočkajú pozitívneho výsledku, euroskepticizmus bude narastať a rovnako tak protinemecké smerovanie, ktoré je zrejme z hlbokej histórie zakorenené v psychológii krajiny," konštatoval ešte pred konferenciou Pier Paolo Baretta z ministerstva financií.

"V našej historickej pamäti bolo Nemecko v ťažkých časoch vždy nepriateľom," dodal.

Z protieurópskych nálad by mohla profitovať nacionalistická Liga Mattea Salviniho.

Podľa prieskumov je dnes s 29 percentami najpopulárnejšou talianskou stranou (má však menšiu podporu ako vlani v lete, vtedy ju podporovalo až 38 percent Talianov).

Salvini sa už v minulosti s myšlienkou opustiť euro pohrával. Keď sa však vyšvihol na vrchol politiky, prispôsobil sa nálade v krajine a svoju niekdajšiu líniu opustil.

To už teraz neplatí.

"Nie je to únia," kritizoval Salvini koncom marca európskych politikov. "Je to hniezdo hadov a šakalov. Najprv porazíme koronavírus a potom musíme prehodnotiť svoj vzťah k Európe. Ak to pomôže, rozlúčime sa. A ani nepoďakujeme."

Zúfalí Taliani zapaľujú vlajku EÚ:

Zdroj: konzervativnyweb.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti