Korčok v mene Slovákov obviňuje Rusko z destabilizačných aktivít

16.04.2021 | 10:30
  60
USA oznámili uvalenie ekonomických sankcií proti Rusku a vyhostenie desiatich diplomatov za zasahovanie Kremľa do volieb v USA, rozsiahly kybernetický útok a ďalšie nepriateľské aktivity.

Sme znepokojení destabilizačnými aktivitami Ruska, vyhlásil vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok v reakcii na najnovšie opatrenia USA voči Rusku. TASR o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

"Rozumiem dnešnému rozhodnutiu prezidenta Spojených štátov Josepha Bidena o ďalších konkrétnych opatreniach v reakcii na destabilizačné kroky Ruskej federácie, na ktoré reagovali všetci spojenci vrátane Slovenska v spoločnom vyhlásení Severoatlantickej rady na jej mimoriadnom zasadnutí 14. apríla 2021," uviedol Korčok.

"Predmetné vyhlásenie Severoatlantickej rady považujem za potvrdenie politickej jednoty a prejav solidarity spojencov, a zároveň silný odkaz adresovaný Ruskej federácii, ktorej správanie a konfrontačný prístup vo vojenskej, bezpečnostnej a politickej oblasti naďalej predstavuje hlavnú výzvu pre euroatlantickú bezpečnosť," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Vyhlásenie Severoatlantickej rady je podľa neho ďalšou reakciou transatlantického spoločenstva na pokračujúce porušovanie základných zásad medzinárodného práva a zasahovanie Ruska do demokratických procesov iných štátov.

"Sme znepokojení destabilizačnými aktivitami Ruska a vyzývame ho, aby tieto aktivity vrátane eskalácie napätia pozdĺž hraníc s Ukrajinou a na ilegálne anektovanom Kryme bezodkladne ukončilo, rešpektovalo svoje medzinárodné záväzky a vrátilo sa za rokovací stôl v rámci formátu NATO-Rusko," vyzval Korčok.

"Zároveň chcem potvrdiť, že Slovenská republika ako členská krajina EÚ a NATO má záujem rozvíjať dobré dvojstranné vzťahy s Ruskou federáciou a v tomto duchu viesť konštruktívny dialóg, predpokladom ktorého je politická vôľa na oboch stranách. Rád by som zdôraznil dôležitosť multilaterálnych riešení založených na rešpektovaní princípov medzinárodného práva ako základu dobrého spolunažívania medzi krajinami a pripravenosť viesť dialóg s Ruskou federáciou aj v multilaterálnom prostredí," podotkol Korčok.

USA uvalili na Rusko sankcie, vyhostia desať ruských diplomatov

USA vo štvrtok oznámili uvalenie ekonomických sankcií proti Rusku a vyhostenie desiatich diplomatov. Ide o odvetu za to, čo Washington považuje za zasahovanie Kremľa do volieb v USA, rozsiahly kybernetický útok a ďalšie nepriateľské aktivity. Príslušné vykonávacie nariadenie vo štvrtok podpísal prezident USA Joe Biden, informovala agentúra AP.

Ekonomické sankcie, ktoré uvalilo ministerstvo financií USA, sa týkajú 16 organizácií a 16 jednotlivcov, ktorí sú údajne spojení so zasahovaním Ruska do volieb v USA, informovalo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Sankcie sa týkajú viacerých účastníkov stavby Kerčského mosta, ktorý je spojnicou Ruska cez Kerčský prieliv s Krymským polostrovom. Sankcie boli uvalené aj na niektorých štátnych úradníkov na Kryme i na prvého námestníka kancelárie ruského prezidenta.

Podľa agentúry TASS ministerstvo financií USA uvalilo sankcie aj na viacero spravodajských médií a na Nadáciu strategickej kultúry Ruskej federácie.

Sankcie, ktorých možné uvalenie Bidenova administratíva avizovala už celé týždne, sa stali prvým odvetným krokom voči Kremľu za vlaňajší hackerský útok na americké inštitúcie vykonaný prostredníctvom platformy SolarWinds, z ktorého americké úrady obvinili Rusko.

Biden v utorok telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého v súvislosti s Ukrajinou vyzval na deeskaláciu narastajúceho napätia. Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden tiež Putinovi navrhol, aby sa v blízkej budúcnosti spoločne stretli na území nejakej tretej krajiny.

Agentúra TASS dodala, že Biden počas telefonátu Putina upozornil, že ak sa situácia na Ukrajine v dôsledku akýchkoľvek krokov na ruskej strane zhorší, USA a ich spojenci zavedú nové reštriktívne opatrenia. Podľa TASS to vo štvrtok povedal Jake Sullivan, poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť.

Biden však podľa Sullivana zostáva presvedčený, že USA a Rusko môžu mať stabilné a predvídateľné vzťahy, ktoré sa však môžu ešte viac zhoršiť, ak sa vodcovia oboch krajín nebudú môcť stretnúť.

Zdroj: ereport.sk (1), (2)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti