Koronavírus: Domáce väzenie pre Európanov, amnestie pre ilegálnych imigrantov

26.05.2020 | 11:13
  1
Kým desiatky miliónov Európanov prišli o živobytie, ilegálnym migrantom je v Európe automaticky poskytované bezplatné bývanie a bezplatná zdravotná starostlivosť.

Európske vlády využívajú pandémiu koronavírusu ako dymovú clonu na udeľovanie hromadných amnestií - k legalizácii pobytu - stovkám tisíc ilegálnych imigrantov z Afriky, Ázie a Stredného východu, píše Soeren Kern v článku uverejnenom na webe Gatestone Institute.

Kým Európa zažíva bezprecedentný hospodársky šok a desiatky miliónov Európanov prišli o živobytie, ilegálnym migrantom je v Európe automaticky poskytované bezplatné bývanie a bezplatná zdravotná starostlivosť.

V Taliansku, kde sa očakáva, že verejný dlh tento rok vzrastie na 160% HDP, oznámila ľavicová koaličná vláda plán na udelenie amnestie najmenej 600 000 migrantom zdržiavajúcim sa v krajine ilegálne. Povolenie na pobyt má byť platné spočiatku len po dobu šiestich mesiacov, ale potom môže byť samozrejme donekonečna predlžované.

Takzvaný Marshallov plán pre poľnohospodárstvo vymyslela ministerka poľnohospodárstva Teresa Bellanova, ktorá tvrdí, že migranti sú dôležití, pretože počas koronavírusovej krízy zbierajú úrodu a starajú sa o seniorov.

Odporcovia tohto plánu namietajú, že v Taliansku v súčasnosti pracuje v poľnohospodárstve alebo v oblasti starostlivosti o seniorov iba veľmi malý počet ilegálnych migrantov bez platných dokladov.

V Taliansku pracuje každý rok legálne približne 100 000 poľnohospodárskych robotníkov z východnej Európy, ale tento rok to v dôsledku pandémie koronavírusu kvôli zákazom cestovania nie je možné.

Podľa poľnohospodárskych odborov chýba v poľnohospodárstve aktuálne 200 000 pracovníkov. Toto číslo zodpovedá približne jednej tretine ilegálnych migrantov, ktorých pobyt v Taliansku by ministerka Bellanova chcela legalizovať.

Bývalý minister vnútra Matteo Salvini, ktorý teraz vedie opozíciu, vyhlásil, že je pre dočasné pracovné povolenia tým, ktorí v súčasnosti pracujú v poľnohospodárstve, ale masová amnestia stoviek tisíc migrantov je neospravedlniteľná. Navrhol alternatívny plán: Nezamestnaní imigranti, ktorí sa zdržiavajú v krajine legálne a poberajú sociálne dávky, by mali byť povolaní na prácu v poľnohospodárstve.

Matteo Salvini povedal, že legalizácia pobytu stoviek tisíc ilegálnych imigrantov je "fackou do tváre" miliónom nezamestnaných Talianov. Varoval, že by tento krok mohol tiež vyvolať novú vlnu ilegálnej imigrácie do Talianska. Teresa Bellanova pohrozila svojou rezignáciou, ak nebude po jej.

Hoci sa výzvy na masovú amnestiu ilegálnych migrantov objavovali už niekoľko rokov pred koronavírusovou krízou, boli v predchádzajúcej vláde dôsledne blokované Matteom Salvinim a jeho stranou Lega.

Súčasná vláda, vládnuca od septembra 2019, je k ilegálnej imigrácii ďaleko liberálnejšia. Zdá sa, že ministerka Bellanova, podporovaná skupinami aktivistov, teraz využíva demokratické vákuum vytvorené núdzovým stavom kvôli koronavírusu k vyhláseniu amnestie bez súhlasu parlamentu.

V Portugalsku vláda 28. marca 2020 oznámila, že so všetkými migrantmi, ktorí čakajú na vybavenie žiadosti o azyl, bude najmenej do 1. júla zaobchádzané ako s trvalými rezidentmi, aby mali počas pandémie koronavírusu prístup k verejným službám.

Ilegálnym migrantom tak bol poskytnutý prístup k lekárskej starostlivosti, sociálnym dávkam, bankovým účtom a pracovným a nájomným zmluvám.

Tento krok Portugalska vyvolal výzvy k mäsovým amnestiám ilegálnych migrantov aj v ostatných európskych krajinách.

Vo Francúzsku podpísalo viac ako 100 francúzskych poslancov list adresovaný premiérovi Edouard Philippa, v ktorom vyzvali vládu, aby kvôli pandémii koronavírusu zlegalizovala pobyt všetkých migrantov bez platných osobných dokladov pobytom vo Francúzsku. V liste, zverejnenom týždenníkom Le Journal du Dimanche 12. apríla, napísali:

"So všetkou vážnosťou žiadame francúzsku vládu, aby prijala rovnaké opatrenia ako vláda portugalská. Zdravotná katastrofa, ktorú zažívame, nás núti konať zodpovedne a bez prieťahov, tak ako to urobili naši priatelia v Portugalsku."

Skutočný počet ilegálnych imigrantov vo Francúzsku nie je známy, ale v roku 2017 odhadla organizácie Pew Research Center ich počet na 300 000 až 400 000. Dnes ich je vďaka pokračujúcej masovej imigrácii pravdepodobne oveľa viac ako pol milióna.

V Španielsku, kde je teraz na podpore od štátu závislá polovica obyvateľov z celkového počtu 47 miliónov ľudí, požiadalo 200 mimovládnych organizácií vládu o "mimoriadne zlegalizovanie" pobytu ilegálnych imigrantov v krajine kvôli koronavírusu.

"Široká a mimoriadna legalizácia pobytu všetkých migrantov žijúcich na španielskom území je najefektívnejším a najkomplexnejším opatrením, ktoré zaručí, že sa všetci ľudia budú schopní vysporiadať s touto zdravotnou a ekonomickou krízou," uviedli vo svojom vyhlásení zo 14. apríla 2020.

Podľa španielskej rozhlasovej stanice COPE sa počet ilegálnych imigrantov v Španielsku odhaduje na viac ako 800 000.

V Spojenom kráľovstve vyzvali katolícki predstavitelia 3. mája 2020 premiéra Borisa Johnsona, aby počas pandémie koronavírusu umožnil žiadateľom o azyl a ostatným imigrantom s "vratkou existenciou" možnosť v krajine slobodne žiť a pracovať.

Podľa prieskumu organizácie Pew Research Center v Británii žije najmenej 1,2 milióna nelegálnych migrantov - približne štvrtina všetkých migrantov, ktorí ilegálne vstúpili do Európy.

Medzitým komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatović vyzvala európske vlády, aby kvôli koronavírusu prepustili z detencie žiadateľov o azyl, ktorým bol azyl zamietnutý, a zadržaných nelegálnych migrantov.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom 26. marca 2020 napísala:

"Vzhľadom k celosvetovej pandémii choroby COVID-19 muselo mnoho členských štátov pozastaviť nútené deportácie osôb, ktoré už nemajú povolenie na pobyt na ich území vrátane tzv. Dublinských návratov - to jest vracanie migrantov do krajín ich vstupu do EÚ podľa Dublinských dohôd - a nie je jasné, kedy by mohli byť obnovené. Detencia zadržaných migrantov za účelom ich deportácie je z hľadiska ľudských práv legálna len v tom prípade, že k deportácii skutočne dôjde. Táto vyhliadka je v súčasnej dobe v mnohých prípadoch v nedohľadne..."

"Prepustenie tých najzraniteľnejších by malo byť prioritou. Vzhľadom na to, že detencie detí bez ohľadu na to, či sú bez sprievodu alebo so svojimi rodinami, nie je nikdy v ich najlepšom záujme, mali by tieto deti byť okamžite prepustené. Orgány členských štátov by tiež nemali vydávať nové príkazy k detencii osôb, ktoré pravdepodobne nebudú môcť byť v blízkej budúcnosti deportované."

V Španielsku, kde bol kvôli koronavírusu vyhlásený núdzový stav 14. marca 2020, prepustila vláda z detencie tisíce ilegálnych imigrantov zadržiavaných v tzv. Internačných centrách pre cudzincov (Centro de Internamiento de extranjeros, CIE).

Španielske zákony umožňujú zadržiavať migrantov pred deportáciou v CIE - dočasnom detenčnom zariadení - po dobu maximálne 60 dní.

Pretože hranice uzavreté v dôsledku pandémie koronavírusu znemožnili deportácie, nechalo ich španielske ministerstvo vnútra jednoducho odísť.

Mnoho migrantov bolo poslaných do tzv. centier pre prijímanie utečencov (Centro de Acogida a Refugiados, CAR), kde im bude po dobu šiestich mesiacov poskytnuté ubytovanie a stravovanie.

V Belgicku vláda prepustila z detenčných stredísk niekoľko sto migrantov. Spravodajský portál Brussels Times napísal:

"300 zadržiavaných migrantov, najmä mužov, bolo prepustených z detencie s príkazom opustiť Belgicku do 30 dní. Ilegálni imigranti teda v tomto prípade neboli nútene usadení do lietadiel letiacich do ich vlasti, ale jednoducho im bolo umožnené odísť hlavnými dverami detenčného strediska. Možno očakávať, že mnoho z nich zmizne v podsvetí. Pretože nemajú žiadne osobné doklady, bude ich sledovanie odteraz ťažké, ak nie nemožné."

V Spojenom kráľovstve prepustila vláda z deportačných detenčných centier (Immigration Removal Centers, IRC) viac ako 700 migrantov, pretože nemohli byť deportovaní kvôli pandémii koronavírusu. Súdne tribunály donútili ministerstvo vnútra prepustiť desiatky migrantov napriek obavám, že by mohli predstavovať riziko pre verejnosť.

"Viac ako 40 krajín, do ktorých je ministerstvo vnútra malo v úmysle deportovať, buď uzavrelo svoje hranice, alebo obmedzilo cestovanie, čo deportácie znemožnilo," uviedol spravodajský portál The Telegraph.

Zdá sa, že zhovievavosť Spojeného kráľovstva vyvolala ďalšiu vlnu ilegálnej imigrácie. Od 23. marca 2020, keď bola kvôli koronavírusu vyhlásená v Spojenom kráľovstve karanténa, prekročilo podľa organizácie Migration Watch UK kanál La Manche ilegálne takmer 900 ľudí.

8. mája zastavili hliadky Pohraničnej síl osem agentov, ktorí prepravovali 145 migrantov, čo je podľa ministerstva vnútra denný rekord. Predpokladá sa, že v roku 2020 už úspešne preplávalo Lamanšský prieliv z Francúzska viac ako 1 200 ilegálnych migrantov.

Národná agentúra pre trestnú činnosť informovala britský parlament, že cieľom pašerákov a migrantov je nechať sa britskými orgánmi "zadržať" a odviezť do niektorého britského prístavu, kde ich väčšina (vyše 90%) požiada o azyl.

Podľa organizácie Migration Watch UK: "Najväčším stimulom pre tých, ktorí sa pokúšajú o nebezpečné preplávanie kanálu La Manche, je vedomie toho, že keď ich vyzdvihne plavidlo britských pohraničných síl (Border Force) alebo sa im podarí vstúpiť na náš breh, tak majú veľkú šancu na získanie trvalého pobytu."

8. mája 2020 informoval nemecký denník Die Welt o dokumente uniknutom z Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), podľa ktorého sa agentúra pripravuje na nový príliv migrantov na hranici medzi Gréckom a Tureckom, akonáhle turecká vláda zruší obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu :

"Obmedzenia týkajúce sa choroby COVID-19 boli postupne zrušené vo väčšine provincií Egejského regiónu, ale v provinciách Canakkale, Istanbul a Izmir sú obmedzenia stále v platnosti. Keď bude v týchto provinciách obnovená sloboda pohybu, možno očakávať masívne presuny migrantov smerom k grécko-tureckej hranici."

Minister vnútra spolkovej krajiny Sársko Klaus Bouillon (CDU) v rozhovore s denníkom Die Welt povedal, že nemecká verejnosť by už ďalšiu vlnu ilegálnej migrácie neprijala vľúdne:

"Ochota prijímať migrantov je dnes v našej krajine nižšia. Pravdepodobne by sme už neboli schopní aktivovať dostatok dobrovoľníkov. Veľkým problémom je okrem toho aj absorpčná kapacita."

"Medzi obyvateľstvom je veľká nespokojnosť, pretože každý migrant, ktorý sem príde, má okamžite právo na sociálne dávky a lekársku starostlivosť a má dokonca prednosť pred niekým, kto tu celý život pracoval."

"V rozhovoroch s ľuďmi počujem každý deň veľké rozhorčenie a frustráciu. Základná výška sociálnych dávok sú stanovené zákonom a dokonca, aj keď niekto zahodí svoj cestovný pas a nespolupracuje s úradmi, tak mu môžu byť jeho sociálne dávky znížené len minimálne."

Nemecká vláda stále prijíma ďalších migrantov. Kancelária nedávno oznámila, že sa usiluje o vytvorenie "koalície ochotných" európskych krajín, ktoré by prijali deti z utečeneckých táborov v Grécku.

Plán by mal pomôcť 1 500 deťom, ktoré boli identifikované ako obzvlášť ohrozené: Ide o deti bez sprievodu mladšie 14 rokov a deti, ktoré potrebujú neodkladnú lekársku starostlivosť. Nemecká vláda sa zaviazala prijať 350 detí a zdôraznila, že najvyššou prioritou je zachrániť mladé dievčatá. Keď 18. apríla pristálo v Hannoveri prvé lietadlo so 47 deťmi, boli v ňom len štyri dievčatá.

Politická komentátorka Anabel Schunk v článku na nemeckom blogu Die Achse des Guten ( "Os dobra") opísala dlhodobé problémy, ktorým Nemecko čelí v dôsledku toho, že prijalo milióny väčšinou nevzdelaných mužov. V eseji nazvanej "Mnoho mužov a málo žien - problém s imigráciou" napísala:

"Je to už dávno, čo bola otázka imigrácie tak aktuálna, ako v posledných dňoch ... Dôvodom bolo prijatie" maloletých utečencov bez sprievodu" z Grécka, ako bolo dohodnuté" koalíciou ochotných ". Včera 47 z nich pristálo v Hannoveri. Predtým dorazilo dvanásť mladistvých do Luxemburgu. Okrem Nemecka a Luxemburska sa zaviazali prijať neplnoletých žiadateľov o azyl z táborov v Grécku tiež Francúzsko, Írsko, Fínsko, Portugalsko a Chorvátsko. Týmto spôsobom má byť rozdelených 1 500 detí. Samotné Nemecko oznámilo, že ich prijme 350 až 500..."

"Toto číslo sa v porovnaní s utečeneckou krízou z rokov 2015-2016 a v porovnaní so stále prebiehajúcou nekontrolovanou ilegálnou migráciou môže zdať bezvýznamné. Bolo nám povedané, že primárne ide o vážne choré deti a dievčatá, a že väčšina z nich je mladšia ako 14 rokov."

"Ako však dnes už vieme, realita je iná a tomu zodpovedá naše pobúrenie. Prvé fotky z Luxemburgu nám naznačili, aké to bude v Nemecku. Medzi dvanástimi mladými ľuďmi nebolo ani jedno dievča. Do Luxemburgu totiž priletelo desať chlapcov z Afganistanu a dvaja zo Sýrie . A medzi 47 deťmi bez sprievodu, ktoré včera dorazili do Hannoveru, boli iba štyri dievčatá..."

"Prijatie 'maloletých utečencov bez sprievodu' je nákladné. V závislosti na regióne stojí neplnoletý utečenec bez sprievodu daňovníka 5 000 až 7 000 eur mesačne. V Hesensku stojí každý maloletý bez sprievodu 101 515 eur ročne, čo je 8 460 eur mesačne."

"Aj keď budeme počítať len 5 000 eur na jedného maloletého, tak celkové náklady za všetkých 47 včera prichádzajúcich maloletých činia 235 000 eur mesačne. A to nie je bagateľ."

"Každý sociálny pracovník si chce pre seba odhryznúť kúsok rozpočtového koláča a výsledkom sú obrovské náklady, ktoré by sa dali zásadne spochybniť, najmä v čase hroziacej hospodárskej krízy. Ale toto nie je náš jediný problém."

"Medzi žiadateľmi o azyl je od roku 2015 vo všetkých vekových kategóriách podiel mužov výrazne vyšší než podiel žien. Najmenej 93% detí a dospievajúcich v gréckych utečeneckých táboroch sú chlapci a možno predpokladať, že ministerstvo vnútra si toho bolo vedomé, keď v snahe upokojiť verejnosť oznámilo, že chce predovšetkým prijať tých, ktorí sú vážne chorí, a hlavne dievčatá..."

"Vo vekovej kategórii žiadateľov o azyl 18 až 25 rokov je mužov 67%; medzi 16 a 18 rokmi tvoria chlapci 63,9% žiadateľov o azyl; a medzi 25 a 30 rokmi je podiel mužov 64,9%..."

"V moslimských krajinách žije v súčasnosti 300 miliónov mužov vo veku do 15 rokov. To nie je predpoveď, ale realita. Vedci ako Gunnar Heinsohn predpokladajú, že vo svojej domovskej krajine môže získať pracovné uplatnenie a spoločenské postavenie maximálne 100 miliónov týchto mužov. Zvyšných 200 miliónov sa bude snažiť emigrovať alebo inak bojovať o svoje miesto na slnku."

"Náboženský a ideologický fanatizmus prispieva k tomu, že v týchto krajinách vyrastajú mladí muži, ktorí sú pripravení bojovať - džihád je len zásterkou ich vlastného boja o miesto na slnku. Krízou a konfliktov nebude v nasledujúcich 15 rokoch menej, než je ich dnes, pravdepodobne ich bude viac. Vo svetle tejto skutočnosti sú migračné toky, ktorých sme dnes svedkami, iba začiatok..."

"Tam, kde je mnoho mužov a málo žien, rastie na všetkých stranách sexuálna frustrácia, čo vedie ku konfliktom medzi miestnymi obyvateľmi a imigrantmi, k zvýšenému počtu sexuálnych útokov a k rastu všeobecnej nenávisti k ženám.

Mnoho mladých migrantov neustále zápasí s rozporom medzi prísnou islamskou sexuálnou morálkou a sexuálnou slobodou Európy. Táto imigrácie ovplyvňuje tiež všeobecne obraz žien v spoločnosti a bezpečnosť tu žijúcich žien. Avšak ešte tragickejšie je to, že túto imigráciu do veľkej miery podporujú práve ženy. Možno, že postupné obmedzovanie slobôd a znižovanie bezpečnosti žien, ktoré tu žijú, nakoniec povedie k ich väčšej empatii k problémom žien v radikálnych islamských krajinách, ako je Afganistan. Možno jedného dňa pochopia, že je rozdiel medzi tým, či k nám väčšinou prichádzajú chlapci a muži alebo dievčatá a ženy. "

"Ak sa pozriete do diskusií pod článkami na nemeckých spravodajských serveroch, tak sa zdá, že mnoho občanov si v krajine stále praje ďaleko viac migrantov a súčasná vlna imigrácie v nich stále vzbudzuje nadšenie. V každom prípade bude zaujímavé sledovať, čo sa stane, až po súčasnom vypnutí ekonomiky v dôsledku pandémie koronavírusu príde ekonomická kríza. Až potom uvidíme, či priaznivci masovej migrácie budú za svoju "morálnu" prevahu stále ochotní platiť tak vysokú cenu. Ale to zistíme, až keď koronavíruová kríza opadne. "

Soeren Kern je významný spolupracovník Gatestone Institute so sídlom v New Yorku.

Zdroj: konzervativnyweb.sk / cs.gatestoneinstitute.org


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti