Konzervatívec Dostál z liberálnej SaS bol počas bývalého režimu aktívnym zväzákom

15.05.2019 | 18:57
  16
„Význam Socialistického zväzu mládeže v živote našej spoločnosti je nepopierateľný,“ začína text angažovaného Ondreja Dostála.

Poslanec za liberálnu SaS Ondrej Dostál je členom konzervatívnej OKS, v minulosti sa dostal do parlamentu aj za MOST-Híd, ale najnovšia informácia z jeho politického života vyráža dych! Je o ňom známe, že patrí ku zanieteným kritikom komunistického režimu. Vlani bojoval napríklad za to, aby boli na verejnosti zakázané komunistické symboly kosák a kladivo a červená hviezda. Ako však najnovšie vyšlo najavo, že ešte v roku 1988 bol aktívnym členom Socialistického zväzu mládeže (SZM), ktorý riadila Komunistická strana Československa. Čo hovorí na svoju minulosť dnes?

22. septembra 1988 priniesol gymnazista Ondrej Dostál do redakcie Nové Slovo príspevok, ktorý chcel uverejniť. V redakcii sa text kompetentným páčil a zverejnili ho v čísle 38, na strane 14. Prečo sme pasívni? – tak znie názov príspevku zanieteného zväzáka Ondreja Dostála.

„Význam Socialistického zväzu mládeže v živote našej spoločnosti je nepopierateľný,“ začína text angažovaného O. Dostála. Neskôr uvádza: „Živnou pôdou všetkých problémov a ťažko prekonateľnou bariérou v boji s nimi je pasivita veľkej časti členstva.“ Prichádza kritika z pera 17-ročného O. Dostála: „Mnohí vstupujú bez rozmýšľania, bez stotožnenia sa s ideálmi, bez záujmu o činnosť, SZM považujú za nevyhnutnú formalitu na ceste životom. Niektorí z nich sa dokonca stanú funkcionármi… A keď ani vo zväzákovi nedokážeme prebudiť záujem o činnosť (nielen politickú), ako sa bude správať v dospelosti?“

Čo hovorí na svoj text z roku 1988 samotný Ondrej Dostál? Bol by sa zo zväzáka stal člen Komunistickej strany, ako bolo zvykom v bývalom režime? „Ja sa k tomu vyjadrím, ale nie teraz,“ vyhlásil O. Dostál pre hlavne.sk. Otázka znela, kedy sa teda vyjadrí. „Neviem. Rokovanie parlamentu je pre mňa dôležitejšie ako reakcia pre hlavne.sk,“ uzavrel tému O. Dostál.

Článok gymnazistu, člena SZM Ondreja Dostála v roku 1988 | foto: Univerzitná knižnica, Bratislava

Zdroj: hlavne.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti