Koniec dolára, finančný reset a pád západného finančného systému

28.06.2019 | 16:29
  5
Krajiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) sa separátne zišli počas summitu G20 v japonskej Osake, kde Putin navrhol vytvoriť vlastný finančný systém.

Dejú sa veci.

Rusi pri "špeciálnych dodávkach" odstupujú od SWIFTu a dolárov.

Základom dominancie USA je schopnosť financovať štátny dlh doslova na úkor celého sveta. Tým, že dolár je základná obchodná a rezervná mena, každý potrebuje doláre. Z toho dôvodu môže Amerika "tlačiť" koľko chce, nepôsobí to infláciu v USA, ale inflačný tlak sa exportuje za hranice a rozprestiera po celom svete.

Pre americkú hegemóniu posledných desaťročí je najväčším nebezpečenstvom ohrozenie dominancie dolára hlavne pri obchodoch s uhľovodíkmi. Posledné krajiny, ktoré chceli v týchto obchodoch zmenu, trpko doplatili - či už to bol Irák, alebo Líbya.

USA začali dolárové platby využívať ako zbraň. Platby v dolároch sa realizujú cez dolárové bankové účty, ktoré sú pod kontrolou amerického ministerstva financií. V prípade, že vznikne konflikt medzi nejakým subjektom a Amerikou, zablokovanie spomínaných účtov znemožní platby v dolároch a pokiaľ su na dolárových účtoch aj peniaze, ich zmrazením dôjde prakticky k vyvlastnenie prostriedkov Amerikou.

Nástrojom, ktorý je na dolárové obchody často používaný, je platobný systém SWIFT. Nie je to americká organizácia, ale Spojené štáty sa neustále pokúšajú vyvíjať tlak na podriadenie SWIFTu americkým záujmom. Preto je SWIFT potenciálnym rizikom pre každú krajinu, ktorá má s Amerikou konflikt.

Správy o tom, že krajiny pomaly odstupujú od dolára sa však stále množia. Hlavne Čína vytvára veľké množstvo bilaterálnych swapových dohôd v hodnotách desiatok miliárd dolárov, ktoré umožňujú priame platby v národných menách medzi Čínou a druhou stranou.

Posledná správa z Ruska je ďalšia kvapka do pomaly sa plniaceho protidolárového pohára. Podľa agentúry Interfax, Rusko už nepoužíva dolár a ani platobný systém SWIFT pri dohodách o dodávkach zbraní.

Informoval o tom riaditeľ firmy Rosoboronoexport Alexander Michejev. V interview na výstave Armija 2019 povedal:

"Prebehla u nas reštrukturalizácia platieb. Odišli sme k neprevoditeľným národným valutám. Prešli sme na národné valuty a odišli od SWIFTu a dolára."

Počas rozhovoru tiež oznámil kontrakty na dodávky zbraní v hodnote 7 miliárd dolárov a do konca roka vraj ráta s 13 miliardami.

V tejto súvislosti znie veľmi pikantne oznámenie o realizácii dodávok zbraní do Saudskej Arábie. Saudi tvoria totiž chrbtovú kosť systému, kde sa za všetko platí dolármi. Ak je pravda, že dodávky zbraní obchádzajú dolár, potom práve púštne kráľovstvo podrýva americkú hegemóniu.

Bodkou za správami z ruskej sféry je doslova provokačné vyhlásenie ruského prezidenta Putina pred stretnutím s americkým prezidentom Trumpom počas zasadnutia krajín G20 v Osake.

Krajiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) sa separátne zišli počas G20 a Putin tu navrhol vytvoriť vlastný finančný systém, ktorý by bol založený na národných menách týchto krajín a ktorý by fungoval nezávisle od SWIFTu. Samozrejme, dolár by tu nemal miesto. Zmeny by posilnili a zabezpečili zúčastnené krajiny pred vonkajšími vplyvmi.

Krajiny BRICS by mali podľa neho hrať dôležitejšiu úlohu v medzinárodnom finančnom systéme a pri reforme Medzinárodného menového fondu.

Významný odkaz do Bieleho domu je nielen odstupovanie od dolára, ale aj spomínaná reforma MMF. Povojnové inštitúcie boli nastavené na obsluhu finančného systému s ústrednou rolou USA. Či už hovoríme o Svetovej banke, alebo MMF, subjekty majú nielen sídla v Amerike ale tiež plnia rolu predĺženého nástroja americkej politiky. Reforma MMF potom neznamená nič iné, len degradáciu vplyvu USA v tejto inštitúcii.

Zdroj: Facebook Slobodný Výber / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti