Komunisti zvíťazili v regionálnych voľbách v rakúskom Grazi. Do miestneho parlamentu sa dostala aj Strana skeptikov voči očkovaniu proti chorobe Covid-19

28.09.2021 | 10:20
  3
Za prekvapivým víťazstvom rakúskych komunistov vo voľbách v Grazi je ich sústavné angažovanie sa v bytovej politike a široko zdieľaný pocit miestnych, že strana chráni „malých ľudí“, ktorých sa iní nezastanú.

 

Strane skeptikov voči očkovaniu proti chorobe covid-19 sa podaril nečakaný prienik do parlamentu v Hornom Rakúsku. Podľa agentúry APA to vyplýva z priebežných výsledkov dnešných volieb v tejto rakúskej spolkovej krajine, ktorá hraničí s Českom. V hlasovaní jasne vedú ľudovci (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza. Obrovské prekvapenie predstavuje priebežné vedenie komunistov (KPÖ) v súbežných voľbách v Grazi.

Strana MFG - Ľudia, Sloboda, Základné práva podľa prepočtov APA a verejnoprávnej televízie ORF získala v hornorakúskych voľbách sedem percent hlasov, čím pohodlne prekročila štvorpercentný prah pre vstup do krajinského snemu v Linzi. Strana bola založená tento rok vo februári vo Viedni, najviac stúpencov má však práve v Hornom Rakúsku.

Jasným víťazom hlasovania sú s veľkou pravdepodobnosťou ľudovci, ktorých podporilo 36 až 37 percent voličov. Okolo 20 percent berú pravicovo populistickí slobodní (FPÖ), ktorí oproti voľbám z roku 2015 strácajú zhruba desať percentuálnych bodov. Sociálni demokrati (SPÖ) majú 19 a Zelení 18 percent hlasov, na hranici vstupu do snemu balansuje liberálna strana NEOS.

Z predbežných výsledkov vyplýva, že hornorakúska ÖVP bude môcť pokračovať v koalícii so slobodnými, ktorých sa však tiež môže rozhodnúť nahradiť sociálnymi demokratmi alebo Zelenými.

MFG niektoré rakúske médiá označujú za stranu odmietacu očkovanie. Líder volebnej kandidátky Joachim Aigner však denníku Kurier uviedol, že nejde o stranu popieračov covidu-19 ani odmietačov očkovania proti tejto chorobe. Strana podľa neho presadzuje, aby štát ľudí k očkovaniu nenútil. Odmieta tiež, aby neočkovaní boli znevýhodnení oproti očkovaným.

Za politické zemetrasenie označil bulvárny denník Kronen Zeitung priebežné výsledky volieb do zastupiteľstva druhého najväčšieho rakúskeho mesta Grazu. Podľa odhadov stanice ORF tam mimoparlamentná Komunistická strana Rakúska (KPÖ) získala 29 percent hlasov. Na druhú pozíciu tým odsunula ľudovcov, ktorých starosta Siegfried Nagl stojí na čele mesta od roku 2003. So ziskom 26 percent si ÖVP oproti minulým voľbám pohoršila o 12 percentuálnych bodov.

Za prekvapivým víťazstvom rakúskych komunistov vo voľbách v Grazi je ich sústavné angažovanie sa v bytovej politike a široko zdieľaný pocit miestnych, že strana chráni „malých ľudí“, ktorých sa iní nezastanú, píše denník Der Standard.

Líderka kandidátky Elke Kahrová má veľkú šancu stať sa prvou komunistickou starostkou v ktoromkoľvek hlavnom meste rakúskej spolkovej krajiny.

Civilne vystupujúcej Kahrovej, ktorá bola medzi rokmi 2005 a 2017 členkou mestskej rady pre otázky bývania, sa v tomto období podarilo vybudovať takmer 1000 sociálnych obecných bytov a pripraviť pozemky pre výstavbu ďalších viac ako 500 bytov.

Pozitívnu odozvu mal tiež program, v ktorom komunistickí predstavitelia pravidelne odvádzajú dve tretiny svojho platu do sociálneho fondu, z ktorého potom čerpajú osoby zasiahnuté núteným vysťahovaním.

Doterajšie vedenie čelilo v hlavnom meste spolkovej krajiny Štajersko kritike, že dopustilo divoký nárast počtu takzvaných investičných bytov, ktoré podľa liberálneho denníka končili vo vlastníctve spriaznených osôb.

Predvolebná kampaň ÖVP, ktorá vykresľovala komunistov ako strojcov chaosu, nezamestnanosti a teroru, sa zjavne minula účinkom. Rovnako tak plagáty s nápismi, že KPÖ v prípade víťazstva premení Graz na „Leningraz“, s odkazom na sovietske mesto Leningrad.

Za komunistov podľa analytikov vo veľkom hlasovali ľudia zo všetkých spoločenských vrstiev, napríklad aj z bohatých vilových štvrtí.

Podľa politológa Manèsa Weisskirchera zatiaľ nemožno očakávať, že KPÖ, ktorá v posledných parlamentných voľbách z roku 2019 dostala 0,69 percenta hlasov, rozšíri svoju popularitu do ďalších spolkových krajín. Na to je podľa neho potrebná dlhodobá politická práca. Ľavicové strany, predovšetkým sociálni demokrati (SPÖ), by sa však mali mať po úspechu komunistov v Grazi na pozore, dodal.

Zdroj: hnonline.sk / dennikn.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti