Korona prišla aj ako zrkadlo charakteru ľudí a národov. Boh pri nás, aby sme túto skúšku nielen ako Slováci, ale ako celé ľudstvo ustáli

27.09.2020 | 14:47
  4
Martinský spisovateľ, poet, hudobník, bloger, textár, filozof, cestovateľ a fotograf Pavel "Hirax" Baričák napísal ku koronahystérii a koronadivadlu krátky článok.

Paľko, čosi našou rodinou preliezlo. Ležali sme tri dni doma. Asi chrípka, - povedal mi kamarát. - Šiel som si radšej zaplatiť test na covid, aby som si bol istý, že nenakazím mojich zamestnancov. Zaplatil som sedemdesiat eur.

- A to ti pri teplote ten test nespravia zadarmo??? - zostal som šokovaný asi ako keď som v Trenčíne s dcérkou pred vstupom na jej vyšetrenie strojčeka na zuby zistil, že som doma zabudol rúška a pani lekárnička si odo mňa vypýtala euro za jednu. Koľko tie "papieriky" stáli pred covidom? Sedem centov? Ešte nech mi chvíľu ktosi nehovorí o cudzopasení a dolovaní zisku na tejto nemoci.

Kamarátka pracuje ako lekárnička v Prešove. Chodí domov unavená ako keby orala, v porovnaní s takým januárom stále chodí dvakrát toľko ľudí a kupujú ako besní. Všetko. Vystrašení. Chcú si kúpiť imunitu.

Čo tak začať na nej aj sami pracovať? Otužovať sa, športovať, zdravšie sa stravovať? Ja viem, ľahšia je cesta menšieho odporu, kúpiť si a nič nerobiť.

Okrem vitamínu D pre našu rodinu nekúpim nič. Nepotreboval som lekárne mimo súrnych vecí ani predtým a nepotrebujem ich ani teraz. U doktora som nebol už ani neviem koľko rokov.

Radšej sa o svoje telo starám sám, zodpovednosť za mňa nedelegujem na iných.

Možno ma budete považovať za blázna, ale ja sa už neviem dočkať, kedy si ten covid odležím a budem ho mať vyriešený nielen na psychike, ale aj na úrovni tela.

- Ak sa nemýlim, zdarma testy ti spravia, ale to musíš mať pár dní teplotu nad 38 stupňov Celzia... Kamarátka tak mala, volala do nemocnice vo štvrtok a objednali ju až na pondelok. To som si nemohol dovoliť, - odpovedal mi ten kamarát.

???

Celý marec až začiatok júna sa naše slovenské zdravotníctvo "poctivo pripravovalo na útok nenásytného vírusového dravca" a toto je výsledok? Preboha, čo nastane, ak by druhá vlna nabrala na obrátkach?

Asi nám nezostáva nič iné, len prežiť chaos a paniku (škrtám).

Podľa mňa by vláda mala vytvoriť maximálnu podporu zo strany zdravotníctva a organizačných zložiek, to nech je jej prioritou, nie navádzať občanov na udávanie.

Logicky s jeseňou prichádza chrípkové obdobie. 99 zo 100 ľudí bude presvedčených, že má koronu. Ľudia budú chcieť testy, budú hromžiť na čakanie, platenie, zdravotný personál bude na prášky, vyťažení, preťažení, vysilení... A tí, čo chrípke podľahnú, sa pripíšu na zoznam covidu, úmrtnosť na chrípku zázračne klesne.

Opatrenia sa pritvrdia, ekonomická kríza zosilnie, stres v ľuďoch narastie, ľudia sa budú pokúšať o revolúcie, vulgarizovať politikov a médiá. Dúfam, že zostaneme aspoň zdraví, keď už sa nejedenkrát správame ako dobytok (zvieratá, odpusťte mi to prirovnanie, bodaj by sme si od vás brali príklad).

Včera v aute kamarát poznamenal:

- Ako Slováci sme boli najviac vystrašený národ. Sme slabosi. Najrýchlejšie sme sa stiahli, všetci nás chválili za perfektné čísla. Neviem, či to bolo dobré...

To neviem ani ja, ale kamarát, mestský policajt mi zasa referoval:

- Vieš koľko ľudí nám volalo na dispečing a udávalo? Tam sused bez rúška, hentam robia rodinnú opekačku... Zostal som zhrozený, aj smutný. Nič z toho sme, samozrejme, neriešili, ale prekvapilo ma to.

Toto robia slabosi. Takto sa prejavuje slabý národ. Schová sa a udáva. Pripomína mi to udalosť z Turčianskej Štiavničky počas druhej svetovej vojny, kedy sa pred dvere richtára postavili s cieľom udať suseda desiatky ľudí. Richtár nevedel čo, a tak vyvesil na dvere oznam, "že kto prichádza z neopodstatnenou vecou, bude zastrelený." Všetci sa do nohy rozpŕchli.

Korona prišla aj ako zrkadlo. Charakteru ľudí a národov. Boh pri nás, aby sme túto skúšku nielen ako Slováci, ale ako celé ľudstvo ustáli a z našich reakcií si zobrali ponaučenie. A my to ustojíme, o tom nemajte pochýb, len je otázkou, koľko zlého si medzi sebou narobíme my a nie ten vírus. On chce len papať a prežiť, ale čo spraví samotný jedinec, tak s tým on nič nemá.

Zdroj: Facebook Pavel Hirax Baričák


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti