Korona-opatrenia viedli k zhoršeniu duševného zdravia obyvateľov Belgicka

13.04.2021 | 14:37
  2
Opatrenia obmedzujúce užšie spoločenské kontakty neboli uvoľnené od októbra 2020, čo v Belgičanoch vzbudzuje veľkú nespokojnosť a čoraz aktuálnejšie sú aj rôzne duševné problémy.

Protipandemické opatrenia zavedené belgickými úradmi v snahe zamedziť šírenie koronavírusu majú negatívny vplyv na duševné zdravie obyvateľov Belgicka. Uviedla to v utorok televízna stanica RTBF s odkazom na výsledky nedávneho prieskumu verejnej mienky.

RTBF pripomenula, že opatrenia obmedzujúce užšie spoločenské kontakty neboli uvoľnené od októbra 2020, čo v Belgičanoch vzbudzuje veľkú nespokojnosť a čoraz aktuálnejšie sú aj rôzne duševné problémy. Naznačil to aj prieskum v oblasti zdravia v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorý bol v dňoch 18.-25. marca vykonaný na vzorke vyše 20.000 ľudí.

Prieskum upozornil na to, že 63 percent dospelých obyvateľov je nespokojných so svojimi súčasnými sociálnymi kontaktmi a takmer tretina z nich, 29 percent, cíti veľkú osamelosť.

Ešte znepokojivejšie je, že za posledný rok, teda od vypuknutia pandémie, každý štvrtý Belgičan (26 percent respondentov) v prieskume uviedol, že mal v uvedenom období samovražedné myšlienky, a sedem percent ľudí priznalo, že sa o samovraždu aj pokúsilo.

Podľa odborníkov ide o prekvapujúco vysoké čísla, keďže napríklad v roku 2018 podobný prieskum ukázal, že pokusy o samovraždu boli zaznamenané iba v prípade 0,2 percenta populácie vo veku 18 a viac rokov.

Podľa marcového prieskumu polovica z tých, ktorí priznali, že nedodržiavajú všetky protipandemické opatrenia, uviedli, že to kvôli tomu, lebo ide o opatrenia príliš prísne. Väčšina z týchto ľudí (67 percent) však uviedla, že sú aj napriek tomu veľmi opatrní a boja sa šírenia vírusu. Najmenej dodržiavaným opatrením je obmedzenie úzkeho kontaktu s jednou osobou a zachovávanie odstupov pri stretnutí s ďalšími ľuďmi.

Prieskum tiež naznačil, že za rok trvania pandémie bola takmer polovica Belgičanov (48 percent) testovaná na COVID-19. Pri otázkach o očkovaní deväť percent opýtaných ľudí ešte nie je istých, či chcú byť očkovaní a šesť percent odmieta akúkoľvek vakcínu, celkovo však očkovanie ako únik pred pandémiou víta 85 percent dospelej belgickej populácie.

Zdroj: info.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti