Komisárka Rady Európy kritizuje Maďarsko za prístup k mimovládkam

12.02.2019 | 10:25
  0
Reštrikcie namierené proti mimovládnym organizáciám zapríčinili okrem iného aj to, že Sorosova Stredoeurópska univerzita (CEU) sa v decembri rozhodla presunúť z Budapešti do Viedne.

Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová si myslí, že v Maďarsku existuje už len "veľmi úzky a obmedzený" priestor pre mimovládne organizácie, ako aj ľudskoprávnych aktivistov či novinárov kritických voči vláde. Mijatovičová to uviedla vo vyhlásení zverejnenom v pondelok po návrate z päťdňovej návštevy Maďarska, informovala agentúra DPA.

Obhajcovia ľudských práv aj občianske organizácie sú podľa nej v Maďarsku vystavované očierňujúcej kampani a finančným postihom.

Konzervatívnu vládu maďarského premiéra Viktora Orbána kritizujú orgány EÚ za množstvo opatrení obmedzujúcich tento sektor, medzi ktoré patrí zvýšená daň pre mimovládne organizácie pomáhajúce migrantom či kriminalizácia niektorých foriem pomoci migrantom.

Obdobné reštrikcie zapríčinili okrem iného aj to, že Stredoeurópska univerzita (CEU) sa v decembri rozhodla presunúť z Budapešti do Viedne, napísala DPA. Ďalej pripomenula, že samotný Orbán je hlasným odporcom imigrácie a utečencov.

"Žiadatelia o azyl v Maďarsku nemôžu uplatňovať svoje právo uchádzať sa o ochranu utečencov garantovanú v súlade medzinárodným či európskym právom," uviedla Mijatovičová.

Komisárka vyjadrila tiež obavu vo veci pripravovaného zriadenia správnych súdov v Maďarsku, ktoré by podľa kritikov mohli ohroziť nezávislosť maďarskej justície.

Maďarsko čelí podľa Mijatovičovej "mnohým vzájomne prepojeným výzvam v oblasti ľudských práv", pričom badateľný je tam tiež posun k horšiemu v oblasti "ženských práv i rodovej rovnosti".

Zdroj: infospravy.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti