Konzílium odborníkov a slovenskí veľvyslanci ostro kritizujú Matoviča za jeho výroky adresované vedcom a znevažujúci prístup k diplomacii

12.04.2021 | 10:57
  7
Výroky expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) znižujú dôveryhodnosť vedeckých a odborných inštitúcií na domácej i medzinárodnej pôde.

Konzílium odborníkov vážne znepokojili vyjadrenia, ktoré osočujú a znevažujú prácu niektorých štátnych a vedeckých inštitúcií. "Hanlivé vyjadrenia presahujú hranicu tolerancie, ktorá sa v slušnej spoločnosti akceptuje ako norma správania," upozornilo konzílium v súvislosti s výrokmi expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) vyslovenými v kauze verifikácie ruskej vakcíny Sputnik V.

Odborná rada upozornila, že podobné výroky znižujú dôveryhodnosť vedeckých a odborných inštitúcií na domácej i medzinárodnej pôde. "Pritom sú to práve ony, ktoré sa dlhodobo snažia navrhovať dôkazmi a skúsenosťami podložené apolitické riešenia a komunikovať na úrovni," dodáva konzílium.

Práve dobre zvolenú, nenásilnú a neútočnú komunikáciu považuje konzílium za kľúčovú pre udržanie motivácie ľudí dodržiavať odporúčania i pre vnímanie toho, že pandémia je koordinovaná nielen politickým, ale najmä odborným prístupom. "Pandémia je dlhotrvajúcou krízou, jej skoré zvládnutie si vyžaduje vzájomnú úctu, rešpekt a konštruktívnu spoluprácu," zdôrazňujú odborníci.

Súčasný minister financií a bývalý predseda vlády Matovič v súvislosti s rokovaním o Sputniku V naznačil, že slovenské inštitúcie – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) i Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) svojím postupom zapríčinili hnev ruskej strany, ktorá chce zakúpené vakcíny vrátiť. Matovič povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. BMC SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Juraj Kopáček žiada ministra financií Matoviča o verejné ospravedlnenie za poškodenie mena BMC SAV a poníženie práce vedcov, a to mimoriadne nevhodným spôsobom.

Vedcov a štátnych inštitúcií sa zastal aj hlavný hygienik SR Ján Mikas. Aj on považuje Matovičove vyjadrenia za neadekvátne. V rozhovore pre denník SME vyjadril presvedčenie, že ŠÚKL postupoval správne a urobil v rámci svojich kompetencií a možností maximum.

Útoky na zahraničnú službu škodia modernej štátnosti

Útoky na zahraničnú službu škodia budovaniu modernej štátnosti, vyhlásili viacerí slovenskí diplomati. V spoločnom stanovisku vyzvali politických predstaviteľov krajiny, aby konali spôsobom, ktorý neoslabuje naše postavenie, nevyvoláva pochybnosti o našej štátnej zrelosti a neponižuje Slovensko a jeho inštitúcie. Urobili tak v súvislosti s minulotýždňovou návštevou ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v Maďarsku, na ktorej ho pri rokovaniach o vakcíne Sputnik V s tamojším premiérom Viktorom Orbánom nesprevádzal zástupca slovenskej diplomacie, ale poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO).

"Zahraničná služba je strategickým nástrojom štátu na presadzovanie a chránenie jeho záujmov a posilňovanie jeho vonkajšieho postavenia. Naša diplomacia za tri desaťročia svojho jestvovania prešla a zvládla rôzne zložité obdobia. Konala pri tom vždy lojálne, rešpektujúc apolitickosť a dôsledne sa vyhýbajúc zasahovaniu do vnútropolitickej súťaže," podčiarkli s tým, že slovenská zahraničná služba je inštitúcia, ktorú sa podarilo budovať v kontinuite, profesionálne a bez neprimeraných, stranícky motivovaných zásahov.

"Boli sme presvedčení, že sa doba, keď sme sa o aktivitách našich ústavných predstaviteľov dozvedali z médií alebo až od partnerov, skončila po roku 1998," dodali s tým, že hoci je pre veľvyslancov v aktívnej službe neštandardné a neobvyklé sa verejne vyjadrovať takýmto spôsobom, sú situácie, keď profesionálna diplomatická zdržanlivosť a diskrétnosť musia ísť bokom.

Skonštatovali, že v našich pomeroch je bezprecedentné spochybniť nezávislé a odborné inštitúcie vlastného štátu, zaútočiť na vlastnú zahraničnú službu, spochybňovať autoritu vlastného ministra zahraničných vecí, ignorovať písané a nepísané pravidlá pri výkone ústavnej funkcie toľkokrát, v takom krátkom čase a takej intenzite.

"Navyše tak urobiť v hlavnom meste a v prítomnosti lídra krajiny, ktorá je silne kritizovaná pre vážne deficity v oblasti právneho štátu, je urážkou nielen slovenskej diplomacie, ale ponížením Slovenska a ohrozením jeho štátnych záujmov tým najhorším spôsobom," podotkli.

Pod spoločné stanovisko sa podpísali veľvyslanci Iveta Hricová, Radovan Javorčík, Rastislav Káčer, Andrea Elscheková Matisová, Peter Mišík, Michal Mlynár, Igor Slobodník a Miroslav Wlachovský.

Zdroj: topky.sk (1), (2)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti